Protectia Sociala 2003-2004 - eterna si fascinanta demagogie a Puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania Sociala - ultima gaselnita a PSD in materie de simbolistica autopublicitara, este afisata la loc de cinste, sub stema tarii, in camera de protocol a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale

Romania Sociala - ultima gaselnita a PSD in materie de simbolistica autopublicitara, este afisata la loc de cinste, sub stema tarii, in camera de protocol a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Europa nu isi zice sociala, desi tarile membre aloca, in medie, 18% din PIB pentru securitate si protectie sociala, cifra la care noi putem spera abia dupa aderare. Totusi, in 2003 si 2004, ani marcati de preparativele pentru alegeri, au crescut si la noi sumele destinate categoriilor defavorizate ale populatiei.
Pensionarii au mai primit "cate o suta"
Nimic deosebit nu s-a inregistrat, anul acesta, in privinta cresterii pensiilor, fata de 2002. Tot doua recorelari si patru indexari (acestea din urma, spre deosebire de anul trecut, n-au acoperit, integral, efectele inflatiei). Pensia medie a saltat putin peste 1,5 milioane. De remarcat ca 3,4 milioane pensionari (mai mult de jumatate din numarul total de 6,126 milioane) primesc mai putin de 1,5 milioane de lei lunar. Aceasta cifra nu se va modifica nici dupa ce pensiile agricultorilor vor fi dublate, incepand cu 1 ianuarie 2004. Iata si explicatia: cei aproximativ 1 milion de beneficiari ai respectivei masuri cu damf electoral primesc, in prezent, mai putin de jumatate de milion de lei lunar. Ca un mare succes este anuntat faptul ca pensia medie a beneficiarilor recorelarii a saltat la 2.689.468 lei. Remarcam doar ca salariul minim este 2,5 milioane si creste la 2,8 milioane, de la 1 ianuarie 2004. La anul se incheie procesul de recorelare, cu etapele 5 (ianuarie) si 6 (iunie). Se vor face si indexari trimestriale, prognozandu-se ca, in decembrie, pensia medie a celor circa 6 milioane de pensionari ce vor fi atunci in plata va ajunge la 1.864.109 lei.
Natalitatea - incurajata in randul paturii sarace a populatiei
Dupa ce Adevarul a semnalat ca Asigurarile Sociale de Stat au fost transformate intr-un fel de Caritas, orice parinte dintr-un cuplu fertil putand contribui, timp de 6 luni, cu aproximativ 12 milioane de lei, pentru a primi, in cazul nasterii unui copil, 30 de milioane de lei lunar, timp de 2 ani, legislatia a fost modificata, in defavoarea angajatilor cu venituri medii si mari. Mai intai a venit celebra ordonanta de urgenta, care a plafonat indemnizatia de crestere a copilului la 4,2 milioane lei. Ordonanta a fost retrasa, dupa circa 2 saptamani, la presiunile societatii civile si ale Opozitiei. S-a stabilit insa ca, incepand cu 2004, valoarea indemnizatiei de crestere a copilului va fi unica, aceeasi pentru toti asiguratii, indiferent de valoarea contributiei, respectiv 85% din salariul mediu brut pe economie. Aceasta masura va incuraja natalitatea in randul paturii sarace a populatiei. In aceeasi directie va actiona si hotararea privind retragerea - incepand cu 2004 - alocatiilor suplimentare pentru familiile cu doi si mai multi copii, avand venituri de/si peste 1,5 milioane lei pe membru de familie, coroborata cu instituirea alocatiilor complementare si de sustinere, destinate familiilor cu venituri mai mici de 1,5 milioane lei pe membru de familie. Astfel, in cazul familiilor formate dintr-un singur parinte si 4 copii, alocatia universala (210.000 lei pentru fiecare copil) si alocatia de sustinere (675.000 lei) vor insuma 1.515.000 lei. In cazul familiilor cu doi parinti si 4 copii, beneficiare a venitului minim garantat, alocatia totala pentru copii va fi 1.612.500 lei. Sa mai precizam ca, la nastere, se acorda o indemnizatie in cuantum unic de 1,4 milioane lei.
Se promoveaza nemunca
Intr-un singur an, venitul minim garantat (VMG) a crescut cu aproape o treime. Astfel, VMG a fost indexat cu 17 la suta pentru 2003. O noua indexare, de aproape 12 procente, va fi aplicata de la 1 ianuarie 2004. In acest fel, o familie formata din 5 persoane si care se inscrie in prevederile Legii 416/2001 va primi o pomana de peste 3 milioane de lei. La acesti bani se vor putea adauga alocatia pentru copii (intre 1.287.500 si 1.515.000, in functie de compozitia familiei - mono/biparentala, respectiv cu 3 sau 4 copii) si ajutorul pentru incalzire - pana la 1.656.000 lei pe timpul iernii sau cate 690.000 lei lunar, tot anul. Cam tot atata va intra in bugetul unei familii monoparentale, cu 4 copii, beneficiare a VMG si a celorlalte ajutoare, cat si in bugetul unei familii cu o compozitie identica, dar care se bazeaza pe munca parintelui, recompensata cu un salariu mediu pe economie.
Numarul locurilor de munca nou create - mult sub promisiunile guvernantilor
Rata somajului a scazut chiar sub 7 la suta (in lunile august-septembrie), in conditiile in care disponibilizarile colective au produs 74.308 someri, iar masurile active aplicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca au stimulat 243.610 angajari. Cu toate acestea, numarul mediu de salariati din economie a crescut cu mai putin de 100.000 in trei ani. Atat a ramas din promisiunea PSD, referitoare la crearea unui milion de noi locuri de munca, in intervalul 2001-2004. Nici macar in 2007 nu se va depasi pragul psihologic de 5 milioane de salariati si nici macar atunci nu se va echilibra balanta dintre salariati si pensionari. Aflata in stricta dependenta de salariul minim pe economie (valorand 75% din acesta), indemnizatia de somaj a fost, in 2003, 1.875.000 lei si va creste la 2,1 milioane de la 1 ianuarie 2004. Absolventii de liceu/facultate, care nu isi gasesc un loc de munca, primesc, timp de 6 luni, o indemnizatie valorand jumatate din salariul minim pe economie.
Progrese modeste in domeniul protectiei orfanilor si persoanelor cu handicap
Imboldita de Uniunea Europeana, Romania a realizat unele progrese in domeniul protectiei copiilor orfani. Astfel, au fost inchise 56 de institutii de "ocrotire" de tip vechi, fiind date in folosinta 106 casute si 141 de apartamente in care copiii beneficiaza, se spune, de o protectie de tip familial. A crescut numarul serviciilor alternative de ocrotire, acestea ajungand, in prezent, la 500. A crescut de la 43.092 la 45.900 numarul copiilor protejati in familii substitutive, scazand concomitent numarul copiilor institutionalizati, de la 43.234, la 37.888. Sunt promisiuni ca reforma va continua, sustinut, pe parcursul anului viitor. In ce priveste protectia persoanelor cu handicap, progresele s-au inregistrat mai mult in plan legislativ si organizatoric. Realizarile practice sunt insignifiante: au fost amenajate doar 3,79% din totalul parcarilor destinate acestei categorii defavorizate; nici 6 dintr-o suta de telefoane publice nu sunt accesibile persoanelor cu handicap; numai 12,71% din totalul institutiilor publice au amenajate rampe de acces pentru cei cu disabilitati.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite