Profesorii de la Fizica Atomica se inghesuie in maxi-taxi, satenii din Magurele se lafaie in autobuzele lui Vanghelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desfiintarea transportului RATB preorasenesc ii afecteaza si pe cercetatorii Institutului de Fizica Atomica de la Magurele. Daca, inainte de 1989, prestigiosul centru de invatamant beneficia de

Desfiintarea transportului RATB preorasenesc ii afecteaza si pe cercetatorii Institutului de Fizica Atomica de la Magurele. Daca, inainte de 1989, prestigiosul centru de invatamant beneficia de autobuze speciale pentru angajati, care circulau in paralel cu cele ale ITB-ului, la ora actuala cei care isi desfasoara activitatea aici au ramas la mana transportatorilor particulari, care isi stabilesc propriile preturi. In urma cu doua luni, suparati ca platesc prea multi bani pe bilet si calatoresc in conditii necorespunzatoare in "maxu-taxu", asa cum il denumesc ei, rromii din zona au protestat vehement fata de desfiintarea autobuzelor RATB, cu care circulau cel mai adesea fara bilet. Ei au blocat mai multe ore soseaua care duce spre Magurele, cerand autoritatilor reluarea curselor. Pentru ca nu era de glumit, a doua zi dorinta le-a fost indeplinita de zana lor buna, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Rezolvarea a venit cu promptitudine, punandu-se in circulatie autobuzul 603, care are capatul la statia Curtea de Arges, inainte de a intra in localitate, in locul numit "La Porcarie". Rromii locuiesc in zona si sunt multumiti de traseul autobuzului. IFA este in celalalt capat al comunei, iar studentii si angajatii IFA, profesori sau cercetatori trebuie sa calatoreasca inghesuiti, in conditii jalnice cu maxi-taxi. "Abonamentul la maxi-taxi ajunge la 400.000 lei pe luna, ne spune cercetatorul Marimona Miroiu. Altfel, costa 10.000 de lei o calatorie, deci eu dau 20 dus-intors. De multe ori insa am treaba pe la ministere, in Bucuresti, la diverse institutii si va imaginati cat trebuie sa platesc! Plus de asta, mi se pare periculos sa calatoresc cu maxi-taxi. Cand e cald, soferii deschid toate geamurile si usile, in mers. Si nu cred ca aceste masini sunt in regula, pentru ca scartaie si trosnesc din toate incheieturile.
Curse cu lapte de mama pe camasa si seminte in par
In statia "Facultatea de Fizica", pe care au ramas scrise numerele autobuzelor 203, 204, 214, 303 si 306, asteapta cateva persoane. Cristi este din Magurele. Zice ca nu mai suporta sa mearga cu maxi-taxi. "Intr-o zi, ma duceam sa ma intalnesc cu prietena mea la Bucuresti. Inghesuiala, caldura sufocanta, mirosuri pestilentiale, gaini in plase. Lipita de mine statea o piranda cu un copil mic in brate. ala incepe sa urle de foame: oua, oua. Femeia si-a scos tata si a inceput sa-i dea sa suga. La un moment dat, soferul a pus o frana brusca si femeii i-a sarit laptele pe camasa mea. Va imaginati ca am ajuns in Bucuresti cu lapte uscat pe mine". Cercetatorul Gheorghe Ionita lucreaza la IFA din 1972. "Pe vremea lui Ceausescu, existau peste 30 de autobuze speciale pentru angajatii institutiei. Azi, profesorul universitar se urca in maxi-taxi cu o camasa spalata, curata, cu un pantalon bun, pentru ca nu se poate prezenta oricum in fata studentilor si cand coboara..."

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite