Posibilităţi de vacanţă pentru pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 2008, tariful mediu al unui bilet de tratament obţinut prin Casa de Pensii este de 1.300 de lei. Vârstnicii plătesc numai 50% din pensie Casa Naţională de Pensii şi alte drepturi

Pentru 2008, tariful mediu al unui bilet de tratament obţinut prin Casa de Pensii este de 1.300 de lei. Vârstnicii plătesc numai 50% din pensie

Casa Naţională de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale a contractat pentru anul în curs peste 240.000 de locuri la tratament balnear.

Ileana P. a reuşit să intre la începutul acestui an în posesia unui bilet, dar cu "sacrificii", după cum spune. "Am stat astă iarnă la coadă la casa de pensii de dimineaţă şi până mi-a venit rândul, dar am reuşit să depun cerere. Acum plec la Herculane, în perioada aleasă de mine, nu dată de ei", spune femeia, cu satisfacţia omului care şi-a văzut visul împlinit.

Din cele 2400.000 de bilete de tratament oferite de Casa Naţională de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), cele mai multe au fost repartizate pensionarilor din Bucureşti (36.598), Prahova (8.113) şi Cluj (8.000). Pentru anul 2008, tariful mediu al unui bilet de tratament balnear este de peste 1.300 de lei.

Pensionarii din sistemul public plătesc pentru un sejur jumătate din pensia din luna anterioară celei în care pleacă la tratament. Pensionarii care doresc un bilet de tratament prin CNPAS pot apela la casele judeţene de pensii, unde acestea se distribuie în ordinea cererilor depuse. Staţiunile în care biletele se epuizează cel mai repede sunt Covasna, Olăneşti, Vatra Dornei şi cele de pe litoral.

Alternativa la biletele de la CNPAS

Pensionarii care nu apucă un bilet de tratament de la casa de pensii trebuie să găsescă alte soluţii pentru a pleca în vacanţă. Preşedintele Federaţiei Caselor de Ajutor Reciproc Omenia, Gheorghe Chioaru, a declarat că persoanele în vârstă pot pleca la tratament şi prin Casele de Ajutor Reciproc, dar acestea nu au posibilităţi financiare mari, astfel că la această metodă recurge un număr infim de pensionari, doar un procent din total.

Persoanele care cotizează la CAR Omenia din sectorul 5 pot pleca la Pucioasa, unde o zi de cazare şi masă costă 15 lei, pentru tratament urmând să plătească separat.

Credit la bancă, cu dobândă 10%

Pentru persoanele în vârstă care vor totuşi să plece într-o staţiune şi care au venituri mai consistente, băncile vin cu oferte speciale pentru vacanţe sau de nevoi personale. Alpha Bank a creat un produs special destinat salariaţilor sau pensionarilor care vor să meargă în concediu, dar care trebuie să aibă un venit minim de 100 de euro pe lună de persoană sau 200 de euro, la nivel de familie.

Rata dobânzii este cuprinsă între 10,25% şi 11,25%, în funcţie de moneda în care se face împrumutul, iar suma maximă acordată este de 5.000 de euro. Alte bănci, precum BRD sau CEC, dau credite de nevoi personale şi persoanelor care au peste 70 de ani, cu o rată a dobânzii cuprinsă între 9 şi 13%.

Pensia medie, egală cu 521 lei

CNPAS a contractat, pentru 2008, 241.252 de bilete de tratament în staţiuni precum Herculane, Felix, Covasna sau pe litoral.

În România sunt peste 5,5 milioane de pensionari, 4,6 milioane provenind din sistemul de sigurări sociale, iar aproximativ 900.000 din agricultură.

Valoarea medie a pensiei este de 512 lei, media pensiei din agricultură fiind de 241 de lei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite