Premierul Nastase - pe ecran lat, in direct, la congresul BNS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, ieri, la Sibiu, in deschiderea lucrarilor congresului, ca problema implicarii politice a Confederatiei va fi dezbatuta luna viitoare, in cadrul unui

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, ieri, la Sibiu, in deschiderea lucrarilor congresului, ca problema implicarii politice a Confederatiei va fi dezbatuta luna viitoare, in cadrul unui consiliu national extraordinar. Motivul oficial: liderii BNS vor sa ia o decizie in acord cu masele. Pentru aceasta, au distribuit fiecarui membru de sindicat un chestionar, care contine trei variante, respectiv: 1. Confederatia nu va mai avea nici o legatura cu vreun partid politic; 2. Este de preferat un acord cu unul din partidele parlamentare care, in schimbul sprijinului electoral, va promova interesele BNS; 3. Va genera si sprijini o structura politica proprie. Costin a explicat ca numarul mare de persoane chestionate - circa 400.000 - a facut ca procesarea rezultatelor sa intarzie luarea unei decizii cu o luna. Ce se poate spune deocamdata este ca majoritatea sindicalistilor BNS nu acorda credit nici unui partid politic parlamentar.
Presedintele Iliescu nu agreeaza amestecul sindicatelor in politica
Framantarile BNS-ului par sa fi ingrijorat Puterea. Marti seara, presedintele Iliescu a invitat liderii BNS la o intalnire la Cotroceni. Urmarea discutiilor - presedintele a adresat congresului un mesaj in care defineste sindicatele drept o "componenta respectata si de neinlocuit a parteneriatului consolidat si institutionalizat de astazi". Sfatul presedintelui, invaluit in cuvinte frumoase, este ca sindicalistii sa renunte la ideea partidului propriu. "Un alt fapt care cred ca trebuie semnalat in activitatea BNS este decizia dv. de a organiza o larga consultare interna, referitoare la posibilele relatii dintre Conferatie si sfera politicului. In ceea ce ma priveste, consider ca miscarea sindicala are un potential specific de manifestare si organizare, suficient de puternic pentru ca interesele proprii ale membrilor de sindicat sa fie aparate cu mai mult succes si credibilitate mai mare de pe pozitii strict sindicale, fara interferenta cu politicul". Si premierul Adrian Nastase a acordat o mare atentie congresului BNS. Pentru ca nu s-a putut deplasa la Sibiu, Nastase a pus la dispozitia liderilor sindicali un intreg arsenal tehnic, prin care a intrat in legatura directa cu participantii la congres. Angajati ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale au asigurat suportul tehnic si buna desfasurare a transmisiei, astfel incat ieri, in jurul orei 10, sindicalistii, asezati comod pe fotoliile din sala de conferinte a Casei Sindicatelor din Sibiu, l-au putut vedea si auzi pe premier proiectat pe un ecran, vorbindu-le din Palatul Victoria. Premierul si-a inceput discursul plangandu-se de dificultatile anului 2004, an decisiv pentru integrarea in structurile Uniunii Europene si, totodata, an electoral. "2004 nu va fi un an de respiro. Va trebui sa decidem cat acordam campaniei electorale si cat lucrului pentru integrarea europeana. Noi am propus sa acordam doua luni campaniei electorale. Daca liderii politici (ai celorlalte partide - n.n.) vor dori sa prelungeasca aceasta campanie, va trebui sa rugam Uniunea Europeana sa prelungeasca, de asemenea, momentul integrarii. Liderii partidelor politice sunt deja in campanie electorala. Anul 2004 va da masura seriozitatii in ceea ce spunem ca ne intereseaza pe toti - integrarea europeana". Dupa aceasta introducere, premierul a trecut la transarea problemelor dintre BNS si Executiv, declarand ferm ca "economie de piata ca-n capitalism si protectie sociala ca-n comunism nu se poate".
Salariul minim - in coada de peste
Referitor la cererea BNS de majorare a salariului minim pe economie de la 2.800.000 lei pe luna, cat propune Guvernul, la 3.800.000 de lei pe luna, cerere sustinuta si de patronate in cazul in care Ministerul de Finante accepta reducerea fiscalitatii pe forta de munca, premierul a spus ca dialogul social trebuie sa aiba loc, dar tinand seama de posibilitatile financiare de acum. "N-am dori ca sindicatele si patronatele sa se inteleaga pe seama Guvernului", a explicat Nastase. In schimb, premierul a declarat ca este de acord cu o alta cerere a BNS - introducerea votului uninominal. "Votul uninominal este absolut necesar pentru societatea romaneasca. Sunt un adept al votului uninominal si al reformei politice. Modificarea Constitutiei a fost o prima etapa, dupa care urmeaza o a doua - reforma sistemului electoral", a declarat Nastase. Conform liderului BNS, Dumitru Costin, discursul premierului si interventia presedintelui nu vor duce insa la semnarea pactului de stabilitate sociala propus de Guvern daca nu se va accepta modificarea substantiala a salariului minim, ceea ce implica si o modificare a bugetului de stat si a bugetului de asigurari sociale. Liderul BNS reclama faptul ca Executivul stabileste cu FMI politici sociale inainte de a le discuta cu partenerii sociali din tara si cere ca sindicatele sa-si poata impune punctul de vedere in fata organismelor internationale.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite