Performanţa va decide salariile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retribuţia de bază a medicilor din spitale se va majora sau diminua în funcţie de performanţa dovedită la locul de muncă, se arată într-o propunere de act normativ supus dezbaterii publice

Retribuţia de bază a medicilor din spitale se va majora sau diminua în funcţie de performanţa dovedită la locul de muncă, se arată într-o propunere de act normativ supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătăţii. Salariile de bază individuale ale medicilor pot fi majorate proporţional cu realizarea indicatorilor de performanţă, dar nu mai mult de 50% din nivelul salariului de bază individual.

Modificarea salarială, efectuată trimestrial

Majorarea sau, după caz, diminuarea salariilor de bază individuale ale medicilor se va face trimestrial, de şeful de secţie, laborator sau serviciu medical şi se aprobă de comitetul director al spitalului.

Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, susţine această idee, motivând că "sunt medici care vin de trei ori pe lună şi primesc 2.000 de lei, iar alţii care vin zi de zi, fac treabă, aduc bani spitalului şi primesc 1.500 sau 1.600 de lei.

Chestia asta comunistă să dai salariu în funcţie de vechime nu mi se pare normală. Poate unul mai tânăr munceşte de trei ori mai mult ca unul în vârstă şi atunci de ce să îi dau acelaşi salariu?" Pe de altă parte, Marius Petcu, preşedintele Federaţiei Sanitas, spune că sistemul sanitar românesc "nu este pregătit. Nu aş încuraja extinderea unor asemenea măsuri la toate categoriile de personal pentru că, în opinia mea, este un pretext pentru reducerea personalului şi a bugetului".

Marius Petcu se teme că prin punerea în practică a unui astfel de proiect "vor fi câţiva privilegiaţi pe criterii politice în sistemul sanitar. Cred că nu vom susţine acest proiect pentru că e o modalitate de a face nişte economii pe spatele nostru, al celor mulţi. Indicatorii de performanţă sunt foarte subiectivi".

Salariile de bază ale medicilor

Rezident: 700 lei

Specialist cu o vechime de cinci ani: 900-1.000 lei

Specialist cu o vechime de 10 ani: 1.500 lei

Specialist cu o vechime de peste 15 ani: 1.500 lei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite