Pensionarea anticipată, alternativă la şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 130.000 de români aleseseră, până luna trecută, această posibilitate de a se retrage din activitate, pentru a obţine un venit permanent mai mic, dar sigur Oricare român

Aproximativ 130.000 de români aleseseră, până luna trecută, această posibilitate de a se retrage din activitate, pentru a obţine un venit permanent mai mic, dar sigur

Oricare român poate beneficia de cele două tipuri de pensie - anticipată sau anticipată parţială - dacă îndeplineşte criteriile-standard de vârstă şi de stagiu de cotizare. În funcţie de perioada în care a contribuit la asigurările sociale, el se poate retrage la pensie mai timpuriu, dar în niciun caz mai devreme de cinci ani faţă de vârsta-standard de pensionare, stabilită prin lege.

Pentru că România este ultima ţară din UE în care se mai practică acest tip de pensionare, Ministerul Muncii doreşte să-l anuleze de anul viitor.

Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi cei care l-au depăşit cu până în 10 ani pot solicita pensie anticipată parţială cu reducerea vârstei-standard de pensionare cu cel mult cinci ani.

În acest moment, se pot pensiona anticipat bărbaţii care au vârsta mai mare de 58 de ani şi două luni şi un stagiu de cotizare de peste 31 de ani şi patru luni. Pentru femeile care vor să-şi anticipeze pensionarea, stagiul de cotizare trebuie să fie de minimum 26 de ani şi patru luni şi vârsta de 53 de ani şi două luni.

Vârsta de pensionare creşte progresiv

La 1 aprilie 2001 s-a stabilit, prin Legea 19/2000 privind pensiile, ca vârsta-standard de pensionare să fie 62 ani pentru bărbaţi şi de 57 ani pentru femei. Aceeaşi lege însă a mai prevăzut creşterea treptată a vârstelor-standard, astfel încât, în anul 2014, acestea să fie la 65 ani - bărbaţii şi la 60 ani - femeile.

Potrivit graficului stabilit de România cu UE încă din 2001, în perioada august-noiembrie 2007 se pot pensiona bărbaţii născuţi în 1944, care au un stagiu complet de cotizare de 31 ani şi patru luni, şi care au vârsta minimă de 63 de ani şi două luni. În aceeaşi perioadă se pot pensiona femeile născute în 1949, care au un stagiu de cotizare complet de 26 ani şi patru luni, şi vârsta minimă de 58 ani şi două luni.

Avantaje aparente şi... dezavantaje

Asiguraţii care-şi doresc pensie anticipată trebuie să ştie că nu li se iau în considerare la calculul stagiului perioadele în care au beneficiat de pensie de invaliditate, anii în care au fost la facultate şi nici cei petrecuţi în serviciul militar, situaţie care le diminuează semnificativ perioada de calcul.

Pensia anticipată pentru cei care au cotizat mai mult de 10 ani peste perioada stabilită prin grafic şi au vârsta acceptabilă pentru a se pensiona anticipat se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă.
La împlinirea vârstelor-standard de pensionare prevăzute de lege, pensia anticipată devine pensie pentru limită de vârstă.

Ea se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare - în cazul în care au ales să mai muncească după pensionarea anticipată.
În schimb, dacă asiguraţii au cotizat mai puţin de 10 ani peste perioada-standard de cotizare, dar îndeplinesc criteriile de vârstă, ei pot opta pentru pensie anticipată parţială.

Cuantumul acestui tip de indemnizaţie se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea lui în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare. Numai că, în cazul pensiei anticipate parţiale, cuantumul ei nu se va mai mări la îndeplinirea vârstei-standard de pensionare, ca la pensia anticipată propriu-zisă.

Sute de pensionari "anticipaţi" muncesc la negru

Oficialii MMFES spun că nu este rentabil pentru salariaţi să "abordeze" acest tip de retragere din activitate, mai ales că "tinerii" pensionari nu au dreptul să presteze vreo activitate salarizată, pentru că pierd dreptul la pensie.

Dar, an de an, sute de asemenea pensionari sunt găsiţi lucrând la negru. "Au fost situaţii în care au fost puşi să returneze pensiile primite în perioada în care au fost salarizaţi <> , dar mai mult nu avem ce le face", a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale, Mariana Câmpean. Ea a adăugat că se poartă discuţii intense pe această temă cu sindicatele, urmând ca până în noiembrie acest an să existe o formă de modificare a Legii pensiilor care să convină ambilor parteneri sociali.

11 ani vechime în muncă, stagiul minim de cotizare

Există şi un stagiu minim de cotizare, indiferent de sex, care asigură totuşi primirea unei pensii minime, dar numai la îndeplinirea vârstei standard de pensionare. Stagiul minim creşte şi el gradual, urmând să ajungă la 15 ani până în 2015. În momentul de faţă, stagiul minim este de 11 ani şi patru luni pentru toţi românii care au vârsta standard de ieşit la pensie în perioada august-noiembrie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite