Politicienii sunt: "mincinosi, incompetenti, aroganti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concluziile sondajului de opinie realizat de IRECSON pe un esantion de 130.000 de sindicalisti

Liderii Blocului National Sindical au facut publice, ieri, rezultatele sondajului de opinie privind implicarea confederatiei in politica. Sondajul a fost facut de Institutul Roman de Cercetari Economice si Sociale - IRECSON - pe un esantion de 130.000 de membri BNS si are o marja de eroare de 0,3 la suta. Conform sondajului, 70 la suta din cei 400.000 de sindicalisti BNS nu se considera reprezentati de nici unul din partidele politice actuale. "Acest sondaj reprezinta cea mai naprasnica huiduiala pe care au primit-o toate partidele politice in ultimii 14 ani. Membrii nostri de sindicat au declarat ca nu mai au incredere in nici un partid, datorita minciunilor, incompetentei, arogantei si slugarniciei fata de structurile financiare internationale aratate de clasa politica", a declarat vicepresedintele BNS, Matei Bratianu. Cum 44 la suta dintre sindicalisti considera ca isi pot rezolva problemele doar prin actiuni sindicale de protest, iar 39 la suta considera, totusi, demersul politic ca fiind necesar, in prima jumatate a lunii martie va fi convocat un Consiliu national extraordinar al BNS, la care va fi transata prin vot problema infiintarii unui partid propriu sau departarea totala de politica a confederatiei. Prezentam, pe scurt, rezultatele sondajului.
Toate partidele politice actuale - respinse de sindicalistii BNS
La intrebarea "in ce masura sunt reprezentate interesele salariatilor de urmatoarele partide politice", primul loc in topul raspunsurilor negative il ocupa UDMR. 88,64 la suta dintre sindicalistii BNS considera ca UDMR le reprezinta interesele foarte putin sau deloc. La mica distanta de UDMR se situeaza PUR, desemnat de 84,61 la suta dintre sindicalisti ca nereprezentativ pentru ei. Nici celelalte patru partide importante de pe scena politica - PSD, PD, PNL, PRM - nu stau mai bine. 80,59 la suta considera PD nereprezentativ; 79,97 la suta - PSD; 79,79 la suta - PNL; 79,61 la suta - PRM.
Sindicalistii BNS nu vor sa-si vada liderii in Parlament
In ceea ce priveste modalitatile de rezolvare a revendicarilor, considerate cele mai eficiente, 44 la suta dintre sindicalisti considera ca BNS ar trebui sa se limiteze la dialoguri, mitinguri si greve, fara nici o relatie cu vreun partid politic. 23 la suta ar dori sa se implice in generarea si coordonarea unei noi forte politice care sa apere drepturile si interesele membrilor de sindicat si ale salariatilor. Numai 8,61 la suta din sindicalisti ar accepta ca BNS sa-si promoveze un numar de membri in Parlament, prin semnarea unui acord cu o forta politica si doar 7,34 la suta se declara de acord cu semnarea de catre BNS a unui protocol cu vreun partid care sa aiba o relatie preferentiala cu BNS.
Greva - mijlocul cel mai eficient de rezolvare a unei revendicari
80,71 la suta din sindicalistii BNS declara greva drept tip preferat de protest si se declara de acord cu participarea la greva, daca este necesar. Mitingul ocupa locul doi in acest top - 79,24 la suta -, iar marsul, doar 74,49 la suta.
Cresterea preturilor - principala grija a sindicalistilor
96,13 la suta dintre sindicalisti declara ca cresterea preturilor la produse alimentare, energie electrica, termica si gaze reprezinta cea mai grava problema pentru ei si familiile lor. 95 la suta sunt nemultumiti de salariile obtinute si de impozitele considerate a fi prea mari. Urmatoarele locuri in acest top sunt ocupate de: lipsa de calitate a serviciilor medicale (89,61 la suta), nesiguranta locului de munca (88,60 la suta), cresterea varstei de pensionare (87,33 la suta) si conditiile de munca (81,41 la suta).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite