Oastea somerilor si doua armate de badigarzi pazesc desertul industrial de la Republica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doua armate de badigarzi si un regiment de someri patruleaza zi si noapte prin Uzinele Republica - cea mai pazita adunatura de fier vechi si betoane din tara. Prima armata e tocmita de rusii de la

Doua armate de badigarzi si un regiment de someri patruleaza zi si noapte prin Uzinele Republica - cea mai pazita adunatura de fier vechi si betoane din tara. Prima armata e tocmita de rusii de la Tehnologika, proprietari peste hale si mai toate terenurile. A doua e la ordinele lichidatorului, stapan peste cladirile administrative si utilajele din hale, pana la terminarea inventarului. Somerii au facut potere si pazesc magaziile. Inauntru e tezaurul lor; l-au primit de la judecatori si spera sa-l vanda pe 2 milioane de dolari, ca sa-si recupereze salariile neplatite din toamna lui 2002. Cele trei tabere se suspecteaza si se spioneaza non-stop. Aceasta este activitatea de baza din desertul industrial Republica, candva o uzina cu 11.000 de angajati.
Insula "Republica" pe teritoriul "Tehnologika"
Magaziile sunt situate pe teritoriul Tehnologika. Ca sa fie siguri ca nu le fug milioanele de dolari, muncitorii au sudat usile depozitelor in care nu s-a facut inca inventarul. Iti trebuie un "pasaport" de la lichidator si inca unul de la rusi ca sa intri in ele. Fotografiatul este interzis, dar nici nu prea ai avea cum sa faci poze inauntru. Curentul electric e taiat de vreo luna, iar inventarierea se face la lumina lanternelor. In halele in care se stie cu precizie ce si cui apartine, proprietatile sunt delimitate cu banda, ca la locul crimei. In rest, bunurile sunt pazite cu trei perechi de ochi. Cei mai vigilenti sunt somerii: "Stam cu ochii pe toti - directorii de la Republica, lichidator, rusi - si asta nu convine", spune un muncitor pus de planton. "Intr-o noapte, acum cateva saptamani, am prins un camion incarcat cu fier vechi care voia sa se furiseze pe poarta. L-am oprit si i-am rasturnat marfa in uzina. Nu ne-am lamurit cine daduse ordinul de vanzare a fierului vechi, asa ca am chemat politia. Zilele trecute ne-a mai trecut un camion pe sub nas, dar n-am apucat sa-l rasturnam. Am chemat din nou politia, dar au zis ca nu se mai baga, ca este prea incurcata treaba". Un director rus explica situatia: "Republica a ramas o insula pe teritoriul Tehnologika".
Bataie pe sindicat intre directorii-someri si muncitorii-someri
Un singur lucru era clar la Republica: dupa terminarea inventarului, sindicatul "Nicolae Malaxa" va vinde fiarele si va da muncitorilor salariile restante. Dar acum si sindicatul are probleme. De o luna, au aparut doua conduceri care se bat in tribunal. La vremea respectiva, in uzina mai erau angajati directorii, sefii de sectii si o mana de functionari. Ei au facut o adunare generala si au numit noi lideri, invocand un articol din statut conform caruia nu poti fi sindicalist decat daca esti salariat. Pentru ca harababura sa fie desavarsita, intre timp, si directorii au intrat in somaj. Procesul continua. Muncitorii-someri scosi din sindicat de directorii-someri vaneaza prin toata uzina noua conducere. Liderul de sindicat al muncitorilor, Constantin Dobre, spune ca directorii s-au bagat in sindicat pentru a musamaliza matrapazlacurile: "Avem 14 magazii in uzina burdusite cu materiale care nu figureaza in nici un bilant contabil. E dinamita ce-i acolo. Valoarea lor este de circa 2 milioane de dolari. Teoretic, bunurile astea au fost consumate cu ani in urma, in uzina. Dar am gasit si materiale care se pare ca figureaza la Politie ca furturi cu autor necunoscut. Asta e problema: inventarierea magaziilor, care ar trebui sa se termine luna asta. Altfel, de ce credeti ca i-ar fi apucat sindicalismul tocmai acum?". Conducerea paralela a sindicatului il contesta pe Dobre pe motiv de "conducere dictatoriala" si "inegalitati in derularea banilor". Ea a transmis ca vrea sa schimbe statutul ca sa bage legal in sindicat si somerii. Dar oamenii se tem ca, daca Dobre va fi detronat, isi vor mai vedea banii "cand o sa se termine ancheta de la FNI".
"Uzina" vrea sa plece in Spania
"Sculele" din magaziile Republicii sunt ravnite si de rusi. Directorii de la Tehnologika spun ca APAPS-ul le-a vandut fiare vechi drept utilaje noi: "Utilajele au fost dezasamblate si bagate in magaziile pe care muncitorii au pus sechestru. Cica, daca le vrem acum, trebuie sa le platim. Pai, noi am platit utilajul intreg; intreg sa ni-l dea". Muncitorii maraie: "Lasa, nene! Le-ai luat pe cinci lei si vrei sa fie de 5 milioane. Da banii intregi, si o sa ai ce sa platesti". Nici lichidatorul nu este dumirit de unde provin bunurile din magazii. Se pare ca, de-a lungul timpului, Uzina Republica s-a aprovizionat conform planului de productie, dar n-a realizat din el decat cel mult jumatate. Materialele nefolosite erau trecute in acte ca si consumate, dar ajungeau pe cai dosnice in magazii sau cine stie unde. Cei care ar putea face lumina in acest caz, Politia si Parchetul, nu se grabesc. Doar Autoritatea Nationala de Control (ANC) a facut o investigatie, in urma careia a comunicat ca "exista suspiciuni asupra comiterii infractiunii de bancruta frauduloasa de catre conducerea Republica, in perioada 31 martie - 31 octombrie 2003". Mecanismul pare sa fi fost vanzarea de active catre Tehnologika la jumatate din valoarea contabila. Sumele incasate de Republica au fost ulterior restituite tot firmei Tehnologika, in contul unor datorii, desi existau obligatii asumate privind utilizarea banilor in folosul uzinei. ANC i-a gasit vinovati pe Youri Trifanov, reprezentant la acea vreme al actionarului majoritar al Republica si in prezent patron al Tehnologika, si pe fostul director de la Republica, Petru Popescu. Cu toate acestea, directorii Tehnologika vorbesc de investitii de 10 milioane de dolari, doar pentru repornirea unei foste sectii a Republica, si angajarea a 500 de fosti salariati, incepand cu 2005. In acest timp, sindicalistul Dobre negociaza cu spaniolii si cu Oficiul Roman pentru Migratii trimiterea somerilor de la Republica in uzine metalurgice din Spania.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite