Războiul lemnului a izbucnit în Harghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai amplu control al pădurilor aflate în proprietate privată a declanşat protestele localnicilor, care vor să blocheze drumurile publice Agenţi ai inspectoratelor silvice, Gărzii de

Cel mai amplu control al pădurilor aflate în proprietate privată a declanşat protestele localnicilor, care vor să blocheze drumurile publice

Agenţi ai inspectoratelor silvice, Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare, jandarmi şi poliţişti au început, sâmbătă, cel mai amplu control, după 1989, din judeţul Harghita. "Controlul a fost declanşat de tăierile masive ilegale care au avut loc, în special din fondul forestier proprietate privată", a declarat reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Braşov, ing. Vasile Copariu.

Tăierile ilegale din Harghita au crescut, anul trecut, cu 278 la sută faţă de anul 2005, fenomenul fiind concentrat în câteva zone, unde pădurarii nu mai pot stăpâni situaţia, motiv pentru care preferă să demisioneze sau să nu se mai prezinte la muncă. Cele trei zone din Harghita în care infracţionalitatea silvică a atins cote maxime sunt Gheorgheni, Lunca de Jos şi Vlăhiţa.

Localnicii din Vlăhiţa se declară revoltaţi de controale şi au ameninţat că vor împiedica organele abilitate să-şi facă datoria. "Aici nu avem terenuri să facem grâu sau nu ştiu ce, aici numai din pădure dacă poţi să trăieşti. Strângem tot satul în jur şi nu lăsăm să intre maşinile aici", a declarat un localnic din Vlăhiţa. În ultimii 17 ani, peste 3.000 de hectare de pădure din judeţul Harghita au dispărut ca urmare a defrişărilor necontrolate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite