Paşaportul rămâne în continuare indispensabil în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă poţi călători liber în Uniunea Europeană cu actul de identitate, acesta nu te ajută când ai nevoie să închiriezi o cameră la un hotel din străinătate Mii de români se

Dacă poţi călători liber în Uniunea Europeană cu actul de identitate, acesta nu te ajută când ai nevoie să închiriezi o cameră la un hotel din străinătate

Mii de români se îngrămădesc, în aceste zile, la serviciile de evidenţă a persoanei din ţară, cu speranţa obţinerii unor acte de identitate noi. Cei mai mulţi români spun că doresc să călătorească în UE doar cu ajutorul cărţii de identitate. Acest document nu poate înlocui însă, în orice condiţii, paşaportul. Aglomeraţia este mai mare în judeţele din vestul ţării.

Reprezentanţii Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor au declarat că, în prima lună a acestui an, s-au eliberat 189.944 cărţi de identitate. Cu 50.000 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În Capitală, doar câteva din ghişee sunt luate cu asalt pentru preschimbarea buletinului. Acestea sunt situate mai cu seamă în sectorul 6, la serviciile de evidenţă a persoanelor de pe lângă secţiile de Poliţie 21 şi 22. Se pare că în această zonă mulţi lucrători pleacă la muncă în străinătate şi nu sunt cu actele la zi. La aceste secţii se fac liste de aşteptare şi cozile sufocante se repetă zilnic.

Alte ghişee, precum cele din Piaţa Amzei, de pe lângă Secţia 8 de Poliţie sau cel din Bucureştii Noi sunt aproape goale. În ianuarie s-au primit între 30 şi 50 de cereri la fiecare.

Grănicerul te poate întoarce din drum

Reprezentanţii Direcţiei Generale a Paşapoartelor reamintesc însă că paşaportul rămâne la fel de necesar ca şi înainte, chiar dacă acum se poate călători doar cu buletinul. "În multe ţări se pun vizele de muncă pe paşaport. La unele graniţe, oamenii pot fi întorşi pentru că datele din buletin nu sunt accesibile autorităţilor din acea ţară. De exemplu, cărţile de identitate nu au trecută, separat, data naşterii. Dacă grănicerul nu înţelege CNP-ul, te poate întoarce din drum. Iar turistul mai are nevoie de paşaport pentru a putea lua o cameră la hotel. Nu oriunde se pot rezerva camere doar pe baza unui buletin românesc", ne-a explicat Marina Alexăndrescu, de la DGP.

Clujenii cer carduri cu stele

Peste 300 de mureşeni se înghesuie zilnic la ghişeele Serviciului pentru Evidenţa Persoanei din Târgu Mureş, pentru a-şi preschimba buletinul. Funcţionarii, care lucrează toţi peste program, spun că 90% din solicitanţi sunt cetăţeni de etnie romă, care scriu pe formular că vor în UE şi că "măcar în felul acesta se pun la punct cu actele". Potrivit evidenţelor la zi, în acest an, circa 6.000 de mureşeni au primit act nou de identitate, comparativ cu 3.900 în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Mureşenii se înghesuie să-şi facă acte noi

Cererile clujenilor pentru eliberarea de carduri de identitate aproape s-au dublat. Aglomeraţia este mai mare în judeţele din vestul ţării de la începutul acestui an, odată cu aderarea României la UE. Astfel, în luna ianuarie, au fost eliberate aproape 4.000 de carduri de identitate, faţă de circa 2.500 în decembrie 2006. O treime din numărul cererilor vin din partea vârstnicilor, atraşi de preţul de numai 8 lei al documentului de indentitate, faţă de 100 al paşaportului. Ei doresc să-şi viziteze rudele plecate în străinătate şi insistă să li se elibereze cărţi de identitate cu însemnele UE.

Timişorenii se aşază la coadă cu trei ore înainte de deschiderea ghişeelor

Peste o sută de timişoreni, în special bătrâni, s-au strâns, ieri dimineaţă, la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, pentru a-şi reface sau schimba buletinele de identitate. Ei s-au aşezat la coadă cu trei ore înainte de deschiderea ghişeelor, spre disperarea angajaţilor. "E un program de zece ore pe zi, de muncă neîntreruptă efectiv, însă pentru faptul că vin de la 6,00-7,00 şi stau pe scări şi aşteaptă, nu mai am nicio explicaţie. După câteva ore, în sală mai sunt doar câteva persoane. Asta este mentalitatea noastră", a declarat şeful serviciului, Pavel Ţoia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite