Pacienţii nu ştiu că se pot trata în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a solicitat spre aprobare de la Ministerul Finanţelor o sumă totală de 350 milioane de lei pentru decontarea în 2008 a tratamentelor deja

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a solicitat spre aprobare de la Ministerul Finanţelor o sumă totală de 350 milioane de lei pentru decontarea în 2008 a tratamentelor deja efectuate în străinătate pe baza formularelor E112.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea (foto), le-a atras ieri din nou atenţia medicilor clinicieni că ei sunt responsabilii în privinţa identificării şi informării pacienţilor care au nevoie de formularele respective. "Dacă un medic din România constată că nu poate trata o afecţiune, el poate decide dacă acea boală poate fi vindecată în străinătate, astfel încât pacientul să poată beneficia de plata tratamentului prin formularul E112.

Condiţia este ca respectivul serviciu medical să fie inclus în pachetul de servicii de bază din ţară", a mai precizat Ciurchea. El a adăugat că în perioada 1 ianuarie-20 noiembrie 2007 au fost eliberate 1.000 de formulare orientative E112.

Pentru ca un dosar să fie complet, trebuie să existe cererea de formular, datele de identificare ale pacientului, dosarul şi raportul medical care spune că tratamentul pacientului în cauză nu poate fi efectuat în niciuna din unităţile sanitare din România. În dosar trebuie să existe şi confirmarea de la clinica din străinătate, cu data şi ora la care pacientul este primit pentru
efectuarea tratamentului.
(Sorin Iordache)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite