Olimpicii nu se mai gândesc să plece din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care au plasat România pe primul loc la Olimpiada de matematică-fizică de la Alma Ata vor să facă facultatea acasă Cinci liceeni de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor

Elevii care au plasat România pe primul loc la Olimpiada de matematică-fizică de la Alma Ata vor să facă facultatea acasă

Cinci liceeni de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" au clasat România pe primul loc la Olimpiada internaţională de matematică-fizică, desfăşurată în acest an la Alma Ata, Kazahstan, între 15 şi 20 ianuarie 2007.

Oana Maria Camburu, Lucian Gabriel Ţurea, Vlad Matei Armăşescu, Victor Popescu Stroe şi Ştefan Stoican sunt cinci liceeni frumoşi, deştepţi şi foarte pasionaţi de matematică şi fizică.

Atât de pasionaţi încât la ultimul concurs internaţional de matematică de la Alma Ata, Kazahstan, desfăşurat în urmă cu o săptămână, au obţinut două medalii de aur şi două de bronz pentru fiecare disciplină.

Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti este cunoscut de câţiva ani încoace ca fiind o pepinieră de olimpici în ştiinţele exacte.

Olimpicii sunt copii speciali

După alura adolescentină, Ioana Stoica, una dintre profesoarele de fizică ale Colegiului "Tudor Vianu", nu se deosebeşte prea mult de elevii pe care-i antrenează. Spune despre olimpici că sunt "copii speciali", cu structuri şi personalităţi puternice, capabili să reziste la tensiunea concursurilor. "Au stofă de campioni", spune profesoara de fizică.

Ea adaugă însă că doar stofa nu este suficientă. Elevii beneficiază şi de un mediu de învăţare performant, sunt antrenaţi să aibă încredere în ei şi să nu se teamă de obstacole. "Suntem un colectiv de cadre didactice foarte bine pregătite şi care ne iubim meseria. Din fiecare concurs la care am participat am învăţat câte ceva. Am putut astfel să ne pregătim mai bine pentru următorul", explică Ioana Stoica.

Matematică, opt ore pe zi

Unul dintre "premianţi", Lucian Gabriel Ţurea, elev în clasa a XI-a F, a fost singurul participant la olimpiadă care a obţinut 42 de puncte, maximum posibil la matematică. El spune că uneori rezolvă probleme şi exerciţii şi câte opt ore pe zi, alteori trec zile întregi fără să se atingă de matematică sau calculator.

"Dacă am o problemă grea la matematică, mai întâi încerc să o înţeleg şi să o rezolv singur. Apelez la ajutor numai în ultimă instanţă", spune Lucian. Nu oboseşte niciodată şi nici nu se plictiseşte, aşa cum nici alţii nu se plictisesc să converseze pe messenger. Ce face în timpul liber, atunci când îl are? Iese cu prietenii, joacă tenis sau fotbal. N-are o echipă favorită, dar dacă ar fi să aleagă, ar alege Steaua.

Vreau o licenţă în matematică şi una în economie. Adică la Facultatea de Electronică de la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi la ASE.
Victor Stroe Popescu, clasa a XI-a B, olimpic la fizică

Profesorii care ne antrenează mintea sunt prietenii noştri mai mari. Sunt apropiaţi de noi, ştiu să vadă şi personalitatea noastră. Nu am planuri de plecare, afară.
Oana Maria Camburu, clasa a XI-a B, olimpică la matematică

Îmi doresc să ajung student al Politehnicii bucureştene, apoi al Facultăţii de matematică de la Universitate. Străinătatea nu mă prea atrage.
Lucian Gabriel Ţurea, olimpic la matematică

Fizica mă ajută să înţeleg lumea înconjurătoare. Este interesant să găseşti fenomene fizice cunoscute şi să vezi cum se aplică ele în viaţa zilnică. Vreau să devin cercetător.}
Vlad Matei Armăşescu, clasa a XI-a D, olimpic la fizică

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite