"Patinoarele" de pe străzi trimit copiii la Camera de gardă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii au ajuns în ultimele zile la Camera de gardă a Spitalului "Marie Curie", cu traumatisme la mâini şi picioare apărute în urma alunecării pe gheaţă. Cel mai grav caz a fost al

Zeci de copii au ajuns în ultimele zile la Camera de gardă a Spitalului "Marie Curie", cu traumatisme la mâini şi picioare apărute în urma alunecării pe gheaţă. Cel mai grav caz a fost al unui băiat de 18 ani, din Mangalia. El a ajuns la spital cu multiple fracturi la gamba stângă, după ce şi-a pierdut echilibrul pe gheaţă.

Impactul cu solul a fost atât de puternic încât oasele, practic, i-au "explodat". "I-am aranjat fragmentele osoase cu mâna şi le-am prins între ele cu un fixator extern, format din inele şi şuruburi. Aparatul va rămâne aplicat circa trei luni", ne-a declarat dr. Gheorghe Burnei, medic ortoped.

Nu ignoraţi entorsele!

Entorsele şi fracturile sunt cele mai frecvente traumatisme. Cel puţin un caz, din cele 40 care ajung zilnic la Budimex, necesită operaţie. Un copil care a alunecat pe gheaţă nu trebuie neglijat, pentru că o entorsă de gleznă, manifestată prin dureri într-un punct fix şi umflarea zonei afectate, poate favoriza fisurarea osului. Primul ajutor constă în imobilizarea zonei afectate şi aplicarea de comprese reci pe ea.

În caz de fractură în-chisă, copilul acuză dureri care se intensifică la mişcare, iar locul loviturii se umflă. Pot apărea vânătăi sau o "încălecare" a oaselor. Pentru evitarea transformării fracturilor închise în fracturi deschise, copilul nu trebuie să solicite membrul afectat. În această situaţie, se impune un consult de specialitate.

"Copiii până în trei ani trebuie ţinuţi de mână în zonele cu polei sau gheaţă, deoarece se pot răni uşor. Este bine ca un copil să practice sporturi care să-l înveţe cum să <> fără să se accidenteze. Artele marţiale ar putea fi o opţiune", a adăugat dr. Burnei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite