Producatorii de vin solicita accize zero la vinurile spumoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV) solicita modificarea Codului Fiscal prin introducerea unei cote de accize zero pentru vinurile spumante si spumoase. "In Uniunea Europeana

Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV) solicita modificarea Codului Fiscal prin introducerea unei cote de accize zero pentru vinurile spumante si spumoase. "In Uniunea Europeana si in statele candidate se practica accize zero. Din ianuarie anul trecut, Bulgaria aplica accize zero la toate tipurile de vin. In plus, in tara noastra exista o serie de podgorii unde s-au facut investitii importante pentru producerea de vinuri spumoase, cu luarea in calcul a unei anumite scaderi a accizelor", a declarat Ion Serban Dobronauteanu, presedintele ONIV. Reprezentantii ONIV sustin ca nivelul accizelor pe sticla de vin spumos si spumant depaseste de doua ori pretul materiei prime, descurajand producatorii autohtoni din domeniu. Cu acelasi prilej, acestia au aratat ca micii producatori desfac cea mai mare parte din cantitatea de vin comercializata pe piata. "Peste 60 la suta din produsul vitivinicol constituie autoconsum si comertul practicat de micii producatori in piete", a afirmat Petre Mocanu, director executiv ONIV. In prezent, micii producatori detin intre 50 si 60 la suta din suprafata de vita de vie, in timp ce marile firme din domeniu administreaza circa 10%. Micii producatori detin suprafete de 0,5 si 3 hectare, cultivate atat cu soiuri hibride, in zonele din sudul tarii, cat si nobile (regiunile viticole Vrancea si Dealu Mare), aceste suprafete fiind insa mult mai mici. Patrimoniul viticol se ridica, in prezent, la circa 240.000 hectare, din care 120.000 de hectare reprezinta vii hibride. Suprafetele cu hibrizi direct producatori directi (HPD), a caror productie este interzisa la vanzare, insumeaza 30.000 hectare, iar cele cu hibrizi interspecifici, care vor fi eliminati treptat dupa aderarea Romaniei la UE, totalizeaza 90.000 hectare. Productia de vin s-a ridicat, anul trecut, la 5,5 milioane hectolitri, din care 3,2 milioane hectolitri au fost vin nobil.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite