Regulamentele şcolare nu pot preveni violenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocurile, sportul, pictura sau teatrul, antidot pentru comportamentul agresiv al elevilor Programa şcolară încărcată nu le lasă elevilor timp pentru a desfăşura activităţi care combat

Jocurile, sportul, pictura sau teatrul, antidot pentru comportamentul agresiv al elevilor

Programa şcolară încărcată nu le lasă elevilor timp pentru a desfăşura activităţi care combat comportamentul violent. Mass-media are şi ea o parte din vină.

Corina Tudosie, profesor de engleză la Colegiul Naţional "Ion Minulescu" din Slatina, este unul dintre puţinii dascăli care admite că, în şcoala unde predă, există cazuri de violenţă.

Deşi liceul este cel mai bun din oraş, unii dintre elevi sunt foarte agitaţi la ore şi nu de puţine ori îşi înjură colegii. "Uneori mă întreb dacă nu cumva consumă droguri", a spus profesorul.

Cadrul didactic pune această problemă în special pe seama părinţilor care nu colaborează cu şcoala şi pe faptul că elevii petrec prea mult timp în faţa calculatorului. "Sunt elevi care dorm cinci ore pe noapte. Cred că asta le afectează foarte mult psihicul", a spus ea.

Învăţământul se învârteşte în cerc

Violenţa în rândul adolescenţilor este un fenomen complex, iar cauzele sale nu trebuie căutate numai prin raportare la şcoală, ci la întreaga societate. La această concluzie au ajuns experţi în educaţie, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi profesori, prezenţi la dezbaterea "Şcoala spune NU violenţei", desfăşurată, ieri, în Capitală.

Eugen Palade, expert în politici educaţionale la Centrul Educaţia 2000+, a declarat că, în opinia sa, soluţiile autorităţilor la problema violenţei în şcoli nu au nicio şansă de reuşită.

"Dacă avem violenţă în şcoli, Ministerul Educaţiei inventează o materie pentru ea. Dacă elevii încalcă regulamentul şcolar, inspectoratele le reamintesc acestora de el", a apreciat specialistul.

El a adăugat că programele şcolare ar trebui să le lase timp elevilor să participe la activităţi care s-au demonstrat a fi eficace împotriva comportamentului violent precum jocul, sportul sau dansul.

"În schimb, elevii români sunt obligaţi să petreacă timpul în activităţi monotone de predare-învăţare, deşi vorbim de zeci de ani de descongestionarea programei", a explicat Palade.

Ministerul Educaţiei dă vina pe presă

În opinia reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, o mare parte din vina comportamentului violent al elevilor o are presa.

"S-a ajuns la acest nivel al violenţei în şcolile româneşti din cauza mediatizării excesive a unor evenimente de această natură. Elevii nu îşi petrec toată ziua la ore, astfel că nu trebuie să dăm vina pe şcoli pentru amplificarea fenomenului violenţei", a declarat Anca Petrache, inspector general în cadrul Direcţiei de Management şi Programe Educaţionale din Ministerul Educaţiei.

Potrivit unei statistici din 2003-2004, ponderea elevilor cu manifestări grave de violenţă este de aproximativ 2,5%, iar proporţia şcolilor în care se înregistrează fenomene de violenţă depăşeşte 75%.

Dezbaterea a fost organizată de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite