Povestile de groaza ale "colegilor" indieni au pus pe fuga 27 de soferi romani angajati in Kuweit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Indienii au scapat, astfel, de concurenta * Unu din doi romani nu rezista in Kuweit si se intoarce cu primul avion

27 de soferi romani plecati la munca au stat doua zile in niste autocare parasite din capitala Kuweitului. Le-au ocupat, si-au amenajat culcusuri si au sunat la Ambasada Romaniei sa le aduca mancare. Kuweitienii s-au invartit in jurul autocarelor incercand sa-i convinga pe romani sa coboare. Vazand ca n-au succes, au instalat toalete ecologice langa autocare si au sunat si ei la ambasada noastra, pentru ajutor. Duminica seara, consulul Romaniei in Kuweit le-a adus autosechestratilor pui, mere si suc. A incercat sa inteleaga cauza isteriei colective, dar n-a reusit. Se pare ca toata nebunia a fost provocata de colegii indieni ai romanilor care i-au speriat ca sa scape de concurenta.
Prima zi de munca, prima zi de greva
Altaf Hussani, unul din sahii kuweitieni, are angajati peste 2000 de muncitori - indieni, pakistanezi, arabi. Toti lucreaza intr-o tabara pazita de fortele americane. Paza nu este necesara in Kuweit, unde nu-i ameninta nimic, ci pentru eventuale transporturi in Irak la care participa soferii din tabara. Acestea se fac in convoi, sub paza stricta a puscasilor. Anul trecut, Hussani s-a gandit sa angajeze si soferi romani. A luat legatura cu o firma romaneasca de intermediere a fortei de munca in strainatate si a aflat ca poate gasi o droaie de clienti. S-a hotarat sa angajeze 200 de soferi si, pentru ca acestia sa nu aiba probleme de integrare, cativa interpreti si bucatari care sa le prepare felurile de mancare cu care sunt obisnuiti. Salariul era de 1.000 USD pe luna, cazare si masa gratuita plus plata orelor suplimentare. Prima transa de soferi a plecat in Kuweit joia trecuta. De la aeroport au fost adusi cu niste autocare in tabara si au fost lasati sa se odihneasca. Dimineata a inceput balciul. Conform kuweitienilor, cum s-au trezit, romanii au declarat ritos ca nu mai dorm cu "tiganii" de indieni si pakistanezi in corturile militare, pentru ca put. Apoi au refuzat mancarea indiana - orez cu pui si mirodenii -, pe motiv ca si aceasta pute. Reprezentantii angajatorilor i-au suit in autobuz si i-au dus in oras, la un restaurant cu mancare occidentala, gandind ca, daca vor avea stomacul plin, vor fi mai intelegatori. N-au reusit sa-i convinga sa se mai intoarca in tabara.
Speriati ca americanii ii vor carne de tun
Conform romanilor, primul care i-a intampinat a fost un comandant american care i-a intrebat zambitor: "Are you ready for Irak?". In cateva ore cat au stat in tabara, romanii spun ca s-au documentat temeinic si au aflat ca "nenorocitii de americani voiau sa ne scoata la inaintare in convoaiele cu armament catre Irak." Ei spun ca au vazut un tractor ciuruit de gloante si 4 indieni morti (?!). "Nu ne-au adus aici sa facem transporturi in Kuweit si tarile arabe, ci in Irak. Stiti cum sunt convoaiele astea; esti obligat sa mergi inainte, orice s-ar intampla. Care moare e lasat pe drum, care nu - continua. Aici e tabara militara pe bune. N-ai voie sa pleci decat cu bilet. Fata de asta, armata romana este o gluma", povesteste Lucian Salvan, unul din soferii autosechestrati in autocare. Muncitorii spun ca in Romania li s-au dat asigurari ferme ca nu vor merge in Irak, dar aceasta afirmatie este contrazisa chiar de anunturile publicitare date pentru selectie, in care se specifica clar: "pentru executarea transporturilor in regiunile in care s-au inregistrat conflicte, se asigura escorta de catre armata americana".
mbasada le-a trimis pui fripti
Dupa ce au refuzat sa se mai intoarca in tabara, romanii si-au sunat nevestele sa anunte autoritatile ca n-au mancare, n-au apa si sunt in mare pericol. Speriate, femeile au casunat pe telefonul Ambasadei Romaniei in Kuweit, ale carui linii s-au inrosit vineri. Reprezentantii ambasadei, ingrijorati ca 27 de romani si-ar putea pierde viata, s-au deplasat la fata locului sa vada cine-i ameninta. I-au gasit doar pe angajatorii kuweitieni, care i-au coplesit cu intrebari despre "firea romanului". "Categoric nu-i ameninta nimeni", declara, luni, ambasadorul Romaniei in Kuweit, Excelenta Sa Constantin Nistor. "Nu sunt lupte pe strazi, nu i-a jignit nimeni, nici americanii, nici indienii. Angajatorii n-au nimic impotriva sa-i trimita acasa, ar fi facut-o de vineri, dar n-a existat cursa spre Bucuresti. Mancarea indiana pe care au refuzat-o in prima zi era curata, igienica, asta mananca toata lumea acolo. Conditiile de cazare sunt destul de precare, dar nu difera cu nimic de ale celorlalti muncitori din tabara. In fine, de trei zile, angajatorii le aduc mancare occidentala. In ceea ce priveste clauzele din contract, parerea mea este ca daca nu stiu ce au semnat este vina lor. Nu se poate ca oameni in toata firea, care au colindat Europa ca soferi pe TIR-uri, sa nu stie ce semneaza. In plus, doi dintre ei ne-au contactat inainte de a pleca in Kuweit. S-au interesat daca firma exista, care sunt conditiile de munca in Kuweit si multe altele. Le-am scris ca este vorba de o firma serioasa, dar sa fie foarte atenti la ce semneaza si ca este dificil sa te adaptezi la Kuweit. Aici lucreaza circa 500 de romani, dar jumatate din cei care au venit au plecat imediat. E altfel decat in Romania. Munca la negru nu este acceptata si trebuie sa respecti niste reguli de conduita".
Au ajuns in tara dar vor inapoi
Dupa patania cu prima transa de muncitori, angajatorul kuweitian spune ca va fi mult mai atent la a doua preselectie, dar nu renunta la contractele cu Romania. L-au costat deja circa 500.000 de euro, deoarece legislatia kuweitiana prevede ca angajatorul trebuie sa depuna intr-un cont cel putin un salariu si asigurarile sociale, drept garantie. Transa a doua, cu interpreti si bucatari, va pleca spre Kuweit saptamana viitoare. Lotul celor 27 de protestatari a fost debarcat, luni seara, din autobuze si suit intr-un avion. Ajunsi ieri la Bucuresti, fugarii s-au dus glont la firma de intermediere. Povestile au fost demontate, sperietura le-a trecut si, dupa ce s-au lamurit si cu contractul, au cerut... sa se intoarca in Kuweit.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite