Patronii, sprijiniţi să angajeze elevi în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii care încadrează elevi şi studenţi pe timpul verii primesc un stimulent de 250 de lei pe lună Deşi patronii se plâng de lipsă de muncitori, mai ales în construcţii şi în

Angajatorii care încadrează elevi şi studenţi pe timpul verii primesc un stimulent de 250 de lei pe lună

Deşi patronii se plâng de lipsă de muncitori, mai ales în construcţii şi în servicii, legea privind angajarea elevilor şi studenţilor în vacanţă nu este cunoscută.

Laurenţiu V. din Bucureşti are 17 ani şi de doi ani îşi ajută tatăl la firma de montat aparate de aer condiţionat pe care acesta o are. Tatăl elevului spune că fiul său nu este angajat propriu-zis, doar îl ajută şi îi dă şi lui din banii câştigaţi. Despre legea prin care îşi poate încadra fiul cu acte în regulă nu a auzit, dar oricum se teme că, dacă va încerca s-o aplice, va pierde mult timp în încercarea de a face rost de actele necesare.

Legea e bună, lipseşte interesul

Actul normativ, adoptat anul trecut, prevede că orice angajator care încadrează elevi şi studenţi în vacanţa de vară primeşte un stimulent egal cu jumătate din salariul minim pe economie. Patronii nu au apelat anul trecut la această metodă de acoperire a locurilor de muncă vacante, fie pentru că nu ştiau de existenţa legii, fie pentru că angajarea se face pentru maximum două luni.

Un domeniu în care tinerii şi-ar putea găsi o slujbă este turismul, unde angajările sezoniere sunt mai des întâlnite şi în care elevii şi studenţii sunt mai dispuşi să lucreze în timpul verii. Cu toate acestea, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa nu a primit decât patru cereri de la patronii din turism pentru a angaja tineri aflaţi în vacanţa şcolară.

Directorul agenţiei, Dragoş Poteleanu, susţine că dezinteresul angajatorilor vine din faptul că legea a apărut anul trecut după începerea vacanţei, iar aceştia nu au ştiut de existenţa ei. "Legea este bună, dar trebuie un timp de mediatizare. Noi am făcut informări pe această temă şi ne aşteptăm ca anul acesta să avem mai multe solicitări", a explicat Poteleanu.

Primul pas în recrutare

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară, Maria Grapini, a spus că în domeniul pe care îl reprezintă angajarea studenţilor în perioada vacanţei de vară este bine-venită, pentru că este o oportunitate pentru patron să cunoască şi să recruteze forţa de muncă de care are nevoie.

"Până acum, am avut la firma mea studenţi cu bursă, cărora le-am oferit stagii de pregătire. Anul acesta, intenţionez să angajez în baza acestei legi, dar trebuie să am pe cine să angajez. Cererea trebuie să vină din partea studenţilor", a explicat Grapini.

În acelaşi timp, aceasta a recunoscut că există o reticenţă şi din partea angajatorilor, pentru că investesc în nişte oameni care pleacă după două luni.

Cum pot fi angajaţi tinerii

Pentru a primi stimulentul egal cu jumătate din salariul minim pe economie, patronii trebuie să încheie o convenţie cu agenţiile de ocupare. Contractele de muncă se încheie pentru cel mult 60 de zile. Actele necesare la încheierea convenţiei sunt tabelul cu elevii şi studenţii angajaţi, adeverinţă care să ateste calitatea de elev sau de student a persoanei angajate şi copie după buletin.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite