Olteanul asasin avea arsenal profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După uciderea fiului preşedintelui din Ciad, Marin Cioroianu a fost vânat timp de nouă luni de poliţiştii români şi francezi. Capturarea lui Marin Cioroianu - o acţiune de grad zero care a început în România în urmă cu nouă luni.

În februarie 2008, autorităţile române primeau din Franţa un mandat european de arestare pe numele lui Cioroianu. Singurele informaţii clare erau că românul este din zona Olteniei şi că fusese încadrat în Legiunea Străină.

Timp de 3 luni, poliţiştii din Dolj au periat zonele unde s-ar fi putut afla asasinul. Conform comisarului-şef Gheorghe Bică, comandantul IPJ Dolj, anchetatorii au descoperit că Cioroianu plecase din Craiova - acolo unde îşi avea domiciliul   de aproape 20 de ani -, iar în România nu apăruse, în acest interval de timp, decât periodic.

În mai 2008, asasinul fiului preşedintelui Ciadului revenise în ţară. De atunci, acesta se mişca în continuu - se plimba prin  România, cazându-se pentru perioade scurte de timp în diferite moteluri.

La sfârşitul lui mai, Cioroianu a reuşit să dispară. Împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), poliţiştii din Dolj au reuşit relocarea lui Cioroianu. Acesta îşi stabilise, în luna iunie, cartierul general într-o cameră de oaspeţi a Fabricii de Spirt-Amidon din comuna Sânsimion, judeţul Harghita.

Din acel moment, Marin Cioroianu a devenit ţintă permanentă pentru echipele de la serviciul tehnic al DGIPI. Iar în urmă cu cinci zile, o echipă formată din peste 30 de poliţişti a reuşit arestarea criminalului. În aceeaşi zi, conform spuselor poliţiştilor, în Franţa şi Italia se desfăşurau concomitent acţiuni de capturare a altor doi complici ai românului.

Asasinul avea pistol cu glonţ pe ţeavă

„A fost un caz aparte, de mare importanţă. Pe 25 noiembrie au fost puse firele cap la cap, iar pe 26 dimineaţa s-a dispus acţiunea-fulger”, declară Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita. Fiindcă „ţinta” era una cu „caracter special”, fabrica de spirt din Sânsimion a fost înconjurată de forţele de poliţie, iar o echipă specială de luptători a intrat în forţă peste Cioroianu.

„S-a acţionat ca la carte şi nu au fost victime. Cioroianu avea camera plină cu arme”, declară purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita – „ în momentul în care a fost arestat, criminalul dormea cu o sabie şi un pumnal lângă pat, cu un arc-arbaletă pe noptieră şi cu un pistol pus în bocanci, după uşă. Arma avea glonţ pe ţeavă”.

S-a plimbat cu trei mascaţi în spate

Cioroianu nu a reuşt să opună rezistenţă. Chiar dacă este un bărbat masiv – 1,95 m şi 140 de kilograme –, nu a reuşit să scape de echipa celor de la DPIR care i-a sărit în spate.

„Se întorcea de pe o parte pe cealaltă cu trei mascaţi în cârcă, dar nu a reuşit să ajungă la arme”, povestesc poliţiştii din Dolj, care susţin că, dacă Cioroianu ajungea la pistol sau la sabie, nu ar fi ezitat să le folosească. Forţele de intervenţie – susţinute de judiciarişti de la IPJ Harghita, de ofiţeri DGIPI, dar şi de poliţişti francezi – l-au trimis pe Cioroianu în arest, în condiţii de maximă securitate.

El va fi extrădat şi judecat în Franţa. Deşi oamenii din Goicea susţin că Marin Cioroianu a fost anul trecut în localitatea natală, mama bărbatului spune că nu mai ştie nimic de el de peste 20 de ani. “De când a plecat în Legiunea Străină, noi nu mai  ştim nimic de el. Nu ne-a căutat deloc în timpul acesta. Nici măcar nu ştim ce face acolo. Când am văzut la televizor, nu ne venea să credem că este vorba de Marian al nostru”, a spus Filofteea Cioroianu.

O crimă cu multe semne de întrebare

Moartea lui Brahim Deby a fost comentată pe larg în iulie anul trecut de presa de la Paris. Cotidianul „Le Figaro“ nota că tânărul în vârstă de 27 de ani a fost găsit într-o baltă de sânge în parcarea blocului din Courbevoie, alături de cadavru aflându-se şi un extinctor.

Publicaţia „Le Monde“ a dezvăluit apoi că mai mulţi bărbaţi care purtau cagule au fost surprinşi de camerele de supraveghere ale parcării în timp ce îl agresau pe Brahim Deby şi pe o femeie care îl însoţea. Aceasta a mai afirmat că atacatorii i-au cerut fiului preşedintelui cheia apartamentului în care locuia, iar după ce acesta a refuzat, au folosit un pistol electric. Cotidianul „L’Express“ menţionează că agresorii au venit în Courbevoie cu un Mercedes negru înmatriculat în Germania.

Un personaj controversat

Pe lângă detaliile legate de crimă, presa din Hexagon a reamintit problemele cu justiţia ale lui Brahim Deby, care s-a refugiat la Paris după o ceartă zdravană cu tatăl său, preşedintele Idriss Deby.

Ziariştii francezi afirmau că tânărul, văzut drept un succesor la conducerea Ciadului, a rămas fără funcţia de consilier prezidenţial după ce a fost condamnat de justiţia franceză pentru posesie de droguri şi port ilegal de armă. Surse oficiale din Ciad au afirmat că, de fapt, preşedintele Idriss Deby şi-a pedepsit fiul după ce acesta s-a încurcat cu amanta sa.

Liderul din Ciad a fost, de asemenea, exasperat de excesele de furie ale băiatului, care obişnuia să-i pălmuiască pe membrii guvernului şi pe şefii serviciilor secrete.

Primele inculpări

Patru bărbaţi arestaţi în Franţa în ancheta asupra morţii fiului preşedintelui Ciadului au fost inculpaţi pentru crimă şi plasaţi în arest preventiv, au anunţat ieri surse judiciare franceze.

Judecătorul de instrucţie a decis inculparea celor patru pentru crimă în bandă organizată şi furt armat în bandă organizată.

Arsenalul lui Cioroianu, unul de „intervenţie rapidă”

În camera lui Marin Cioroianu, poliţiştii au găsit un adevărat arsenal. Cu acesta, fostul legionar putea să reziste unui atac armat, dar şi să elimine profesionist ţinte aflate atât în apropiere, cât şi la distanţă. Românul mai dispunea şi de o dotare specială cu arme albe şi instrumente stomatologice, adaptate pentru deschis încuietori.

Cioroianu avea un pistol fabricat artizanal – cu 14 gloanţe, de calibru mic. La armă se puteau ataşa amortizor de zgomot, dar şi lunetă. Din cutia specială de păstrat gloanţe lipsesc patru cartuşe. La capitolul arme albe, Cioroianu deţine de la baston telescopic de fier (care este în dotarea forţelor de intervenţie) la pumnal şi arc-arbaletă de precizie.

Arc

image


Arcul tip arbaletă nu lasă victimei nicio şansă, pentru că nu face niciun zgomot. Nu mai este permis nici măcar la vânătoare. Proiectilul folosit este bolţarul de arbaletă – o săgeată scurtă şi groasă, cu vârf de oţel. Arma lui Cioroianu este una de tip profesional, marca York, cu trei corzi, pentru a imprima săgeţii o putere cât mai mare.

Pumnal

image


Cuţitul de vânătoare marca Winchester este o armă foarte răspândită. El costă în Occident circa 15 dolari. În România se poate cumpăra cu 50 de lei. Pumnalul lui Cioroianu are 20 de centimetri lungime, lama este lată şi se vede cu ochiul liber că a fost folosit frecvent.

Pistol

image


Pistolul românului arestat pentru crimă este fabricat artizanal. Ţeava provine din Cehoslovacia – semn că este veche - şi a fost ataşată unui pat de lemn provenit de la o altă armă. Ţeava scurtă – ştanţată cu serie – este specifică armelor care pot fi ascunse uşor. Pistolul are un filet pentru amortizor de zgomot.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite