Povesti stranii in cimitirul "Dumbrava" din Buzau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Rugaciunea" lui Brancusi, recent furata, nu era singurul monument de arta din Cimitirul "Dumbrava" din Buzau. Acesta adaposteste cateva monumente funerare de o rara frumusete, lucrate de sculptori

"Rugaciunea" lui Brancusi, recent furata, nu era singurul monument de arta din Cimitirul "Dumbrava" din Buzau. Acesta adaposteste cateva monumente funerare de o rara frumusete, lucrate de sculptori celebri, cum ar fi Carl Stork. Unul dintre acestea este atat de expresiv, incat pare viu. Lucrarea in marime naturala infatiseaza o mama , care-si strange la piept cu disperare muta cei sase copilasi. O batrana care ingrijeste mormintele din apropiere isi aminteste ca s-a vorbit multa vreme de aceasta femeie fara noroc, care a trait la inceputul secolului trecut. Unii spun ca toti copilasii, impreuna cu mama lor, ar fi murit otraviti cu ciuperci. Altii au auzit ca au avut un accident grav. Dar cea mai vehiculata poveste ne-o spune batranica: "Femeia era blestemata, maica! ii murea cate un copil in fiecare an. inainte de nenorocire, ea avea mereu un cosmar. Parca o anunta cineva! Dupa aia, unul dintre prunci facea febra mare si-si dadea duhul, fara ca vreun doctor sa poata face ceva. Asta i s-a intamplat timp de sase ani la rand, in Ajunul Craciunului". Se zice ca, dupa ce i-a ingropat pe toti sase si a ramas singura, biata nefericita a murit in somn. A fost ingropata alaturi de cei sase copii. Dupa o vreme, rudele femeii au comandat monumentul funerar care sa aminteasca tuturor de aceasta poveste trista. Peste cateva decenii, locul de veci a fost vandut. Noii proprietari au incercat sa demoleze ansamblul sculptural. insa, dupa primele lovituri de tarnacop date in trupurile de piatra, muncitorii au renuntat. Oamenii din zona spun ca lucratorilor li s-a facut mila si n-au mai putut continua. Statuia a ramas in picioare si azi.
Bolovanul domnului Oroveanu fumega
Tot in aceasta lume a umbrelor se gaseste si mormantul unui personaj bizar. Titus Oroveanu a murit in anul 1932. Fusese medic si ateu convins. El ar fi avut o premonitie referitoare la data propriei morti si i-a rugat pe cei apropiati, prin testament, sa nu-i puna cruce pe mormant, ci doar o stanca mare. Cand omul s-a stins din viata, rudele i-au indeplinit dorinta. Au facut rost de un bolovan si l-au asezat in loc de cruce. Azi, la acest ciudat loc de veci nu vine nimeni, niciodata. Doar femeia care ingrijeste mormintele ii mai aprinde cate o lumanare, de sarbatori. Desi lucreaza prin cimitir de mai bine de 40 de ani, ea recunoaste ca se mai sperie cateodata, pentru ca in jurul acestui mormant se petrec lucruri stranii. Acum cativa ani, intr-o seara de toamna, de la geamurile blocului din vecinatate s-a putut observa o pacla groasa de fum negru cum invaluie bolovanul de pe mormantul doctorului Oroveanu. Martorii oculari au crezut ca e vorba de niste cauciucuri care ard. Cand au incercat sa vada despre ce e vorba, si-au dat seama ca nu era nici o roata care fumega. Nimeni n-a stiut sa spuna ce se intampla.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite