România, invitată să ancheteze zborurile CIA - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa naţională de astăzi scrie despre centrele de detenţie CIA din România, regimul infrastructurii de comunicaţii electronice sau părerea Patriarhiei Române despre studierea religiei în licee. Printre alte subiecte, sistemul judiciar este atacat de un virus devastator, iar senatorii au primit mesaje de la persoanele care se opun paşapoartelor biometrice.

România, invitată să ancheteze zborurile CIA. România nu a făcut încă lumină în scandalul „zborurilor CIA”, în care a fost acuzată că ar fi „găzduit” centre de detenţie ale serviciilor secrete americane, unde ar fi fost torturaţi deţinuţi de la Guantanamo. Aceasta a fost concluzia unei dezbateri organizate, ieri, de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile din Polonia, Marea Britanie, Germania şi SUA. „Atâta timp cât Senatul răspunde că nu a verificat scopul zborurilor care au trecut prin România (şi care se presupune că au transportat deţinuţi), atunci e clar că există o problemă”, a spus Darian Pavli, reprezentantul Open Society Justice Initiative. În final, directorul executiv al APADOR-CH, Diana Hatneanu, a sugerat că ar fi oportun ca România să deschidă o anchetă serioasă în acest caz, scrie Evenimentul Zilei.

Regimul infrastructurii de comunicaţii electronice, sub lupă. Ministerul Comunicaţiilor a iniţiat proiectul de lege privind regimul infrastructurii de Comunicaţii electronice. Proiectul de lege respectă recomandările Comisiei Europene în domeniu şi reformulează cadrul legislativ privind accesul operatorilor la infrastructura din proprietatea publică şi privată, potrivit reprezentanţilor MCSI. Potrivit MCSI, în prezent dreptul de acces în vederea realizării unor lucrări de instalare, întreţinere, înlocuire sau mutare a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi regimul utilizării infrastructurii sunt stabilite prin O.U.G. 79/2002, ale cărei prevederi sunt aplicate cu mare dificultate. Autorităţile administraţiei publice locale aplică în mod diferit prevederile ordonanţei amintite, deoarece procedura stabilită este neclară în privinţa realizării accesului pe proprietatea publică, potrivit Jurnalul Naţional.

Patriarhia Română pledează pentru menţinerea lui Dumnezeu la liceu. Predarea religiei ca materie obligatorie la liceu provoacă un nou scandal în învăţământ. În timp ce Minsterul Educaţiei (MECI) a redus numărul orelor de istorie, limbi străine şi sport din trunchiul comun, sindicatele consideră că în noile programe, religia ar trebui să devină opţională iar orele de muzică şi desen să dispară cu totul. Conform sindicaliştilor, Patriarhia ar face însă presiuni asupra ministrului Ecaterina Andronescu „obstrucţionând” scoaterea religiei din rândul cursurilor pe care liceeni sunt obligaţi să le parcurgă. „Am întrebat-o pe doamna ministru de ce trebuie ca religia să fie predată 12 ani şi i-am zis că ar fi mai bine ca această disciplină să fie opţională. Dumneaei ne-a spus că există obiecţii din partea Patriarhiei. Noi i-am spus că nu ne interesează, atât timp cât România e stat laic”, a spus Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, pentru Gândul.

Sistemul judiciar, atacat de un virus devastator. Instituţiile româneşti din domeniile poliţiei şi penitenciarelor au căzut victime ale atacului informatic de tip Conficker-Downadup deoarece nu s-au folosit de sistemul de apărare pus la dispoziţie de Microsoft Corporation încă din octombrie 2008, a declarat Paula Apreotesei, purtătorul de cuvânt al Microsoft România. Noi am transmis avertizările tuturor utilizatorilor. Au fost afectaţi doar cei care nu au pus la punct sistemul de apărare şi nu l-au folosit", susţine Apreotesei. Atacul informatic a fost recunoscut oficial de către Ministerul Justiţiei şi  Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Poliţia a susţinut însă că a depistat virusul încă din  luna ianuarie şi a pus rapid în aplicare sistemul de protecţie, aşa că nu ar fi existat consecinţe. De asemenea, oficialii au recunoscut  unele "probleme de trafic informatic" fără consecinţe în bazele de date la Curtea de Apel Bucureşti,  la Tribunalul Bucureşti, la Poliţia Capitalei, la Inspectoratul General al Poliţiei Române, la penitenciarele Gherla şi Aiud, scrie România Liberă.

Senatorii, bombardaţi cu mesaje pentru a nu vota paşapoartele biometrice.
Scandalul paşapoartelor biometrice a declanşat o reacţie fără precedent. Senatorii români au fost supuşi, ieri, unui bombardament de sms-uri şi e-mailuri în care li se solicita să nu voteze astăzi ordonanţa de urgenţă care instituie introducerea actelor de identitate electronice.  Apelurile militanţilor împotriva aprobării acestui act normativ au fost trimise parlamentarilor atât pe  adresele publice ale acestora (create pe serverele Senatului sau Camerei Deputaţilor), dar şi pe adresele lor private. România ar fi primul stat din lume care eliberează paşapoarte biometrice, care vor cuprinde atât imaginea facială a posesorului, cât şi amprenta digitală a acestuia. Ele sunt dotate cu un cip care înmagazinează datele personale ale posesorului. Aceste informaţii sunt stocate la Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice şi însumează 50 de elemente de siguranţă, faţă de cele 32 de elemente de siguranţă caracteristice paşapoartelor clasice, anunţă Gardianul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite