Piscicultorii se ceartă pe costul peştelui din fermele de acvacultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii din acvacultură au solicitat autorităţilor să fixeze un preţ de referinţă pentru peştele din bazinele naturale Dunăre şi Delta Dunării. Ei cer acest lucru pentru că, în

Fermierii din acvacultură au solicitat autorităţilor să fixeze un preţ de referinţă pentru peştele din bazinele naturale Dunăre şi Delta Dunării. Ei cer acest lucru pentru că, în opinia lor, tarifele scăzute practicate de pescari le afectează negativ activitatea. Preşedintele Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol, Corneliu Popescu, a declarat, ieri, că fermierii se plâng pentru că preţurile practicate în prezent pentru peştele din Deltă şi Dunăre îi bagă în faliment. "Peştele din bazinele naturale se vinde mult mai ieftin, ceea ce nu e normal. Fermele au ajuns să-şi concentreze activitatea de vânzare numai în perioada de prohibiţie, şi asta afectează şi coerenţa din piaţă", a spus preşedintele Corneliu Popescu. Instituţia are ca principal obiect de activitate concesionarea resurselor acvatice vii din bazinele piscicole naturale, a terenurilor cu amenajări piscicole, precum şi privatizarea firmelor de profil.

Compania doreşte preluarea activităţilor de eliberare a licenţelor şi autorizaţiilor de pescuit, de inspecţie şi control, în prezent realizate de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Agenţia, la rândul ei, a elaborat un proiect de lege în care susţine desfiinţarea CNAFP şi preluarea activităţii de colectare a taxelor pentru obţinerea acestor permise, în vederea constituirii unui fond de dezvoltare a sectorului piscicol. ANPA a criticat activitatea companiei, susţinând că pune presiune financiară asupra pescarilor. Popescu declară că gestionarea resurselor acvatice nu ar putea să fie realizată fără CNAFP. "ANPA are deja destul de multe atribuţii, iar anul acesta vin şi fondurile europene pe care trebuie să le gestioneze. Nu poate să le facă pe toate. Cred că ideea lor este să devină un mic minister", a afirmat Popescu. Acesta a adăugat că, din 2006, pescarii plătesc o taxă de 35-75 de bani pe kilogramul de peşte care iese din bazinul piscicol, în funcţie de specie. "Sumele sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor noastre şi ale asociaţiilor de pescari, dar mai ales pentru că resursa trebuie evaluată într-un fel", a mai spus Popescu. Potrivit acestuia, Compania încheie cu asociaţiile de pescari contracte de delegare a unor atribuţii, pentru monitorizarea activităţii din sectorul pisciol, iar o parte din sumele provenite din taxe sunt folosite de acestea pentru acoperirea cheltuielilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite