Privatizarea a scumpit serul fiziologic de 5 ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în urmă cu un an o fiolă de ser fiziologic costa un leu, acum aceeaşi fiolă se vinde cu cinci lei Multe din preparatele injectabile, precum penicilina sau moldaminul, nu costă mai

Dacă în urmă cu un an o fiolă de ser fiziologic costa un leu, acum aceeaşi fiolă se vinde cu cinci lei

Multe din preparatele injectabile, precum penicilina sau moldaminul, nu costă mai mult de 1 leu bucata. O fiolă de ser necesar diluării costă de cinci ori mai mult.

De aproape un an, românii cumpără la preţuri de lux serul fiziologic, adică apă cu sare, pentru a distila antibioticele injectabile.

Cei care nu-şi permit să plătească 25 de lei pe o cutie cu cinci fiole au căutat şi au găsit o soluţie mai ieftină: serul fiziologic perfuzabil, care costă în jur de 4 lei punga de 500 ml. Însă acesta se găseşte mai greu în farmacii.

Ministerul Sănătăţii, cu mâinile legate

De la mai mulţi farmacişti am aflat că pe piaţă se comercializează numai fiole de ser fiziologic marca Zentiva, un grup farmaceutic internaţional care a preluat în 2005 compania românească Sicomed.

Faptul că Zentiva este singurul producător din România de ser fiziologic la fiole ne-a fost confirmat şi de farm. Magdalena Bădulescu, preşedinta Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Potrivit acesteia, în momentul de faţă nu mai există un alt producător sau importator pe acest segment de piaţă.

Magdalena Bădulescu ne-a explicat că, având în vedere caracterul de OTC (medicament eliberat fără prescripţie medicală) al acestui produs, compania producătoare poate stabili orice preţ doreşte, fără a exista vreun control din partea Ministerului Sănătăţii.

"Să ştiţi că, indiferent dacă ar mai apărea alţi producători sau importatori de ser fiziologic, preţurile nu vor scădea", a punctat farm. Bădulescu. Contactată telefonic, Mihaela Gegea, consilier la Consiliul Concurenţei, a cerut răgaz până luni pentru a putea oferi informaţii pe acest subiect.

Zentiva infirmă monopolul

"Dorim să subliniem faptul că Zentiva nu este singurul producător de ser fiziologic de pe piaţa românească, acest produs fiind distribuit atât în varianta injectabilă, cât şi în cea perfuzabilă, de mai mulţi producători de medicamente.

Preţul actual al serului fiziologic produs de către compania noastră reflectă costurile actuale de producţie ale acestuia.

Zentiva operează cu standarde de calitate la nivel european, iar investiţiile în producerea unor medicamente sigure şi de calitate ridicată se reflectă, cum este şi normal, în preţul de vânzare.

De asemenea, dorim să menţionăm că preţul la care acest produs este disponibil în farmacii este influenţat şi de marja comercială adăugată de către distribuitori şi farmacii la preţul de producător la care Zentiva comercializează serul fiziologic", se arată într-un punct de vedere oficial al companiei.

Serul la pungă, mai ieftin

"Dacă ar fi fost un monopol, membrii consiliului s-ar fi sesizat. Lăsaţi-mă să verific, ca să pot spune cu siguranţă", ne-a spus Mihaela Gegea de la Consiliul Concurenţei.

Potrivit asistentei medicale Marilena Petrovici, director de îngrijiri la Spitalul de copii Marie Curie din Bucureşti, numărul injecţiilor la care este folosit serul fiziologic se ridică la circa 1.000 pe zi.

Pentru că este foarte scump, nu toate spitalele folosesc serul fiziologic la fiolă, fiind preferată formula perfuzabilă (o pungă de 500 ml, cumpărată la licitaţie costă 1,5 lei). Cei care urmează un tratament injectabil la domiciliu nu au însă alternativă şi se văd siliţi să cumpere apa cu sare la preţ de cinci ori mai mare ca anul trecut.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite