Papa Ioan Paul al II-lea a facut posibil transplantul in Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 600 de romani traiesc si datorita eforturilor facute de Sfantul Parinte Ioan Paul al II-lea. Papa a avut un rol important in demararea programului de transplant in Romania, la Institutul de

Peste 600 de romani traiesc si datorita eforturilor facute de Sfantul Parinte Ioan Paul al II-lea. Papa a avut un rol important in demararea programului de transplant in Romania, la Institutul de Urologie din Cluj. "Vaticanul a participat decisiv la constituirea sistemului de transplant la noi in tara, isi aminteste prof. dr. Mihai Lucan. El ne-a acordat sprijin logistic, moral si chiar material, oferindu-se sa doneze 4 milioane de dolari, in 1996, pentru realizarea unei retele informatice la nivel national dedicata transplantului de organe. Din pacate, Ministerul Sanatatii din acea vreme a refuzat ajutorul. Dar noi, cei din Cluj, nu putem uita ca echipa impreuna cu care am realizat primele zece transplante de rinichi, in 1992, a fost condusa de prof. dr. Rafaello Cortessini, consilier papal". Toate trusele pentru testarea donatorilor si receptorilor, ca si medicamentele care au prevenit respingerea grefei au fost multa vreme cumparate cu fonduri de la Vatican. Cardinalul Angelo Sodano, primul-ministru al statului papal, a coordonat programul, iar medicii romani au avut sansa de a fi primiti in audienta de Sfantul Parinte. "Fara ajutorul lor n-am fi putut debuta, ne spune prof. Lucan. Papa Ioan Paul al II-lea a fost un infocat sustinator al transplantului. El considera gestul de a dona ca pe un act dumnezeiesc. La Congresul Mondial de Transplant, care a avut loc la Roma, a luat cuvantul si a sustinut procesul de donare. A intinde o mana unui om in suferinta, a-l ajuta chiar si dupa ce nu mai esti in viata reprezinta o infrangere a mortii si un triumf al umanitatii. Intregul Institut de Transplant Renal din Cluj se roaga acum pentru Ioan Paul al II-lea, caruia ii purtam recunostinta vesnica".

Credinciosii romano-catolici din Iasi se roaga pentru sufletul lui Ioan Paul al II-lea
La Catedrala romano-catolica Adormirea Maicii Domnului din Iasi sute de credinciosi s-au rugat ieri, la Sfanta Liturghie cu prohod din prima duminica de dupa Pastele catolic si ultima din Saptamana Luminata, pentru sufletul Papei Ioan Paul al II-lea. Slujba a inceput la ora 7 dimineata si a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu P.S. Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iasi. Steagurile Vaticanului si Diecezei de Iasi au fost coborate in berna si au insemnele de doliu. In fata altarului din catedrala se afla portretul suveranului pontif. Pe un catafalc sunt asezate lumanarea pascala si Evanghelia. In fiecare dintre serile urmatoare, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Iasi se va oficia slujba de Rosariu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite