Program de guvernare: mercurial la alimente şi salarii de 500€

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un salariu minim brut de 500 Euro la data intrării României în zona Euro, stabilirea unor preţuri “în limite moderate” pentru alimente, menţinerea cotei unice şi eliminarea temporară a impozitelor pe veniturile obţinute din dobânzi, sunt principalele măsuri cuprinse în programul de guvernare PDL-PSD. De asemenea, programul prevede revizuirea modului de calcul al tarifelor la energie şi eliminarea "băieţilor deştepţi" din dome

Deşi premierul desemnat, Emil Boc, a precizat, astăzi, că forma finală a Programului de guvernare al coaliţiei va fi depusă vineri la Parlament, documentul a ajuns marţi în presă fiind o "formă intermediară, de lucru". Boc a menţionat că programul de guvernare urmează să fie dezbătut, luni, în Parlament.

Programul de guvernare PDL - PSD+PC are în vedere guvernarea în perioada 2009 - 2012 şi cuprinde 29 de capitole, iar primul capitol se referă la măsurile anticriză.

Salariul minim brut la 500 euro până la adoptarea euro


Programul de guvernare pe 2009-2012 prevede ţintirea unui salariu minim brut de 500 euro la data intrării României în zona euro şi creşterea salariului minim brut pe economie la 50% din salariul mediu brut pe economie până la sfârşitul lui 2012.

Totodată, Guvernul PDL - PSD susţine că vrea să crească salariul mediu brut nominal pe economie cu aproximativ 60% în perioada 2009-2012.

Moratoriu pentru menţinerea "în limite rezonabile" a preţurilor la alimente

Programul de guvernare al PDL –PSD propune un moratoriu prin care preţul alimentelor de bază să fie menţinut "în limite rezonabile", inclusiv prin aplicarea codului de bune practici pentru comerţul cu produse agroalimentare.

În luna iulie, retailerii şi furnizorii de produse alimentare au semnat Codul de Bune Practici, o înţelegere între cele două părţi care nu prevede însă sancţiuni.

Guvernul vrea revizuirea modului de calcul al tarifelor la energie

Programul îşi mai propune "reorganizarea autorităţilor de reglementare în domeniul energiei, astfel încât să răspundă actualei etape de dezvoltare a pieţei şi adoptarea unor metodologii de calcul a preţurilor şi tarifelor care să permită reflectarea reală a influenţei serviciilor în structura costurilor în deplin respect faţă de consumator şi faţă de principiile transparenţei".
 
Totodată, "modificarea legislaţiei în sensul obligării producătorilor de a oferi exclusiv prin intermediul pieţei libere întreaga cantitate de energie produsă", este un alt punct din capitolul destinat Energiei şi resurselor minerale, din cadrul programului noului guvern

Unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice (CNE) de la Cernavodă vor fi finalizate până 2012, potrivit programului de guvernare PDL-PSD, cu doi-trei ani mai devreme decât termenul estimat iniţial, pentru 2014-2015.

Menţinerea punctului actual de pensie şi diversificarea tipurilor de pensii garantate

La capitoulul pensionari, programul de guvernare propus de Alianţa PD-L - PSD prevede menţinerea în 2009 a valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, introducerea pensiei sociale minime garantate şi diversificarea tipurilor de pensii.

Astfel, se prevede menţinerea valorii  punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a sistemului public de pensii, în condiţiile Potrivit datelor din anexa programului de guvernare pe 2009-2012, salariul mediu brut lunar al românilor a fost estimat la 1.700 lei pentru anul viitor.

O altă măsură prevăzută pentru anul viitor o reprezintă eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte pensiile pentru persoanele încadrate în fostele grupe de muncă I şi II, precum şi pentru condiţii speciale şi deosebite de muncă, conform prevederilor Legii 218/2008, începând cu 1 octombrie 2009.

Totodată, se prevede şi aplicarea prevederilor noii legislaţii privind sistemul public de pensii pentru agricultori, dar şi diversificarea tipurilor de pensii prin introducerea pensiilor în regim ocupaţional, pe structuri profesionale.

Noul guvern va urmări stimularea economisirii prin pensiile facultative administrate privat, precum şi la înfiinţarea fondului de garantare a drepturilor participanţilor la sistemul de pensii private şi elaborarea legii de organizare şi funcţionare a sistemului de plată a pensiilor din sistemul privat.

Cotă unică de 16% şi TVA diferenţiat

Programul de guvernare pentru următorii ani al PD-L şi PSD prevede menţinerea cotei unice de 16%, introducerea TVA diferenţiat între 5% şi 25% şi aplicarea unei taxe "Robin Hood", pentru câştigurile generate "de factori conjuncturali externi".

Una din principalele noutăţi menţionate în programul de guvernare este aplicarea unei cote de TVA redusă la 5% pentru alimente de bază, concomitent cu creşterea TVA la produse de lux la 25%. În prezent, taxa pe valoarea adăugată (TVA) este de 19%.

Programul mai prevede majorarea impozitelor pe clădiri, automobile şi ambarcaţiuni cu motor peste limitele stabilite prin lege.

O altă măsură este percerea unei cote de TVA de 19% şi la tranzacţiile imobiliare efectuate în scopuri comerciale de către persoane fizice şi impozitarea cu 16% a câştigurilor din tranzacţiile imobiliare în scopuri comerciale. Pentru tranzacţiile imobiliare care nu au scop comercial va fi menţinut actualul sistem de impozitare.

Impozit unitar pentru câştigurile bursiere şi dobânzi neimpozitate la depozitele bancare

Programul de guvernare prevede stabilirea unui impozit unitar pentru câştigurile bursiere, fără a fi date detalii. Actualul guvern a suspendat pentru 2009 impozitul pe câştigurile realizate pe piaţa de capital, atât pentru investiţiile pe termen scurt, cât şi pentru cele pe termen lung, motivând decizia prin necesitatea de a sprijini Bursa, puternic afectată de criza internaţională.

La capitolul reduceri de taxe, programul prevede eliminarea temporară a impozitului pe veniturile din dobânzile la depozitele bancare, inclusiv ale nerezidenţilor, în vederea stimulării economisirii. Măsura face parte dintr-o politică mai largă de stimulare a economisirii private, în scopul reducerii consumului privat şi al presiunii pe deficitul de cont curent.

Noul guvern ar urma să scutească firmele de impozitul pe profitul reinvestit în progresul tehnologic, potrivit programului de guvernare.

Taxă "Robin Hood" pentru câştigurile excesive


O altă mare noutate fiscală prevăzută în program este "impozitarea suplimentară a câştigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjuncturali externi". Formula se referă la aşa numita taxă "Robin Hood", după numele celebrului haiduc britanic, vehiculată în unele state din Europa în ultimii ani pentru a super-taxa câştigurile mari - ale firmelor petroliere mai ales, în perioada în care ţiţeiul se scumpise masiv şi umflase profiturile companiilor din sector.

Creşterea economică - 3,5% din PIB

Programul de guvernare al PD-L - PSD se bazează pe o creştere economică de 3,5% pentru anul viitor, un deficit de cont curent de 11,1% din PIB şi o inflaţie medie de 5%.

Economiştii care au lucrat la partea economică a programului de guvernare iau în calcul, pentru acest an, un produs intern brut (PIB) identic cu cel prevăzut de guvern, de 505 miliarde lei, dar la o creştere economică de 8,5%, sub ultima estimare guvernamentală, de 9,1%.

De asemenea, programul estimează inflaţia medie din acest an la 7,9% - similară celei atinse în noiembrie.

Deficit bugetar de 2,5% din PIB în 2009


Noul guvern are în vedere menţinerea deficitului bugetului general consolidat în concordanţă cu obiectivele Programului de Convergenţă şi reducerea acestuia la 2,5% din PIB în 2009, potrivit variantei intermediare a programului de guvernare PDL-PSD pentru perioada 2009-2012.

Potrivit documentului, veniturile bugetare vor reprezenta 32,6% din PIB anul viitor, în timp ce cheltuielile se vor plasa la 35,1% din PIB.

După primele zece luni ale anului, deficitul bugetului general consolidat a fost de 8,11 miliarde de lei, sau 1,61% din PIB.
Guvern vrea să încurajeze piaţa de capital

Programul de guvernare pentru următorii ani al PD-L şi PSD are în vedere eficientizarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru scăderea costurilor de operare pe piaţa de capital, arată documentul publicat marţi.

De asemenea, noul guvern are în vedere "creşterea protecţiei acţionarilor minoritari prin iniţiative legislative care să clarifice procedurile de delistare şi obligaţiile acţionarilor majoritari care le iniţiază", mai arată capitolul 11 al programului, intitulat "Competitivitatea, mediul de afaceri şi IMM-urile".

Agricultorii pot primi 1.500 de lei pe hectar

Fermierii vor fi sprijiniţi de viitorul guvern PDL – PSD, prin stabilirea nivelului mediu anual al subvenţiei acordate pentru toate tipurile de sprijin din sectorul agricol la 1.500 de lei pe hectar, precum şi prin alocarea de la stat a 30% din volumul creditelor contractate pentru producţie.

Astfel, noul guvern îşi propune să creeze un sistem unitar de accesare şi garantare a creditelor pentru producţie, pentru care statul va aloca până la 30% din volumul împrumuturilor, dar şi a creditelor pentru investiţii.

Cheltuieli de apărare: cel puţin 2% din PIB

Programul de guvernare al PDL-PSD prevede, la capitolul destinat "Securităţii Naţionale", alocarea anuală a unui procent de minim 2% din produsul intern brut (PIB) pentru cheltuieli de apărare şi până la 2,38% din PIB pentru proiecte concrete.

Astfel, este prevăzută alocarea anuală a unui procent de minim 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare şi până la 2,38% pe proiecte concrete, în condiţiile în care procentul de 2,38% din PIB a fost asumat de România în momentul aderării la NATO. În 2008, bugetul pentru apărare a fost sub 2%.

Un alt punct atins de programul de guvernare al PDL-PSD se referă şi la rolul pe care îl va juca România la Marea Neagră, unde va trebui să îşi asume poziţia de "vector în susţinerea dimensiunii estice a securităţii NATO şi UE".

Justiţie: Lupta anticorupţie şi reducerea duratei proceselor, printre priorităţi

Programul de guvernare PD-L-PSD conţine mai multe obiective în domeniul justiţiei, printre care lupta împotriva corupţiei, asigurarea stabilităţii şi coerenţei legislative sau reducerea duratei proceselor.

Pentru obţinerea de rezultate în lupta împotriva corupţiei, noul guvern ar urma să ia măsuri pentru consolidarea instituţională şi funcţională a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Se doreşte, de asemenea, întărirea capacităţii instituţionale, a rolului şi a independenţei Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM, continuarea formării profesionale a personalului implicat în soluţionarea cauzelor de corupţie, criminalitate organizată şi criminalitate economico-financiară.

Creşterea eficienţei sistemului judiciar şi reducerea duratei proceselor ar urma să se facă prin crearea de instanţe noi în oraşele mari. Alte măsuri se referă la schimbarea rolului grefierului cu studii juridice şi la instituirea unor departamente specializate în cadrul instanţelor care să se ocupe de procedura de citare. Printre direcţiile de acţiune fixate se află şi limitarea acţiunilor în judecată introduse abuziv şi modificarea procedurii civile în sensul reducerii la minimul necesar a înfăţişării părţilor în faţa instanţei.

Autonomie pentru şcoli şi învăţământul preuniversitar obligatoriu

Construirea de grădiniţe pentru toţi copiii, autonomie pentru şcoli şi licee, încurajarea repatrierii elitelor universitare româneşti şi salarii "corespunzătoare" pentru cadrele didactice, în funcţie de performanţe - printre obiectivele pe Educaţie ale viitorului guvern, pentru perioada 2009-2012.

Potrivit programului, învăţământul preuniversitar obligatoriu va ajunge să cuprindă toţi copii din România, în condiţiile în care, în prezent, jumătate dintre ei nu urmează nicio formă de educaţie, iar 75% dintre cei din mediul rural nu au urmat liceul în 2007.

Punctual, guvernul vrea să elimine abandonul şcolar din învăţământul obligatoriu şi cel puţin 85% dintre tineri să fie absolvenţi de studii liceale.

Conform programului de guvernare, procentul din PIB pentru Educaţie va rămâne de 6%.

În Sănătate,
creşterea bugetului alocat la 6% din PIB până în 2012, mărirea salariilor personalului, transparenţă totală în cheltuirea banilor publici şi medicamente gratuite pentru copii, elevi, studenţi, gravide şi lăuze se află printre principalele obiective ale viitorului guvern, pentru perioada 2009-2012.

Potrivit bugetului pe 2008, Sănătatea dispune, în prezent, de 4,5% din PIB.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite