Povestea trista a Bisericii Sfantului Daniel din Berceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 17 decembrie, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sf. Prooroc Daniel. Cu toate ca prenumele "Daniel" si "Daniela" sunt unele dintre cele mai raspandite la noi, singura biserica ce poarta acest

Pe 17 decembrie, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sf. Prooroc Daniel. Cu toate ca prenumele "Daniel" si "Daniela" sunt unele dintre cele mai raspandite la noi, singura biserica ce poarta acest hram se afla in Bucuresti. Lacasul de cult, unic si datorita povestii lui triste, este ascuns intr-un cartier de blocuri muncitoresti din apropierea Pietei Resita. In urma cu 11 ani, preotul Benone Popoiag locuia la Buzau, impreuna cu sotia si cei doi copii, Gabriela si Daniel. De mic copil, baiatul si-a uimit parintii si profesorii cu inteligenta lui. La trei ani stia deja sa citeasca. Toata lumea era convinsa ca baiatul va ajunge mare candva. Insa visele si nadejdea familiei Popoiag au fost spulberate inainte ca tanarul sa implineasca 18 ani. Era student in anul III la Facultatea de Teologie din localitate. Pe 31 mai 1994 se intorcea de la cursuri cu masina unor colegi. La iesirea din Buzau, spre Ploiesti, au fost loviti puternic de un TIR. Daniel si doi dintre colegii lui au murit. Au urmat clipe grele. Preotul si preoteasa au decis sa se mute la Manastirea Crasna si sa nu mai iasa niciodata in lumea care le-a rapit fiul. Auzind ca cei doi vor sa se calugareasca, Arhiepiscopul Teodosie Snagoveanul i-a chemat la Bucuresti si le-a propus sa ridice o manastire in memoria lui Daniel, cu hramul "Sf. Prooroc Daniel" si "Adormirea Maicii Domnului". Le-a dat binecuvantarea sa si un teren din apropierea Pietei Resita din Berceni.
Un sfant cu cercel in ureche si multe sperante
Dintr-odata insufletit, preotul Popoiag a vandut casa din Buzau si s-a mutat la Bucuresti cu familia. Si-a sters lacrimile si a inceput sa faca planuri. Toti banii castigati in urma vanzarii casei au fost folositi la constructia noului lacas de cult. In 1999, cand a fost gata biserica, parintele si-a dat seama ca n-are icoana Sf. Daniel, asa ca a facut o comanda in Grecia. La scurt timp a primit icoanele, dar sfantul pictat avea un cercel in ureche, lucru care l-a facut pe omul bisericii sa stea pe ganduri: "Nu stiam ce sa fac. In icoana, sfantul aparea cu cercel, pentru ca Daniel fusese sclav la curtea lui Nabucodonosor. Asa purtau sclavii in vremea aceea. M-am gandit ca atunci cand or sa-l vada, tinerii din cartier or sa-si dea si ei gauri in urechi". Asa ca parintele Popoiag a repictat icoanele, fara cercei. Pe 17 decembrie, cand crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sf. Prooroc Daniel, curtea bisericii se umple cu Daniel si Daniele, iar bisericuta din lemn se dovedeste neincapatoare. Pentru ei si pentru cei ce vor urma, preotul vrea sa inalte o catedrala acolo.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite