Romania isi ascunde somerii la sate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul de tara dat publicitatii de Banca Mondiala a fost prelucrat in discursurile guvernantilor astfel incat "sa dea bine" si sa ocoleasca problema saraciei. Avand in vedere evolutia venitului pe

Raportul de tara dat publicitatii de Banca Mondiala a fost prelucrat in discursurile guvernantilor astfel incat "sa dea bine" si sa ocoleasca problema saraciei. Avand in vedere evolutia venitului pe cap de locuitor, Romania este cea mai saraca tara din Europa Centrala si de Est, sustin sindicalistii.
Romania are 72% din agricultorii UE inainte de extindere
Scaderea pe ansamblu a saraciei se datoreaza evolutiei inregistrate in mediul urban. Saracia in mediul rural reprezinta 2/3 din saracia din Romania. Banca Mondiala recunoaste ca evolutia productivitatii muncii la nivelul economiei este afectata de faptul ca aproximativ 40% din populatia ocupata a Romaniei este cantonata in zona unei agriculturi de subzistenta. In acest moment, 4,8 milioane persoane ocupate in agricultura romaneasca reprezinta 72% din forta de munca ocupata in agricultura in toate cele 15 state membre ale Uniunii inainte de extindere. Daca Guvernul a utilizat agricultura ca tampon al disponibilizarilor din industrie, Banca Mondiala recomanda o restructurare a agriculturii, in special sub aspectul reducerii populatiei ocupate in aceasta ramura. Numai ca de data aceasta Guvernul va trebui sa recunoasca adevaratul nivel al ratei somajului in Romania. Tot in domeniul politicilor de ocupare, Banca precizeaza ca, in fapt, crearea de noi locuri de munca s-a realizat la un nivel foarte redus. Cresterea economica a fost in intregime datorata utilizarii mai eficiente a muncii si capitalului. Pe termen lung insa, eficienta poate fi crescuta doar prin asimilarea unor noi tehnologii.
Arieratele - folosite de intreprinderi ca mod de finantare a activitatilor proprii
Un alt element mentionat de Raport ca fiind unul negativ este cel al arieratelor in economie generate chiar de catre stat. Raportul mentioneaza o crestere a arieratelor realizate de bugetul public de la 0,8% din PIB, in 2001, la 1% din PIB, in 2002. In acelasi domeniu, Raportul precizeaza ca atat intreprinderile private, cat si cele de stat utilizeaza arieratele fiscale ca modalitate de finantare a activitatilor proprii. Practica este utilizata de intreprinderi, indiferent ca sunt in pierdere sau sunt profitabile.
Exporturile - bazate pe utilizarea de forta de munca necalificata
Desi Guvernul a prezentat in nenumarate randuri cresterea exporturilor drept una dintre realizarile importante ale celor aproape patru ani de guvernare, de mentionat ar fi faptul ca datele prezentate de raportul Bancii arata ca, in 2002, 63% din exporturile totale realizate de Romania se incadreaza in zona industriilor utilizatoare de forta de munca necalificata. Acest nivel nu a mai fost atins de Romania din 1993. Tot in 2002, ponderea exporturilor de produse ce au incorporat forta de munca necalificata si de materii prime a reprezentat 76% din total exporturi. Forta de munca ieftina a fost si continua sa ramana elementul utilizat de partea romana in ceea ce priveste succesul exporturilor. Romania, alaturi de Bulgaria, este vazuta ca fiind tara cu cea mai ieftina forta de munca din regiune.
Nu suntem capabili sa exportam produse agricole
Tot ca un element negativ se mentioneaza "subreprezentarea" in total exporturi a produselor rezultate din agricultura. Banca Mondiala precizeaza ca aceasta nu este rezultatul existentei unor bariere comerciale externe, ci al politicilor agricole promovate de Guvern, care "sunt de blamat". Raportul considera ca o industrie alimentara competitiva este o preconditie esentiala pentru integrarea Romaniei in UE. In acest moment, industria alimentara nu este pregatita pentru aderare. Simularile facute de Banca Mondiala arata ca implementarea politicilor comunitare in agricultura Romaniei in acest moment ar conduce la o crestere a preturilor pentru produsele alimentare intre 3 si 7%, in conditiile in care mai mult de jumatate din venitul disponibil al gospodariilor este utilizat pentru achizitia de produse alimentare. Impactul major va fi asupra celor saraci.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite