Ravagiile inundatiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In nordul Moldovei, "Paraiele au curs ca Dunarea" Vineri spre sambata, in jurul orei 3, natura s-a dezlantuit si asupra judetelor din Moldova nordica. Rafale puternice de vant au rupt garduri, au

In nordul Moldovei,
"Paraiele au curs ca Dunarea"
Vineri spre sambata, in jurul orei 3, natura s-a dezlantuit si asupra judetelor din Moldova nordica. Rafale puternice de vant au rupt garduri, au indoit arbori si au aruncat busteni pe carosabil. Fulgere puternice au ars mii de transformatoare, socurile de tensiune prajind aparatele aflate in priza, in special calculatoare si frigidere. Ruperea de nori a afectat mai ales judetul Suceava. In nici o ora, au cazut 50 l/mp, afectand 14 localitati, dintre care mai grav Paltinoasa, Frasin, Cacica, Solca, Gura Humorului, Todiresti si Forasti. Dupa spusele localnicilor, paraul Bucovat, care trece prin Paltinoasa, "a curs ca Dunarea", inundand ogoare si cateva gospodarii. Cu noaptea in cap, oamenii s-au cocotat in poduri de frica eventualelor viituri. Cand ploile s-au mai domolit, au gasit norori in case si anexe gospodaresti, iar fantanile aveau apa tulbure. Un barbat din Gura Humorului a murit inecat, surprins de o viitura. Infrastructura din cele 14 localitati a fost serios afectata, desprinderile de pietris afectand mai ales ruta Suceava-Gura Humorului si partial DE 576. 270 de localitati din intreaga Moldova au ramas fara energie electrica, judetul Iasi fiind in top, cu 138 de localitati afectate, urmat de Vaslui, Suceava si Botosani. Defectiunile au fost remediate pana sambata seara. Revarsarea pe alocuri a Jijiei a afectat localitatile botosanene Stanca, Cristesti, Sulita si Hudum, unde ploile au depasit in scurt timp 30 l/mp. In judetul Iasi, cateva drumuri comunale din Cotnari, Tatarusi si Vulturi au fost partial afectate de rauri efemere care au dislocat bucati de drum.
Cherestea pentru refacerea caselor distruse
Primul-ministru Adrian Nastase a vizitat la sfarsitul acestei saptamani zonele calamitate din judetul Buzau, zona Nehoiu fiind cea mai afectata de inundatiile din ultimele zile. In urma acestei vizite, premierul a solicitat autoritatilor locale o evaluare exacta a pagubelor produse de ape, pentru ca, in cadrul sedintei de guvern din aceasta saptamana, sa poata fi adoptat un act normativ pentru acordarea de ajutoare financiare. De asemenea, primul-ministru a cerut responsabililor Ocolului Silvic din zona sa furnizeze circa 300 metri cubi de cherestea pentru refacerea caselor distruse, iar primariei sa acorde terenuri pentru reconstructia celor patru case distruse in totalitate. Alte inundatii in aceasta zona ar putea fi prevenite printr-o serie de lucrari la cursul de apa, proiectul fiind estimat la 160 miliarde lei, bani care - potrivit promisiunii sefului Guvernului - vor fi imprumutati de Consiliul Judetean Buzau de la Trezorerie cu garantia statului.
Primele ajutoare la Lupeni: faina si tarate
Primele ajutoare umanitare, constand in 20 de tone de faina si tarate, au ajuns, duminica, in Valea Jiului, fiind destinate celor afectati de inundatii. Ajutoarele sunt distribuite prin intermediul Ministerului Agriculturii si sunt destinate populatiei care a avut de suferit in urma inundatiilor din perioada 26-28 iulie. "De aceste ajutoare vor beneficia un numar de 200 de familii, iar repartizarea lor se va face in functie de numarul de membri din fiecare familie", a declarat prefectul de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu. Potrivit primarului din Lupeni, Cornel Rezmelita, inundatiile au produs pagube de 21 de miliarde de lei in oras, peste 200 de gospodarii fiind afectate de revarsarile de ape inregistrate incepand de marti. De asemenea, structura a zece imobile a fost afectata de malul angrenat de ploile abundente.
600 de militari - mobilizati in zonele calamitate
MApN a intervenit cu circa sase sute de militari si tehnica specifica pentru fiecare situatie in diversele zone ale tarii afectate de inundatii pentru ajutorarea populatiei sinistrate, se arata intr-un comunicat al ministerului, remis, duminica, agentiei Mediafax. Unitati si subunitati ale Ministerului Apararii Nationale au intervenit, in ultimele zile, la solicitarea autoritatilor centrale, a prefectilor si primarilor din regiunile afectate de calamitati naturale, pentru limitarea efectelor produse de inundatii, se mai precizeaza in comunicat. Totodata, se aminteste ca Centrul Operational de Conducere Militara din Statul Major General al Armatei Romaniei monitorizeaza permanent situatia din teritoriu si tine legatura cu grupele operative constituite la nivel central si local pentru ajutorarea sinistratilor si inlaturarea efectelor inundatiilor. Ministrul Apararii si seful Statului Major General au ordonat comandantilor de la toate esaloanele sa acorde sprijin autoritatilor care solicita acest lucru, "in limita tehnicii specifice de care dispun, pana la normalizarea situatiei", se mai arata in comunicatul MApN.
Satenii din Agas - Bacau povestesc ingroziti:
"Abia am scapat cu ce aveam pe noi"
Sambata, in localitatile sinistrate din Bacau a plouat, din nou, timp de cateva ore. In cimitirul din centrul comunei Agas, localnicii ii condusesera pe ultimul drum pe Maricica si fiul ei Marian, care au fost luati de viituri cu cateva zile in urma. Nici nu se incheiase ceremonia de inmormantare, cand apele paraului care curge pe langa cimitir au inceput din nou sa creasca, oamenii intrand in panica si hotarand sa plece din case. "Abia am terminat de scos malul din casa si sa spalam pe jos, ca ne-am trezit ca iar ne inconjoara apele. Am iesit aici pe deal, sa ne salvam. Nu mai vrem sa patim ca data trecuta, cand am iesit pe geam si abia am scapat cu ce aveam pe noi", povestea un localnic din Agas. Autoritatile aflate in zona au fost luate prin surprindere de noul val de ploi si au propus aducerea unor noi utilaje pentru indepartarea aluviunilor din albiile paraielor, pentru a fi evitata astfel iesirea din matca a apelor. In satul Goioasa, oamenii care locuiesc in apropierea garii si ale caror case sunt inca pe jumatate in apa au inceput singuri ridicarea unui baraj din bolovani de rau, pentru a impiedica noile suvoaie de apa sa ajunga la gospodariile lor. In acelasi timp, excavatoarele sapau in permanenta in albia formata pentru ca aluviunile aduse sa nu ridice nivelul apei, care ar fi putut acoperi sau chiar distruge soseaua ce trece peste pod. Desi ploua torential, pompierii si militarii, uzi pana la piele, curatau curtile, carau mobila sau scoteau apa din beciuri. In acelasi timp, in toata zona Valea Muntelui au continuat sa soseasca ajutoare: apa minerala, alimente si materiale de constructie. Fiecare locuitor a primit cate o sticla de apa minerala, iar cei ale caror gospodarii au fost distruse complet au primit si alimente. Comisiile de evaluare lucreaza incontinuu pentru a stabili pagubele, astfel incat in momentul in care apele se retrag sa poata fi inceputa reconstructia caselor.
Trei militari care au ajutat sinistratii din Bacau au ajuns la spital
Doi militari in termen si un soldat angajat la o unitate din Bacau, care au ajutat sinistratii din zonele Darmanesti si Comanesti, au fost internati la Spitajul Judetean Bacau, cu simptome de boala diareica acuta. Marius Talpalariu, in varsta de 20 de ani, Manuel Tatarasu, de 20 de ani, ambii militari in termen, si Adrian Gurlui, de 21 de ani, soldat angajat la UM 0903 din Bacau, au participat, alaturi de colegii lor, la salvarea bunurilor localnicilor din zonele Darmanesti si Comanesti, ale caror case au fost inundate. Au scos tone de apa si namol din gospodarii, iar vineri li s-a facut rau in masina unitatii, care ii transporta spre zonele calamitate. Tinerii au acuzat dureri de burta si de cap, varsaturi si scaune apoase. "Nu stiu de la ce ni s-a facut rau. Ori de la fantana, ori de la conservele de carne. Nu stiu, dar mi-a fost tare rau. Apa am baut dintr-o fantana, dar era curata. In plus, din ea au baut si ceilalti 40 de colegi ai mei, dar numai noi trei am ajuns la spital", a spus si Marius Talpalariu. Cei trei militari au fost internati la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean Bacau, cu diagnosticul de gastroenterita acuta. "Celor trei le-au fost facute analizele si asteptam rezultatul pentru a ne pronunta. Starea lor de sanatate este buna in prezent si, dupa ce vom primi analizele, vom vedea cat va mai fi necesara internarea lor", a declarat medicul Elena Zaharia.
Patriarhia lanseaza un indemn la solidaritate
Ieri, am primit la redactie un comunicat al Biroului de Presa al Patriarhiei Romane, in care se arata: "In aceste momente de grea cumpana, cand "toata faptura impreuna suspina" (Romani 8, 22) din pricina pacatelor noastre, impartasim durerea profunda a fratilor nostri greu incercati de revarsarea nemiloasa a apelor, care a curmat vieti omenesti si a provocat mari pagube materiale. Cu duhovniceasca dragoste, chemam pe toti romanii sa fie alaturi de fratii lor aflati in suferinta, aducandu-le un strop de alinare sufleteasca si ajutor, dupa putinta. In fata nelinistii provocate de stihiile ravasite ale naturii, cunoscand bunatatea si dragostea Preamilostivului Dumnezeu, ii indemnam parinteste pe preotii, monahii si credinciosii Bisericii noastre sa se roage neincetat pentru izbavirea de primejdii si iertarea greselilor noastre.(...) In nadejdea implinirii rugaciunilor noastre indreptate catre Prea Sfanta Treime, va incredintam ca slujitorii Sfintelor Altare sunt alaturi de toti cei aflati in necazuri si nevoi".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite