Rata avorturilor este dublată de sărăcie şi de proasta informare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Spitalul Filantropia din Bucureşti s-au confruntat în ultimii ani cu frecvente cazuri de avort realizat empiric Peste 17.000 de adolescente cu vârste între 15 şi 19 ani au

Medicii de la Spitalul Filantropia din Bucureşti s-au confruntat în ultimii ani cu frecvente cazuri de avort realizat empiric

Peste 17.000 de adolescente cu vârste între 15 şi 19 ani au recurs în 2005 la chiuretaje pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Alte 140.000 de femei cu vârste până în 45 de ani au făcut aceeaşi alegere. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, o româncă face în medie două întreruperi de sarcină în decursul vieţii fertile. În ţările UE, media este sub unu.

Un studiu realizat în parteneriat de Ministerul Sănătăţii şi Guvernul SUA, prin intermediul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi dat publicităţii luna trecută, arăta că rata avorturilor înregistrate la femeile sărace şi cu un nivel de educaţie mai scăzut este de două ori mai mare decât la celelalte categorii de femei.

80 de lei ca să scapi de o sarcină nedorită

Încă de la primele ore ale dimineţii, pe holurile Spitalului Filantropia din Bucureşti îşi fac apariţia pacientele care vor să scape de o sarcină nedorită. Potrivit dr Stelian Pană, medic primar de obstetrică-ginecologie, în spital se fac zilnic în jur de 20 de avorturi, la cerere. "În anii anteriori ne-am confruntat cu destule cazuri de avort provocate empiric. Este dificil să mai scapi cu viaţă după aceea", explică specialistul. Avortul la cerere se face până la 12-14 săptămâni de sarcină şi costă, la Spitalul Filantropia, 80 RON. Cu anestezie generală, suma se dublează. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2005, peste 17.000 de adolescente cu vârste între 15 şi 19 ani au apelat la chiuretaje. Numărul total al avorturilor a fost de 162.087, iar cel al naşterilor - de 221.000. În ţara noastră, adolescentele însărcinate care au împlinit 16 ani au dreptul să decidă singure dacă păstrează sau nu sarcina. Sub această vârstă, avortul se face cu acordul familiei.

Avortul lasă urme asupra psihicului femeii

În perspectiva atingerii maturităţii sexuale la 12 ani, în cazul fetelor, apariţia unei sarcini neaşteptate şi nedorite poate reprezenta pentru orice adolescentă un eveniment de viaţă traumatizant. "O sarcină presupune responsabilizarea peste cadrul normal şi asumarea unei feminităţi pentru care tânăra nu este pregătită din punct de vedere psihologic. Dacă în cadrul familiei nu există măcar o persoană care să poată susţine tânăra în deciziile sale, repercusiunile pot fi foarte grave, concretizându-se în special în plan psihologic, unde lumea interioară este devorată de frământări, frici, stări de nesiguranţă şi de anxietate, afectând astfel deciziile luate. Dacă tânăra are parte de suport (familie, prieteni, persoane importante pentru ea), majoritatea aspectelor traumatizante ale unei sarcini şi ale unui avort pot fi mai uşor asimilate şi pot avea urmări imediate şi în special ulterioare mult mai scăzute", spune psihologul Andrei-Tudor Chiriac.

Chiuretajul are < Dr. Stelian Pană, medic primar de obstetrică-ginecologie

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite