Romania imi aminteste de Canada de acum 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- ne spune Diana Fisher, episcop al Bisericii Metropolitane, lesbiana si... mama

Are 52 de ani. La gat poarta un lant cu cruce. De sub maneca deux-piece-ului clasic, pe care-l poarta, se zareste coltul unui tatuaj. Devii curios. Diana Fisher este unul dintre putinii episcopi femeie acceptati de o biserica neoprotestanta. E nascuta in Canada. Traieste in Massachusetts. Aici are parohia si aici s-a casatorit civil cu partenerul de-o viata. Femeie ca si ea. Are o fiica. Acum 20 de ani a apelat la tehnica inseminarii artificiale, pentru a fi mama, al doilea vis implinit dupa preotie. Pentru ea, a fi gay face parte din normalitate. A venit in Romania pentru a-i cunoaste si sustine pe cei ca ea.
- Cat de obisnuita este situatia dvs. pentru Statele Unite, unde locuiti acum?
- Nu e un lucru obisnuit nicaieri, sa fii femeie-episcop, lesbiana, casatorita cu un partener de acelasi sex si sa ai si un copil conceput prin inseminare artificiala.
- In intreaga lume sunt doar 15 femei-episcop si 11 episcopi, care au admis ca sunt homosexuali. Dvs. faceti parte din ambele categorii...
- Da, Biserica Metropolitana, de confesiune neoprotestanta, a fost infiintata in urma cu aproape 40 de ani de crestini homosexuali, care au fost respinsi de bisericile ai caror enoriasi erau din cauza orientarii lor sexuale si care nu au vrut sa renunte la credinta lor. Majoritatea enoriasilor nostri este gay, dar avem printre noi si multi heterosexuali.
- Cum ati ajuns episcop?
- De cand ma stiu, am dorit sa devin preoteasa si am fost mereu convinsa ca aceasta imi e menirea. Am primit insa un refuz categoric din partea preotilor Bisericii presbiteriene canadiene, a carei enoriase eram. Au incercat sa ma convinga ca rolul meu ca femeie este sa fiu sotie si mama buna. Cand le-am spus ca sunt lesbiana, mi-au interzis sa mai calc pragul bisericii.
- Se pare ca preotii presbiterieni nu au fost destul de convingatori...
- Acum 20 de ani, cand am nascut fetita, mi-am spus ca ea trebuie sa creasca in credinta in care am crescut si eu. Asa am devenit membra a Bisericii Metropolitane, iar fata mea, care este heterosexuala, a fost botezata acolo. Am facut seminarul teologic, am fost hirotonisita, iar, in 1992, am devenit unul dintre cei opt episcopi internationali ai Bisericii Metropolitane.
- Prin urmare, nu vedeti nici o contradictie intre preotie si lesbianism.
- Dumnezeu m-a creat, ca pe ceilalti, dupa chipul si asemanarea sa, si ma iubeste asa cum sunt. Iisus nu a spus niciodata sa iubesti selectiv, ci sa-ti iubesti aproapele. Homosexualitatea e un concept modern, in Biblie este criticata alaturarea a doua persoane de acelasi sex in contextul templelor placerii, bordelurile de atunci. Nu homosexualitatea este un pacat sau o boala, ci homofobia, frica de noi.
- Care era situatia comunitatii gay in urma cu trei ani, cand ati venit pentru prima oara in Romania?
- Comunitatea era aproape invizibila, pentru ca homosexualii din Romania erau izolati de catre societate. Nu erau sprijiniti de prea multa lume. Abrogarea decretului 200, care interzicea homosexualitatea, nu a schimbat prea mult mentalitatea oamenilor. Mi-am amintit de Canada de acum 30 de ani, cand homosexualii nu aveau nici un drept.
- Acum la a treia vizita observati vreo schimbare?
- Trei ani sunt o perioada mult prea scurta pentru schimbari, dar organizatia gay Accept a devenit mai puternica, iar presa a mediatizat mult marsurile noastre.
- Si mentalitatea?
- Mentalitatea oamenilor se schimba mai greu decat legile. Totusi consider ca ea se va schimba radical dupa ce Romania va intra in UE, pentru ca oamenii vor calatori si vor intalni oameni din tarile comunitare, care sunt deschise relatiilor intre persoane de acelasi sex.
- In Germania, homosexualii si lesbienele se pot cununa civil. Se va putea vorbi despre asa ceva si in Romania?
- Nu stiu. Nici in America sau Canada situatia nu era roz pentru gay acum 30 de ani. Am primit e-mailuri de amenintare, oamenii m-au injurat si au aruncat cu pietre dupa mine. La trei luni dupa ce am fost hirotonisita, cineva a dat foc bisericii la care predicam, numai pentru ca eram lesbiana. Nici acum homosexualitatea nu este tolerata in toate statele americane. Texasul, Alabama si California sunt printre cele mai conservatoare. Iar America are traditia unei societati deschise, noi nu am avut o istorie a terorii si fricii, cum a avut Romania in anii comunismului. Oamenii vor intelege ca dragostea dintre doi barbati sau doua femei nu reprezinta nici un pericol. Noi iubim si radem la fel ca ei.
- Papa Benedict al VI-lea s-a pronuntat hotarat impotriva avortului si a homosexualitatii.
- Respingerea homosexualitatii nu e decat un aspect al catolicismului. Biserica catolica este in esenta o biserica buna. Ganditi-va numai la cat a facut Papa Ioan Paul al II-lea pentru oamenii din intreaga lume.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite