Paşaport pentru avort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce autorităţile înfiinţează comisii care să decidă soarta sarcinii fetiţei violate de unchiul său, părinţii acesteia vor să plece în Anglia, pentru ca fata să

În timp ce autorităţile înfiinţează comisii care să decidă soarta sarcinii fetiţei violate de unchiul său, părinţii acesteia vor să plece în Anglia, pentru ca fata să avorteze

Părinţii minorei de 11 ani şi-au făcut ieri paşapoarte în regim de urgenţă. Ei aşteaptă din clipă în clipă să plece în Anglia ca să scape de sarcină.

Drama fetiţei de 11 ani din comuna nemţeană Piatra Şoimului, rămasă însărcinată în urma unui viol, a stârnit vii controverse.

În timp ce la Ministerul Sănătăţii se formează comisii peste comisii care să propună soluţii în acest caz şi modificarea legii avorturilor, iar oamenii legii îl caută de zor pe unchiul de 19 ani care şi-a lăsat gravidă nepoata, părinţii minorei nu mai au răbdare.

Ei şi-au făcut ieri paşapoarte în regim de urgenţă şi spun că vor lua primul avion către Anglia unde fetiţa aflată în a 20-a săptămână de sarcină să poată avorta. Costurile intervenţiei ar urma să fie suportate de o româncă stabilită la Londra.

"Ne-am făcut paşapoartele şi aşteptăm din clipă în clipă să ne anunţe persoana care plăteşte intervenţia când putem pleca la drum", ne-a spus Florin V., tatăl fetei. El a adăugat că spera ca autorităţile române să se răzgândească iar fetiţa să poată avorta în ţară.

Protecţia Copilului cere avortul

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis ieri înfiinţarea unei comisii care va propune soluţii în acest caz. "Dacă comisia va decide întreruperea sarcinii şi va aduce argumente şi propuneri legislative coerente şi concrete, legislaţia va fi modificată. Dar o astfel de lege nu se schimbă de pe o zi pe alta", a precizat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Deşi discuţia se duce în jurul legalităţii avortului după 14 săptămâni, iar medicii de la Iaşi au recomandat continuarea sarcinii, secretarul de stat pe protecţie socială din Ministerul Muncii, Theodora Bertzi, a precizat că în acest caz va cere comisiei aprobarea avortului.

"Trebuie să se facă diferenţa clară între o sarcină care provine dintr-un viol şi o sarcină normală, cu acordul familiei", a spus reprezentanta Ministerului Muncii.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a adoptat o poziţie fermă în acest caz. "În cazul violului sau a incestului, recomandarea este de a se naşte copilul, respectându-i dreptul la viaţă, dar, în cele din urmă, decizia o va lua familia, după ce medicii o vor fi informat asupra implicaţiilor morale şi de întreţinere.

Este o situaţie excepţională ce trebuie tratată în mod excepţional", a explicat, pentru Rompres, purtătorul de cuvânt al BOR, preotul Constantin Stoica.

Cazul a ajuns şi în atenţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Deputatul Minodora Cliveti, preşedinta Comisiei pentru Egalitate de Şanse, aflată la sesiunea APCE, consideră că în această situaţie ar trebui permis avortul, întrucât fetiţa a fost victima unui abuz sexual şi suferă o traumă emoţională.

Colegiul Medicilor este împotriva avortului

"Observ cu îngrijorare că, în cazul fetiţei cu o sarcină de 20 de săptămâni se încearcă culpabilizarea medicilor şi chiar modificarea legii avorturilor în loc să se analizeze responsabilităţile reale", ne-a declarat prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În opinia acestuia, "a încerca să se impună medicilor obligativitatea de a efectua avorturi este o gravă încălcare a autonomiei profesiei medicale". Prof. Astărăstoae ne-a precizat că, dacă acest copil se va naşte, el se va dezvolta fără probleme de sănătate. (Mirela Dădăcuş)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite