Pasta de dinţi din China, pericol pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române recunosc faptul că produsul cu un conţinut ridicat de dietilenglicol este toxic pentru organismul uman Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a

Autorităţile române recunosc faptul că produsul cu un conţinut ridicat de dietilenglicol este toxic pentru organismul uman

Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a anunţat că pe piaţa românească au pătruns sortimente de pastă de dinţi chinezească, periculoase atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. În urma unor controale, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au descoperit că pe piaţa românească se comercializează Maxam Triple Action (135 g), ce conţine 9% dietilenglicol, substanţă toxică pentru organismul uman. La fel de periculoasă este şi Spearmint Tri Leaf Travel Pack (25 ml), cu o concentraţie de 5,4% dietilenglicol.

Ministerul Sănătăţii spune că Maxam Triple Action, 9% dietilenglicol, prezintă "risc crescut de patologie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi". În ceea ce priveşte Spearmint Tri Leaf Travel Pack, 5,4% dietilenglicol, riscul este ridicat atunci când este utilizat de copii şi "acceptabil numai pentru un adult sănătos, fără disfuncţie renală şi patologie hepatică şi a sistemului nervos central". Mai mult, ANPC a precizat că importatorul produselor nu deţinea dosarul complet al fiecărui tip de pastă de dinţi şi nu a putut să prezinte documentul de evaluare a riscului pentru sănătatea umană. Ca urmare a rezultatelor Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, ANPC a urgentat controalele în toate judeţele ţării.

Două tipuri de pastă de dinţi, retrase de pe piaţă

OJPC Ilfov a retras de la comercializare şi a distrus pasta de dinţi Maxam Triple Action şi a fost oprit temporar Spearmint Tri Leaf Travel Pack. După Spania, Italia şi Marea Britanie, pasta de dinţi importată din China, ce conţine substanţa toxică dietilenglicol, a fost descoperită şi în România. La data de 11 iulie, ANPC a primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alertă - RAPEX, prin care Spania a avertizat toate ţările membre ale Uniunii Europene despre existenţa pe piaţă a unei mărci comerciale de pastă de dinţi, în două sortimente. Spearmint (lot nr. 082006) şi Spearmint Tri Leaf (lot nr. 20050530) sunt considerate produse periculoase prin conţinutul de 7% dietilenglicol, respectiv 8,3%.

În România nu au fost identificate produse din loturile notificate, însă ANPC a făcut prelevări din mai multe sortimente din pasta de dinţi produsă în China. Astfel, în urma analizelor de laborator s-a descoperit pasta de dinţi otrăvită în judeţele Dâmboviţa şi Ilfov. Dan Vlaicu, preşedintele ANPC, a precizat că pasta de dinţi toxică a fost găsită în special în pieţe şi magazine, mai puţin în hipermarketuri. "Nu se află pe piaţă în cantităţi semnificative", a mai spus el.

Toate statele membre UE, în alertă

Primele cazuri de acest gen au fost sesizate în urmă cu mai bine de două luni în Panama, Republica Dominicană şi SUA. Toate cele 27 de state membre ale UE au fost avertizate de Comisia Europeană cu privire la substanţele toxice aflate în pasta de dinţi provenită din China. Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru protecţia consumatorului spune că este o problemă la nivel global foarte serioasă. Dietilenglicolul a fost utilizat de unii fabricanţi chinezi în locul glicerinei.

Dacă este ingerat, poate provoca stări de vomă, ameţeli, probleme ale rinichilor şi ficatului. Nu doar pasta de dinţi a pus pe jar autorităţile din SUA şi Europa. Tone întregi de produse alimentare chinezeşti, destinate exportului în Occident, au fost retrase de pe piaţa americană, după ce s-a constatat că reprezintă un real pericol pentru sănătate.

În urma unui control sanitar făcut de autorităţile federale s-a descoperit că atât peştele proaspăt, cât şi cel congelat, dar şi alte produse de origine marină conţineau produse toxice pentru organismul uman, ale căror efecte se fac resimţite în timp.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite