Piata neagra a alcoolului - o afacere de 600 de milioane de euro, anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicalistii se tem ca vor ramane fara locuri de munca, din cauza concurentei neloiale

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, sustine ca dintr-un miliard de euro - piata estimata a alcoolului in Romania - 600 de milioane de euro se fac la negru. Astfel, statul pierde anual circa 300 de milioane de euro, bani ce ar fi putut fi incasati din impozite si accize. Cifrele sunt preluate de la organizatia patronala din industria alcoolului "Garant", care a luat in calcul capacitatea de productie a firmelor inregistrate ca producatoare de alcool si au comparat-o cu nivelul accizelor platite la nivel national.
Preturile - mai mici decat costurile
Cauza acestei cote uriase detinute de piata neagra a alcoolului o constituie controalele superficiale. Conform legii, o firma producatoare de alcool care intarzie cu mai mult de o luna plata accizelor poate fi inchisa. Sindicalistii spun, insa, ca sunt tolerate intarzieri si de 6 luni si, chiar daca este inchisa o fabrica, patronul ramane cu banii incasati si cu cateva milioane de lei isi redeschide alta. Pe langa accize, un alt indiciu dupa care ar putea fi identificate firmele dubioase este pretul alcoolului. "Un litru de alcool se produce din 3 kilograme de porumb, care costa 22.000 de lei, la care se adauga forta de munca, energia etc. Deci, cel mai ieftin alcool ar trebui sa coste cel putin 35.000 de lei litrul. In toate magazinele gasesti insa votca la 10.000 de lei jumatate de litru, pretul de comercializare, nu de productie. Nimeni nu-i intreaba pe acei producatori cum au ajuns sa scoata alcoolul atat de ieftin. Daca-l fac din porumb, asa cum este recomandat, inseamna ca undeva fura, daca-l fac din altceva, se pune problema sanatatii oamenilor care il consuma", explica Frumosu.
Reteta pentru evaziune de 1.000 de miliarde de lei
Pana in luna iulie a acestui an, cand acciza la alcool a crescut de la 150 de euro pentru un hectolitru la 280 euro pentru un hectolitru, a existat un pret minimal de productie al alcoolului, publicat in Monitorul Oficial pe baza calculelor facute de Ministerul de Finante si organizatia "Garant". Pretul se actualiza periodic si era o parghie de diminuare a pietei negre a alcoolului. In 2003, cand stabilirea pretului la bauturi alcoolice distilate a intarziat cu cateva luni, s-a inregistrat, spun sindicalistii, o evaziune fiscala de 1.000 de miliarde de lei. Din iulie 2004, in ciuda sesizarilor facute de "Garant", Ministerul de Finante nu a mai publicat nici un pret. Mai rau, din noul Cod Fiscal a fost abrogat articolul care stipula pretul minimal al alcoolului si s-a introdus un altul care stipuleaza doar ca vanzarea alcoolului sub pretul de productie va fi sanctionata. Sindicalistii sustin ca, fara a stabili care este cel mai mic pret de productie, sanctiunile prevazute de Codul Fiscal sunt apa de ploaie. De ce s-au gasit sindicatele sa ceara rezolvarea unei probleme care este mai degraba de competenta patronatelor? Dragos Frumosu spune ca federatia sa este ingrijorata de posibilitatea pierderii de locuri de munca in firmele bune-platnice care nu vor putea face fata mult timp concurentei neloiale. in plus, o parte din firmele care comercializeaza alcool pe piata neagra fac parte din "Garant", dovada ca apelul semnat de patronat si sindicate catre Ministerul de Finante, prin care se cerea reintroducerea pretului minimal la alcool, a fost contestat de un grup din "Garant".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite