Posturi pentru români în instituţiile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din această toamnă vor fi scoase la concurs locuri de muncă în 16 domenii. Salariul unui candidat admis porneşte de la 2.500 de euro Românii vor avea parte de câştiguri frumoase

Din această toamnă vor fi scoase la concurs locuri de muncă în 16 domenii. Salariul unui candidat admis porneşte de la 2.500 de euro

Românii vor avea parte de câştiguri frumoase începând din această toamnă, dacă vor trece cu brio de concursul pentru un post într-o instituţie a Uniunii Europene. Nu mai puţin de 16 domenii vor fi disponibile. Printre acestea se regăsesc specializări în drept, economie, administraţie publică europeană, relaţii externe, relaţii publice, management financiar sau resurse umane. Salariul unui candidat admis va porni de la 2.500 de euro, iar cei care vor ocupa posturi de conducere să se aştepte la un salariu lunar de până la 14.000 de euro.

În această toamnă, instituţiile Uniunii Europene vor scoate la concurs posturi în aproximativ 16 domenii. Dintre acestea, specializările în drept, economie, administraţie publică europeană, relaţii externe, PR informare şi comunicare, management financiar şi resurse umane sunt exclusiv dedicate cetăţenilor români şi bulgari. Pentru cei care vor să se înscrie la concurs vor fi organizate două seminarii de pregătire la Iaşi, în perioada 15-16 septembrie, la Universitatea "Petre Andrei".

Structurate sub forma unor module de training intensiv, ele vor avea ca temă cariera în instituţiile U.E. şi pregătirea pentru testele EPSO de preselecţie, respectiv pregătirea pentru proba scrisă. Descrierea detaliată a modulelor este disponibilă pe www.euroconcurs.ro. În luna septembrie, vă mai puteţi înscrie pentru asistenţi IT&C - nivel AST 3 (termen limită 12 septembrie) şi auditori seniori - nivel AD9 (termen limită 20 septembrie). Pentru specialiştii în IT sunt disponibile 325 de posturi. Salariul pentru un post permanent de nivel AST 3 este de 3.134 euro, iar pentru un post permanent de nivel AD 9 este de 6.574 euro.

Curtea de Conturi angajează 3 auditori de naţionalitate română. Pe lângă studii universitare, aceştia trebuie să aibă 10 ani de experienţă în specialitate, din care cel puţin trei pe o poziţie de conducere, care a implicat coordonarea unei echipe de auditori. Testele pentru această competiţie vor avea loc în Luxemburg, timp de două zile consecutive.

Etapele de selecţie durează între nouă şi 12 luni

Un post permanent în instituţiile UE se va obţine numai în urma promovării unui concurs, în care sunt testate atât cunoştinţele de specialitate, cât şi cele despre UE. Toate etapele de selecţie durează în medie 9-12 luni, însă pregătirea pentru competiţie poate dura între şase luni şi câţiva ani. Cel care trece cu brio peste probele de foc devine "laureat" şi intră pe lista de rezerve. Abia apoi poate candida pentru un post vacant în cadrul unei instituţii.

La sfârşitul lui 2006, s-au publicat primele liste de rezervă, astfel că anul acesta au început să lucreze primii funcţionari europeni din România. Ei sunt corectori, traducători, interpreţi şi jurişti-lingvişti. De curând, a fost publicată şi lista de rezervă pentru competiţia în domeniul secretariatului.

Într-o primă fază, vor fi teste grilă (primul se referă la dezvoltarea Uniunii Europene şi politicile comunitare, iar cel de-al doilea este unul de raţionament verbal şi numeric). Proba scrisă constă într-un test grilă în domeniul de specialitate ales de candidat şi un eseu. Primele probe, în engleză, franceză sau germană, se susţin la Bucureşti, iar interviul final se va desfăşura la Bruxelles, în faţa unui comitet de selecţie.

Medicii şi contabilii vor intra mai uşor pe piaţa muncii din U.E.

Medicii, farmaciştii, fizioterapeuţii şi contabilii vor avea acces mai uşor pe piaţa muncii din UE începând cu luna octombrie, când România va adopta sistemul electronic de comunicare şi informare dintre instituţiile româneşti şi cele din statele membre. Sistemul nu este unul de autorizare, ci de înregistrare pentru o verificare administrativă.

Astfel, un medic din România care vrea să lucreze într-un stat membru UE poate fi verificat de autoritatea competentă din statul respectiv printr-o cerere de informare adresată autorităţii similare din România, şi anume Colegiului Medicilor. Acesta îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea datelor furnizate, a precizat Şeful Direcţiei de Afaceri Europene, Adrian Ciocănea. Potrivit şefului DAE, "cetăţeanul român nu mai trebuie să îşi legalizeze tot felul de acte".

Studii superioare

construcţii
medicină (doctori)
audit
drept
economie
administraţie publică europeană
relaţii externe
PR, informare şi comunicare

Studii medii

medicină (asistente medicale)
management financiar
management de proiect şi managementul contractelor
juridic
audit
economie
resurse umane
statistică
administraţie
asistenţi pentru inspecţii nucleare
IT
agenţi de securitate (pază)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite