Pensionarii "speciali", omişi de la mărirea indemnizaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are categorii speciale de pensionari al căror regim este reglementat de şapte legi, toate aprobate după intrarea în vigoare a Legii pensiilor publice 19/2000. Cinci dintre

România are categorii speciale de pensionari al căror regim este reglementat de şapte legi, toate aprobate după intrarea în vigoare a Legii pensiilor publice 19/2000.

Cinci dintre acestea au fost adoptate în timpul guvernului Năstase, dar aceşti pensionari nu vor primi pensii mărite prin legea de modificare a legii pensiilor, promovată de guvern.

Această lege se adresează doar persoanelor din sistemul public ale căror pensii sunt stabilite conform unui punctaj, raportat la salariul mediu brut. Magistraţii, poliţiştii, militarii, parlamentarii, funcţionarii parlamentari şi cei din instanţe sau Parchete, personalul diplomatic au condiţii de pensionare diferite şi pensii calculate după legi speciale.

Pensia reprezintă de regulă 80% din salariu, plătită din bugetul de stat, şi nu din cel de pensii.Datorită modului de calcul mai avantajos decât cel din sistemul public, pensiile speciale depăşesc cu mult nivelul celor din sistemul public, unde media este de 365 de lei.

Pensie specială pentru parlamentarii cu trei mandate

Poliţiştii, cadrele militare, precum şi angajaţii din serviciile speciale primesc o pensie de cel puţin 60% din salariul brut din ultima lună de activitate, care este asigurată din bugetul de stat, în condiţiile în care plătesc o contribuţie la pensie de numai 5%, faţă de cota publică de 9,5%.

Parlamentarii care au deţinut cel puţin trei mandate pot primi o pensie specială, însemnând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an înainte de data pensionării, ca şi magistraţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite