Părinţii "fugari", obligaţi la pensie alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul UE propune ca pensia alimentară să fie plătită, indiferent de rezidenţa cetăţenilor din statele membre În prezent, un părinte care vrea să obţină plata pensiei alimentare

Consiliul UE propune ca pensia alimentară să fie plătită, indiferent de rezidenţa cetăţenilor din statele membre

În prezent, un părinte care vrea să obţină plata pensiei alimentare are de parcurs o procedură greoaie şi costisitoare, mai ales dacă părintele care trebuie să o plătească are rezidenţa în altă ţară. În faţa acestor greutăţi, cei mai mulţi renunţă să-şi facă respectate drepturile.

Ileana D. are 30 de ani şi un copil de şase ani. În momentul în care s-a născut copilul, atât ea, cât şi soţul său erau studenţi, astfel că nici nu putea fi vorba de plata vreunei pensii alimentare. Potrivit spuselor mamei, după absolvire, tatăl copilului a plecat la muncă în străinătate, astfel că nici acum nu-şi poate obţine drepturile în instanţă.

"A plecat pe neaşteptate, fără să-mi spună unde se duce. Degeaba mă duceam să-l dau în judecată şi să cer pensie alimentară pentru că nu aveam de unde să-l iau", ne-a povestit Ileana. Cazul ei nu este singular, însă date statistice oficiale referitoare la numărul româncelor aflate în situaţii de acest gen nu există.

Instanţa nu poate obliga părintele fără venituri

Deşi Codul familiei prevede că părintele ar trebui să plătească până la un sfert din veniturile sale pentru întreţinerea unui copil, o treime pentru doi copii şi jumătate pentru trei sau mai mulţi copii, procedura prin care pot fi obţinuţi aceşti bani este foarte greoaie. Din acest motiv, multe femei renunţă la a mai cere în instanţă drepturile copiilor lor.

Mai ales că multe dintre ele se văd puse în situaţia de a avea o decizie judecătorească în favoarea lor, dar nu pot obţine banii deoarece părintele care ar trebui să plătească nu mai este de găsit. Fie pleacă din localitate, fie la muncă în altă ţară. "Instanţa nu are ce să la impună bărbaţilor fără loc de muncă. Sunt unii care îşi închid cartea de muncă şi declară instanţei că nu au niciun venit sau pleacă din localitate şi nu mai ai de unde să-l iei", a spus avocatul Pavel Filip, de la Curtea de Apel Bucureşti.

În prezent, la nivelul forurilor legislative europene există o iniţiativă care să permită reţinerea directă a pensiei alimentare din salariul părintelui care trebuie să o achite, chiar dacă este rezident în alt stat membru UE. "Este inacceptabilă situaţia în care copiii se regăsesc fără resurse deoarece părinţii lor sunt rezidenţi în state membre diferite.

Aceste familii monoparentale sunt conduse de femei şi sunt expuse riscurilor sărăciei dacă fostul consort nu îşi îndeplineşte obligaţiile alimentare", a declarat eurodeputatul Genowefa Grabowska. Legea ar putea fi adoptată în 2008.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite