Patru reguli de aur pentru convieţuirea cu socrii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe cupluri aleg să trăiască, fie şi pentru o vreme, cu socrii, pentru că nu le ajung banii sau nu reuşesc să se descurce cu gospodăria şi copiii în acelaşi timp. Sau, în cazuri rare, pentru că le face plăcere. Însă viaţa la comun are regulile ei.

Poate sunteţi copleşiţi de facturi sau tocmai vi s-a mai născut un copil şi aveţi nevoie de ajutor. Dacă vă găsiţi în situaţia în care singura soluţie este să vă mutaţi cu socrii, trebuie să ştiţi cum să vă adaptaţi.

Pare mai uşor de spus decât de făcut, dar gândiţi-vă că până şi preşedintele Americii, Barack Obama, locuieşte împreună cu soacra la Casa Albă. De fapt, a trăi sub acelaşi acoperiş cu părinţii soţului sau ai soţiei poate fi o experienţă foarte bună în aceeaşi măsură în care poate fi o catastrofă. Psihologii sunt de părere că există patru reguli de aur în convieţuirea cu socrii.

1. Nu puneţi la inimă

Prima regulă este să nu vă lăsaţi afectaţi de ceea ce spune soacra sau socrul. Poate credeţi că ei sunt tot timpul împotriva dumneavoastră şi că abia aşteaptă să vă critice, însă psihologii susţin că de cele mai multe ori nu este cazul. Socrii se consideră îndreptăţiţi să vă pună la curent cu ce cred ei şi să vă spună cum stau lucrurile dacă sunteţi musafiri în casa lor.

E bine să nu-i luaţi în seamă când tonul pe care l-au folosit nu este cel potrivit. Ascultaţi, în schimb, ce au de spus şi mergeţi mai departe. În cazul în care nu reuşiţi să treceţi peste ce au spus, cel mai bine este să le spuneţi politicos că vorbele lor vă afectează şi să încercaţi să rezolvaţi problema pornind de la această premisă. În orice caz, nu-i o idee bună să alimentaţi un conflict.

2. Respectaţi regulile casei

Întotdeauna faceţi ce spun socrii că trebuie făcut. Atâta vreme cât staţi în casa lor, trebuie să le urmaţi regulile, la fel cum în casa dumneavoastră aveţi reguli pe care ei trebuie să le respecte. Acum e rândul dumneavoastră să le arătaţi acelaşi respect. De fiecare dată când ceva nu merge bine, trebuie să vă amintiţi că socrii se străduiesc să vă ajute.

3. Daţi o mână de ajutor

De câte ori aveţi timp să vă faceţi utili fără să vi se ceară, nu ezitaţi s-o faceţi. Nu e nevoie de cine ştie ce eforturi. Ei vor aprecia lucrurile mărunte, cum ar fi ajutorul la spălat vasele sau la şters praful.

4. Fiţi amabili

Poate sună facil, însă, în condiţii de stres, oamenii îşi uită adesea bunele maniere. E destul de greu să mai fii drăguţ şi curtenitor când eşti copleşit de probleme. Nu vă descărcaţi nervii de la serviciu pe ei! În fond, ei nu sunt vinovaţi pentru că vor să vă fie de ajutor.

Andreea C., în vârstă de 25 de ani, din Braşov, s-a căsătorit anul trecut şi, pentru că blocul în care ea şi soţul ei au cumpărat un apartament nu este încă gata, au decis să stea cu părinţii lui. „Până acum ­ne-am­ ciocnit de câteva ori, dar n-a fost grav. Stăm de jumătate de an împreună, într-un apartament de trei camere, şi încercăm să ne respectăm intimitatea.Sunt oameni cumsecade, dar la început tot a trebuit să trag o linie şi să-i spun soacrei «până aici!» pentru că, deşi voia să mă ajute, ajunsesem să nu mai am loc de ea în bucătărie. Până la urmă ne-am separat cu mâncarea, pentru că noi încercăm să mâncăm de regim, iar ei au alt stil de gătit. În orice caz, abia aştept să fie gata apartamentul nostru. Visez la el cu ochii deschişi”, povesteşte Andreea.

Carmen P., în vârstă de 30 de ani, din Piteşti, spune că a ales să stea cu mama ei deoarece e bolnavă şi poate avea grijă mai bine de ea. „Mama a rămas singură în casă după ce a murit tata acum doi ani şi noi ne-am gândit că ar fi mai bine să stăm cu ea, pentru că e bolnavă, suferă cu inima. Locuiam într-o garsonieră dublă când s-a născut Răzvan, băiatul nostru, aşa că e bine şi pentru noi că acum avem mai mult spaţiu, şi pentru ea că nu e singură. Plus că mai vede şi de ăla mic.” De cele mai multe ori, când trag linia, cuplurile descoperă că au avut mai mult de câştigat decât de pierdut din convieţuirea cu socrii. În timp, neînţelegerile se aplanează pe măsură ce soţii şi socrii se obişnuiesc unii cu alţii şi îşi dezvoltă o relaţie de ataşament.

Pro şi contra

Traiul cu socrii are părţi bune şi părţi rele.

Avantaje

Vă ajută cu copiii. Ca bunici, pot fi nişte baby-sitteri grozavi.

Aveţi şansa să îi îngrijiţi dacă sunt bolnavi, să vă asiguraţi că îşi iau la timp pastilele şi că sunt în siguranţă.

Puteţi petrece mai mult timp în familie. Unii oameni îşi adoră socrii.

Dezavantaje

Primiţi critici pentru felul în care gătiţi sau faceţi curat.

Diferenţe de opinie despre cum ar trebui educaţi copiii. Unii socri pot fi chiar vehemenţi.

Lipsa de intimitate. Când trăiesc cu socrii, tinerii se simt spionaţi şi deseori sunt nevoiţi să meargă în vârful picioarelor pentru a nu-i deranja.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite