Păcuraru: "La sate e destulă forţă de muncă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, îi invită pe patroni să "meargă din poartă-n poartă" după angajaţi Ministrul muncii spune că deficitul de muncitori din România este de 100.000 de

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, îi invită pe patroni să "meargă din poartă-n poartă" după angajaţi

Ministrul muncii spune că deficitul de muncitori din România este de 100.000 de persoane, şi nu de peste 300.000, aşa cum susţin angajatorii.

În mediul rural există "destulă forţă de muncă" ce poate fi angajată în sectoarele economice deficitare, a declarat ieri ministrul muncii, Paul Păcuraru.

El a propus patronilor care au nevoie de forţă de muncă "să meargă din poartă în poartă, să facă centre de formare în marile comune". În opinia ministrului muncii, în mediul rural există două categorii de persoane care pot fi angajate: tinerii care nu au fost niciodată angajaţi şi personalul disponibilizat din industrie la jumătatea anilor "90.

Patronii îl contrazic

Păcuraru este de părere că deficitul de muncitori se va acutiza abia peste 5-10 ani, din cauza scăderii populaţiei. "2008 este primul an când deficitul demografic va începe să bată în poarta pieţei forţei de muncă. În următorii cinci, şapte, zece ani deficitul demografic va accentua an de an deficitul de forţă de muncă", a explicat ministrul.

Reprezentanţii patronatelor susţin însă că industria se confruntă deja cu o lipsă majoră de muncitori şi cer guvernului să ia măsuri pentru rezolvarea situaţiei.

Deficit de 400.000 de persoane, în 2013

Directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), Adriana Iftime, a spus că firmele de construcţii aveau nevoie, anul trecut, de aproximativ 360.000 de muncitori.

Iftime a precizat că, din cauza lipsei de muncitori, există o mare presiune pentru majorarea salariilor, remuneraţiile lunare fiind mărite deja cu 15 la sută faţă de anul trecut.

Astfel, patronii cer guvernului reducerea fiscalităţii, majorarea numărului de permise de muncă pentru străini sau stimularea angajatorilor să investească în formare profesională.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), fluxul de migranţi români a fost, în 2007, mai puţin intens decât în anii premergători aderării la UE. Preşedintele CNP, Ion Ghizdeanu, a explicat că încetinirea emigrării are drept cauze creşterea economică a României.

Acest lucru a generat venituri apropiate de cele din UE şi preocuparea statelor europene dezvoltate de a-şi externaliza activităţile, apelând tot mai mult la exportul de activităţi, şi nu la importul de "creiere". Prognoza estimează că, până în 2013, deficitul de forţă de muncă va ajunge la 400.000 de persoane.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite