Remediile naturiste, încotro?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea publică a ordonanţei Ministerului Sănătăţii privind producerea, importul şi comercializarea suplimentelor alimentare a fost scoasă de pe site din 11 februarie, dar încă nu se ştie forma în care legea va fi adoptată.

Iniţial, aceasta urma să interzică producătorilor şi importatorilor de suplimente alimentare (vitamine, minerale, tincturi, capsule, extracte etc.) să mai scrie pe prospect că au proprietatea de a trata. Mai exact, nu se va mai afla nici de pe cutie, nici de pe etichetă la ce este bun remediul respectiv.

Medicamentele cu plante, mai scumpe

Producătorii prezenţi la dezbaterea „Tratamentele naturiste mai au un viitor?”, organizată de revista „Click! Sănătate” sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi. „Nu ne-a chemat nimeni de la Ministerul Sănătăţii la discuţii, deşi suntem cei mai afectaţi de ordonanţă”, spune Anca Daniela Raiciu, director marketing Hofigal. Practic, noua lege ar urma să delimiteze modul de avizare al suplimentelor alimentare, faţă de medicamentele pe bază de plante. Astfel, suplimentele vor fi aprobate în continuare de Ministerul Agriculturii, iar medicamentele pe bază de plante, de către Agenţia Naţională a Medicamentului. Potrivit producătorilor prezenţi la discuţii, acest lucru va duce la creşterea preţurilor pentru medicamentele pe bază de plante.

Consumatorii nu vor mai fi corect informaţi

Dacă ordonanţa va fi aprobată în forma în care s-a aflat în dezbatere publică, înseamnă că niciun prospect şi nici o reclamă la un supliment alimentar nu va mai conţine cuvinte precum "vindecă", "tratează", medical", bolnav", "remediu", "medicament" sau orice alt sinonim al acestora. Astfel, formulări precum " tratează gripa de la primele simptome", "capsule care vindecă reumatismul" sau "tinctură cu efecte benefice în parodontopatii, tulburări de menopauză, osteoporoză, hipotiroidie" vor fi înlocuite cu expresii de tipul " suplimentele alimentare ce pot fi consumate în vederea optimizării funcţiilor organismului", "pentru menţinerea stării de sănătate", "revigorarea, tonifierea organismului", "creşterea speranţei de viaţă, îmbunătăţirea calităţii vieţii" sau "dezvoltarea unui fizic şi psihic sănătos".

Vor ca oamenii  să nu mai poată fi informaţi corect. Dacă tu nu mai scrii pe prospect că vindecă, de unde să ştie omul, de exemplu, că usturoiul este un excelent antibiotic?", a declarat Gheorghe Mecinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prezent la dezbatere.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite