Potop dupa potop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru administratia publica, Gabriel Oprea, a avertizat ieri, la videoconferinta cu autoritatile locale, ca furtunile si ploile ar putea reveni in perioada urmatoare, potrivit

Ministrul delegat pentru administratia publica, Gabriel Oprea, a avertizat ieri, la videoconferinta cu autoritatile locale, ca furtunile si ploile ar putea reveni in perioada urmatoare, potrivit prognozei meteo. "Va solicit sa va mobilizati si sa actionati cu promptitudine, mai ales ca pericolul inundatiilor si a furtunilor nu a trecut. Actiunile dumneavoastra trebuie sa fie eficiente, cu accent pe siguranta cetatenilor", le-a spus Oprea prefectilor. Doua persoane au murit, peste 32.000 de hectare de teren arabil au fost distruse, iar peste o mie de locuinte au fost afectate de inundatiile produse in ultimele doua zile. Potrivit ministrului, aversele de ploaie insotite de grindina si furtuni au afectat gospodarii ale populatiei, terenuri agricole si infrastructura rutiera in zece judete din Transilvania, Oltenia si Moldova. Judetele Harghita si Neamt au fost "afectate in mod deosebit". Prefectii judetelor afectate de inundatii au afirmat, la videoconferinta, ca, in prezent, nu exista drumuri blocate din cauza inundatiilor, probleme privind alimentarea cu energie electrica sau linii telefonice intrerupte. "La Vaslui cifrele se imbogatesc, daca pot sa spun asa. La Ibanesti, chiar acum am primit telefon, au fost distruse de vant acoperisurile la peste 60 de case", a spus prefectul judetului Vaslui, Ioan Tibulca. Potrivit ministrului Oprea, Guvernul va analiza posibilitatea de a acorda ajutoare populatiei care a suferit pagube materiale majore, in urma inundatiilor.
12 miliarde de lei - ajutoare pentru sinistratii din judetele afectate de furtuni
Gabriel Oprea, ministru delegat pentru Administratie, a anuntat, ieri, la Palatul Victoria, ca Guvernul a decis sa aloce un ajutor de urgenta sinistratilor din judetele afectate in ultimele zile de fenomene meteorologice extreme. Astfel, persoanele care au avut de suferit in urma furtunilor din judetele Bacau, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Neamt, Iasi si Vrancea vor primi materiale de constructii pentru refacerea gospodariilor distruse - tabla zincata, geamuri, placi de azbociment etc., in valoare de 9 miliarde de lei. De asemenea, a fost decisa alocarea a 3 miliarde de lei din fondul de interventie aflat la dispozitia Executivului pentru efectuarea unor lucrari urgente in zonele afectate de ploi torentiale si grindina.
Pescar luat de apele Jiului
Ieri un tanar de 23 de ani, plecat la pescuit, a fost acoperit de apele ridicate ale Jiului, corpul lui nefiind gasit de pompierii militari. Este vorba despre Calota Aristica din satul Fantanele, comuna Urdari. Acesta plecase impreuna cu un prieten la pescuit. Cei doi au intrat in apa, iar Aristica a fost prins de apele involburate si s-a inecat. Prietenul acestuia a apucat sa se salveze dupa ce s-a prins de radacinile copacilor aflati pe marginea apei. In urma inundatiilor ce au avut loc in judetul Gorj, prefectul Mugurel Surupaceanu a solicitat guvernului sa acorde ajutoare de urgenta in bani si materiale de constructii in valoare totala de aproape 20 de miliarde lei. Pentru despagubirea culturilor agricole a fost ceruta suma de 15 miliarde lei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite