Pensiile - intre recalculare si recorelare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de recorelare a pensiilor se va incheia anul acesta. Asta nu inseamna insa, asa cum au anuntat toti ministrii Muncii din ultimii ani, ca, de anul viitor, va fi echitate intre pensionari. Mai

Programul de recorelare a pensiilor se va incheia anul acesta. Asta nu inseamna insa, asa cum au anuntat toti ministrii Muncii din ultimii ani, ca, de anul viitor, va fi echitate intre pensionari. Mai mult ca in orice alt sector, legislatia in domeniul pensiilor a reprezentat in fapt o suita de masuri arbitrare, generatoare de dezechilibre. Pana in 2001 a ramas in vigoare Legea 33/1997. Conform acestei legi, pensiile s-au stabilit luand in calcul salariul pe 5 ani, alesi de catre viitorul pensionar din ultimii zece ani de activitate. Legea a functionat normal in perioada comunista, cand salariile erau uniforme, fara fluctuatii datorate inflatiei. Abia prin 1993 s-a constatat ca mentinerea unei legi comuniste intr-o economie in tranzitie a creat aberatii. Oameni cu aceeasi calificare si incadrare in munca au obtinut pensii diferite in functie de anul pensionarii. "Generatia" care a prins ultimii 5 ani de "salarii comuniste" a beneficiat de pensii mult mai mici decat cei care au prins in ultimii 5 ani "salarii de tranzitie". In loc sa reglementeze unitar situatia, guvernele de atunci au ales o solutie pompieristica. In 1996, prin HG 565 s-a schimbat formula de calcul al pensiilor. Din ultimii 10 ani de activitate n-au mai putut fi alesi, la calculul pensiei, decat salariile din primii 5. Din aceste salarii s-au scazut sumele prevazute prin hotarari de guvern drept indexari in raport cu inflatia. Apoi, pensiile calculate, zice-se, la valoarea din 1989 au fost indexate conform hotararilor de guvern ce prevedeau indexarea pensiilor cu inflatia. Tot acest sistem bramburit nu a facut decat sa mareasca inegalitatile dintre pensionarii care, in timpul activitatii, au avut aceeasi calificare si incadrare. Multi patroni sau conducatori de unitati de stat n-au acordat indexarile salariale prevazute de guvern la timp sau, pe langa acele indexari, au stabilit alte cresteri salariale. Buimaci, functionarii caselor de pensii au calculat pensiile scazand la nimereala si indexarile prevazute de guvern si celelalte cresteri salariale, fiecare dupa cum l-a taiat capul. Asa au aparut majoritatea greselilor de calcul al pensiilor, descoperite de Casa Nationala de Pensii in 2002 si 2003.
In fine, in 2000 a fost adoptata o noua Lege a pensiilor care parea sa puna ordine in sistem. Conform formei initiale, adoptata de Parlament, Legea 19/2000 prevedea recalcularea tuturor pensiilor luand in calcul salariile obtinute in intreaga activitate. Acest articol a fost insa modificat la cateva luni de la intrarea legii in vigoare. Asa a aparut recorelarea, un surogat de recalculare, care nu face decat sa mentina inechitatile din sistem. Functionarii caselor de pensii au observat, dupa circa 4 luni de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, ca pensionarii se pot imparti in trei mari categorii: cei pensionati pana in 1998, cu un punctaj mediu de pensie de 0,82; cei pensionati intre 1999 si 2000, cu un punctaj mediu de pensie de 1,32, si cei pensionati dupa intrarea in vigoare a Legii 19/2000, cu un punctaj mediu de 1,15. Mecanismul recorelarii a fost, ca si HG 565/1996, gandit pompieristic. Celor cu punctaj mic s-a hotarat sa li se dea, celor cu punctaj mare s-a hotarat sa li se ia, astfel incat toata lumea sa ajunga la punctajul mediu rezultat din primele luni de aplicare a Legii 19/2000. Solutia, arbitrara, a introdus noi inechitati. In primul rand timpul scurs de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor a fost mult prea mic pentru a putea stabili un punct corect de referinta pentru toti pensionarii. La vremea cand s-a decis recorelarea, doar circa 200.000 de oameni intrasera in pensie pe noua lege. In al doilea rand, cei cu pensii medii din prima categorie au ajuns sa-i depaseasca pe cei cu pensii medii din a doua categorie. Pentru ca pensionarii din perioada 1999-2000 sa nu reclame in Justitie penalizarea fara vina prin micsorarea pensiei, punctajul a fost sters de pe taloanele de pensii. Cativa care au sesizat totusi ca punctajul de pensie le-a scazut nemotivat s-au adresat instantelor. Pana acum toate procesele au fost pierdute de reclamanti. Ca sa poti determina anularea "penalizarii pensiei" trebuie sa convingi Curtea Constitutionala ca actele ce au modificat ulterior Legea 19/2000 sunt neconstitutionale. Iar asta ar insemna dinamitarea intregului sistem de pensii functional in prezent.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite