Program naţional de absenţe la analize gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din patru milioane de persoane care ar fi trebuit să intre până acum în programul naţional de sănătate, s-au prezentat la medic numai jumătate Programul naţional de evaluare a stării

Din patru milioane de persoane care ar fi trebuit să intre până acum în programul naţional de sănătate, s-au prezentat la medic numai jumătate

Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, unic în ultimii 60 de ani şi lansat în urmă cu o lună şi jumătate, a început cu stângul. O parte din cei care trebuiau să primească plicurile cu taloane de la Casa de Asigurări le mai aşteaptă încă, iar alţii, deşi le-au primit, nu le-au acordat nicio atenţie. La rândul lor, unii medicii au acuzat softul programului ca fiind dificil de utilizat, iar întrebările cuprinse în chestionarele de examinare, irelevante şi discriminatorii.

"Cu toate că sunt născut pe 5 august, nu am primit niciun talon de analize. La medicul de familie am fost la începutul lunii pentru o reţetă compensată, însă nici vorbă de aceste taloane", ne-a spus Marin Ionuţ, un pensionar bucureştean în vârstă de 53 de ani. Nici Viorica Iordache, de 30 de ani, nu a avut ocazia să-şi verifice starea de sănătate, cu toate că este născută pe 29 iulie.

"Am găsit talonul în cutia poştală şi m-am dus imediat la medicul de familie. Cred că mai mult din curiozitate. Am avut surpriza să constat că medicul este în concediu. Asistenta mi-a spus să revin după două săptămâni", ne-a povestit femeia.

Surse din cadrul ministerului sănătăţii ne-au declarat că numai jumătate dintre cei care au primit până acum plicurile cu taloane (respectiv patru milioane de persoane), s-ar fi prezentat la medic. Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, infirmă însă aceste informaţii, susţinând că prima centralizare va fi făcută abia pe 25 august.

Chestionarele dau dureri de cap doctorilor

Programul pe care ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îl caracteriza în momentul lansării ca fiind <<&#8239;un proiect simplu şi clar >> , dă mari bătăi de cap şi medicilor de familie. Aceştia spun că softul pentru introducerea datelor în calculator a fost prost conceput, ca de altfel şi întrebările cuprinse în chestionarul pentru examinarea pacienţilor. "Care femeie îmi va spune mie sincer la ce vârstă şi-a început viaţa sexuală şi câţi parteneri a avut până în prezent?" ne-a spus un medic de familie de la Policlinica "Drumea Rădulescu" din sectorul 4 al Capitalei.

Nici medicul Victor Manea, membru în Asociaţia Medicilor de Familie din Bucureşti nu s-a descurcat mai bine cu programul de calculator. "Abia din a patra încercare am reuşit să înţeleg cum funcţionează. Întrucât este o perioadă de concedii, nu pot să dau prea multe informaţii despre adresabilitatea pacienţilor", a afirmat dr. Manea.

Situaţia în ţară

Gorj: Doar zece laboratoare, dintre care numai unul de stat, au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj pentru a putea lucra în cadrul programului de evaluare a sănătăţii populaţiei. Laboratoarele spitalelor din Târgu Jiu, Motru, Novaci şi Rovinari nu au obţinut toate aprobările necesare încheierii contractelor.

Botoşani: Jumătate din botoşănenii născuţi în luna iulie, care au primit taloane la domiciliu pentru a beneficia de programul naţional de evaluare a stării de sănătate, şi-au efectuat analizele. Până în prezent, în judeţ au fost trimise prin poştă 80.000 de taloane persoanelor născute în iulie şi august.
Galaţi: Gălăţenii reclamă la Casa de Asigurări de Sănătate sau la medicii de familie faptul că plicurile primite prin poştă ajung la ei desigilate, iar unele dintre acestea nu conţin taloanele necesare pentru efectuarea analizelor. Pe de altă parte, mulţi pacienţi se prezintă la cabinetele medicale conform programării, dar fără taloane, spunând că le-au uitat sau pierdut.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite