Programul "Rabla" demarează în forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 140 de agenţi colectori îşi deschid porţile pentru a primi autoturismele vechi ale românilor şi 56 de producători şi importatori le-au pregătit acestora 16.500 de maşini noi

Peste 140 de agenţi colectori îşi deschid porţile pentru a primi autoturismele vechi ale românilor şi 56 de producători şi importatori le-au pregătit acestora 16.500 de maşini noi

Faţă de anii anteriori, în 2007, pentru Programul de stimulare a înnoirii parcului auto exista o perioadă în plus de înscriere, pentru a nu mai fi solicitanţi care n-au apucat să participe.

Prima etapă era programată să înceapă la 25 aprilie. Dar, din această săptămână, se pare că se va da startul. "Am reuşit să devansăm această dată. Mâine (astăzi, n.r.) avem o întâlnire cu producătorii, importatorii şi distribuitorii de autoturisme noi care au fost admişi în program, pentru a le prezenta tipurile de facturi şi alte detalii de ordin administrativ, şi apoi pot să înceapă", a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Mihai Totti. Prima etapă va lua sfârşit la 31 august. A doua este programată între 1 septembrie şi 12 noiembrie. Ultima etapă va fi între 13 noiembrie şi 12 decembrie. Numărul maşinilor uzate care urmează a fi scoase din uz în anul 2007 prin acest program este de 16.500.

Aproape 50 milioane RON, la schimb pe maşinile vechi

Administraţia Fondului pentru Mediu plăteşte 49,5 milioane RON posesorilor de autoturisme vechi care acceptă să le caseze - câte 3.000 RON, o singură dată. "Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional este destinat reducerii noxelor eliberate de autoturismele uzate. De aceea, este important ca ele să vină pe propriile roţi la centrele de colectare. Aşa că - obligatoriu! - autoturismele trebuie să aibă motor, şasiu, transmisie, tren de rulare, echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor vehiculului şi dispozitivul catalizator", atrage atenţia Mihai Totti. Dacă un producător validat nu a utilizat, conform contractului de finanţare, până la sfârşitul primei etape, cel puţin 80% din suma contractată, contractul de finanţare nerambursabilă încetează de drept, iar AFM va redistribui suma rămasă neutilizată. Programul demarează mult mai repede decât în anii precedenţi. Acest lucru avantajează cetăţenii, ţinându-se cont că o mare parte a beneficiarilor achiziţionează noile autoturisme prin intermediul creditelor bancare, aspect care presupune o invariabilitate a perioadelor de achiziţie, respectiv termene mai lungi.

Etape uşor de parcurs de către cei interesaţi

Participarea persoanelor fizice la Program presupune parcurgerea mai multor etape: înscrierea pe lista unuia dintre cei 56 de producători aprobaţi şi obţinerea notei de acceptare din partea acestuia, predarea autoturismului uzat la un agent economic autorizat (de tip REMAT) şi obţinerea certificatului de distrugere a maşinii uzate, radierea autoturismului vechi şi achiziţionarea unui autoturism nou de la producătorul validat În Program se poate înscrie orice persoană fizică având domiciliul sau reşedinţa în România şi care deţine un autoturism cu o vârstă egală sau mai mare de 12 ani.

ACTE NECESARE

Persoanele fizice înscrise în Program trebuie să pună la dispoziţie producătorului validat următoarele documente: actul de identitate a persoanei beneficiare, certificatul de înmatriculare a autoturismului uzat, certificatul de distrugere a autoturismului uzat, eliberat de un operator economic autorizat să desfăşoare activităţi de colectare a vehiculelor scoase din uz, certificatul de radiere a autoturismului uzat, nota de acceptare eliberată de producătorul validat.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite