Primul pas, la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţia chirurgicală efectuată ieri de dr. Gheorghe Burnei la Spitalul "Marie Curie" este a patra şi ultima, înainte ca fetiţa cu "oasele de sticlă" să poată merge pentru prima oară

Intervenţia chirurgicală efectuată ieri de dr. Gheorghe Burnei la Spitalul "Marie Curie" este a patra şi ultima, înainte ca fetiţa cu "oasele de sticlă" să poată merge pentru prima oară

Sorina Iftimie, o fetiţă diagnosticată de la vârsta de un an cu o maladie care i-a "înmuiat" oasele, numără lunile până când va face primii paşi. Ea a fost supusă ieri unei noi operaţii, a patra efectuată pe parcursul ultimului an. Medicul care a operat-o estimează că, în 10 luni, copila va putea merge singură.

Maladia Lobstein, cunoscută şi sub numele de "boala oaselor de sticlă", reprezintă o formă a osteoporozei infantile şi se caracterizează printr-o fragilitate excesivă a oaselor. Pentru că orice atingere mai dură îi putea distruge oasele, Sorina Iftimie din Botoşani a fost condamnată să stea imobilizată la pat. Medicii care au consultat-o de-a lungul vremii pe micuţa pacientă nu i-au dat speranţe de vindecare. Chiar şi aşa, fetiţa nu a încetat să spere că va deveni un copil normal, care merge la şcoală, se plimbă, dansează.

În urmă cu doi ani, destinul i l-a scos în cale pe medicul Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti. Acesta tratase deja cu succes 30 de copii cu acelaşi diagnostic. Auzind despre "minunile" pe care chirurgul le face în Capitală, mama Sorinei şi-a adus copilul la consultaţie. Şi nu a mai plecat de aici. În iulie 2006, când fetiţa avea 14 ani, a avut loc prima operaţie, care a vizat reconstrucţia şi alungirea piciorului drept cu circa 25 cm şi implantarea a două fixatoare externe. Două luni mai târziu, medicii i-au implantat o tijă microscopică în piciorul drept şi i-au redat configuraţia normală a osului. La mijlocul lui noiembrie, dr. Burnei i-a scos ghipsul şi a constatat că piciorul drept este vindecat. La sfârşitul anului trecut, Sorina a fost operată şi la piciorul stâng, unde i s-au montat două fixatoare, printr-o intervenţie similară cu cea efectuată la piciorul drept. Medicii au reuşit şi aici o alungire a piciorului cu 25 cm.

În România se nasc, anual, nouă copii cu "boala oaselor de sticlă"

Ultima intervenţie chirurgicală a urmărit stabilizarea oaselor cu ajutorul unor tije speciale. "Această ultimă intervenţie a durat mai bine de şase ore. Am avut surpriza să constatăm că fetiţa dezvoltase deja o luxaţie la piciorul operat, însă nu au existat complicaţii din această cauză. Ea a necesitat o grefă osoasă, deoarece îi lipseau doi centimetri din femur şi 5 centimetri din tibie. Fetiţa va rămâne internată 16 zile, după care va trebui să poarte aparatul gipsat încă şase săptămâni. După aceea, vom începe tratamentul de stimulare a regenerării osoase, care îi va permite fetiţei să stea în picioare. Estimez că, în zece luni, fetiţa va fi capabilă să meargă", ne-a declarat dr. Gheorghe Burnei, autorul intervenţiei.

Statisticile arată că, anual, în ţara noastră se nasc nouă copii cu "boala oaselor de sticlă" (osteogeneză imperfectă). În lipsa tratamentului, apar fracturi şi distorsionări ale oaselor.

Gheorghe Burnei, medicul care schimbă destinele copiilor

S-a născut pe 21 septembrie 1952, în judeţul Dâmboviţa. În 1978 a absolvit Facultatea de Medicină "Carol Davila" din Bucureşti.

A optat pentru chirurgia pediatrică pentru că este "ştiinţă şi artă" şi pentru că iubeşte copiii.

Din 1991 este chirurg la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, unde a fost autorul a 19 intervenţii chirurgicale efectuate în premieră naţională (16) şi mondială (3). Unul dintre cazurile care l-au solicitat cel mai mult a fost o operaţie la o fetiţă de nouă ani, cu scolioză. În cadrul intervenţiei complexe, medicul i-a secţionat în trei segmente coloana vertebrală, deviată lateral din cauza îmbolnăvirii vertebrelor.

Căsătorit, doi copii (are un băiat de 28 de ani, medic ortoped la Spitalul Floreasca, şi o fată - studentă la Medicină, în anul VI).

Pasiuni: drumeţiile montane şi plimbările nocturne pe malul mării

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite