Pâinea cu fier nu combate anemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Ministerul Sănătăţii insistă pe "înnobilarea" alimentului de bază al românilor, mult lăudatele calităţi ale diverselor tipuri de fortifiere nu au fost dovedite până acum

Deşi Ministerul Sănătăţii insistă pe "înnobilarea" alimentului de bază al românilor, mult lăudatele calităţi ale diverselor tipuri de fortifiere nu au fost dovedite până acum

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) ia din nou în calcul adăugarea de fier suplimentar în făină ca metodă de combatere a anemiei în rândul populaţiei. Ultimele studii au arătat însă că programele puse în practică până acum nu au dat rezultate, peste 50% din copiii cu vârsta de până la doi ani fiind anemici. Specialiştii nutriţionişti se arată pesimişti în reuşita acestei noi iniţiative.

"Eficienţa fortifierii nu a fost până acum demonstrată", a declarat ieri prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu". El a arătat, în cadrul unei dezbateri care a avut loc ieri la Institutul de Sănătate Publică, că, "din toate studiile şi documentele pe care le-am avut, niciuna din aceste tipuri de fortifiere nu a fost urmărită din punctul de vedere al eficienţei. Nu au existat niciodată studii şi nu s-a putut face decât o evaluare limitată şi neconcludentă".

Profesorul Târgovişte consideră o astfel de soluţie "absolut ilogică" din punct de vedere medical. În plus, excesul de fier poate conduce la alte afecţiuni, cum ar fi obezitatea şi sindromul metobolic, diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea sau bolile cardiovasculare.

"Dacă gravidele care au luat fier au avut aceeaşi anemie, dacă un program al Ministerului Sănătăţii, care a vizat oferirea de fier copiilor anemici a făcut ca anemia să crească de la 42 la 52%, mi se pare că nu mai e nevoie de niciun fel de discuţie în continuare, pentru că, dacă suplimentarea ţintită cu fier nu a adus rezultatul respectiv, ori studiile au fost greşite, ori intervenţia nu are niciun fel de justificare", a mai spus directorul Institutului "Prof. dr. N. Paulescu".

Anemia ameninţă copilăria

Rezultatele celui mai recent studiu, citat de specialişti, arată că, în majoritatea regiunilor ţării, peste 50% din copiii de un an sunt anemici. Cea mai gravă situaţie este în Moldova, unde 67,7% din bebeluşi au această problemă, urmată de Transilvania - 54,5% şi Muntenia - 51,8%.

De asemenea, aproape 60% din copiii cu vârste cuprinse între unu şi doi ani prezentau anemie feripivă, acest fenomen fiind îngrijorător şi în cazul copiilor de cinci ani, potrivit medicului Mihaela Nanu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului.

Cele mai multe cazuri de anemie la copii se înregistrează în mediul rural, două treimi din copiii de 1-2 ani având hemoglobina sub nivelul normal.

Un studiu realizat în 2005 privind Statusul nutriţional al femeii gravide, al copiilor sub cinci ani şi al şcolarilor de şase-şapte ani a demonstrat agravarea progresivă a deficitului de fier chiar şi în condiţiile în care existau programe gratuite de suplimentare, la anumite categorii de vârstă constatându-se chiar dublarea cazurilor de anemie faţă de anul 2000.

Populaţia-ţintă evită tocmai... pâinea!

Managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, profesorul Coriolan Ulmeanu, apreciază că măsura ar fi benefică pentru populaţia care nu este la nivel de risc în momentul respectiv, însă nu şi pentru bebeluşi sau adolescenţi.

"Alimentaţia sugarului este fără făină până la vârsta de opt luni, iar adolescenţii nu mănâncă pâine pentru că ţin diverse forme de regim şi atunci populaţia-ţintă periclitată n-ar beneficia de o astfel de măsură", a explicat Ulmeanu.

"Pâinea albă ţine doar de foame!"

Problema anemiei în rândul populaţiei este veche de peste zece ani, Ministerul Sănătăţii încercând diverse metode pentru remedierea ei, niciuna neavând însă rezultatele aşteptate. Potrivit Mioarei Predescu, specialist în sănătate publică, 90% din populaţia României consumă pâine albă care, prin prelucrare, pierde toate mineralele şi vitaminele. "Toată lumea cumpără pâine albă pentru că e cea mai ieftină. Pâinea albă are o singură calitate: ţine de foame", a explicat Predescu, insistând totodată pentru adoptarea urgentă a unei măsuri, întrucât situaţia se agravează.

"Fortifierea universală nu este o soluţie"

Încă din luna februarie, la prezentarea proiectului de HG care urma să legifereze fortifierea pâinii, specialiştii s-au declarat împotrivă. "Fortifierea universală nu este o soluţie", declara atunci prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Chimie Alimentară din Bucureşti. "Pentru a fi asimilat de organism, fierul adăugat făinilor trebuie să fie într-o formă stabilă. Acelaşi lucru trebuie avut în vedere şi în cazul acidului folic.

Dacă pun acid folic şi apoi tratez termic făina, nu am facut nimic! Fierul este prooxidant şi poate să producă modificări nedorite ale altor ingrediente din produsele preparate cu această făină. La temperaturi înalte din cuptorul de coacere, în combinaţie cu fierul, rezultă grasimi oxidate, periculoase pentru sănătate", explica Mencinicopschi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite