Numele şcolilor, ignorate de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii îşi motivează neştiinţa prin faptul că nu au fost interesaţi să afle mai multe lucruri despre patronul spiritual al instituţiei de învăţământ pe care o

Copiii îşi motivează neştiinţa prin faptul că nu au fost interesaţi să afle mai multe lucruri despre patronul spiritual al instituţiei de învăţământ pe care o frecventează

Gheorghe Asachi, Grigore Moisil, Ion Neculce, Costin Neniţescu sunt doar câteva din liceele bucureştene denumite după iluştri oameni de cultură. Puţini dintre elevii care învaţă însă în aceste licee ştiu cine este personalitatea respectivă, şi cu atât mai puţin cunosc domeniul în care aceasta s-a făcut remarcată.

Ieri-dimineaţă, puţin după ora 11.00, în faţa Liceului "Grigore Moisil" din sectorul 6 al Capitalei, cinci eleve se destind savurând o ţigară şi aşteaptă să sune clopoţelul pentru a intra la ore.

Aflăm că sunt în clasa a XII-a, la profilul matematică-informatică. Ne spun că sunt mândre de şcoala lor, că laboratoarele sunt utilate modern şi că liceul încurajează schimbul de experienţe cu şcoli din străinătate.

Deşi toată lumea ştie că Grigore Moisil a fost un matematician şi un informatician celebru, niciun elev nu poate intra în amănunte legate de biografia omului de cultură. La câteva sute de metri de această şcoală, se află Grupul Şcolar "Gheorghe Asachi". Un alt liceu, o altă tipologie de elevi.

"La noi se intră cu notă mică, în jur de 7. Asachi nu ştim cine este, noi suntem abia în clasa a IX-a", s-au scuzat două eleve ale grupului şcolar. "Cine este Asachi şi cu ce s-a ocupat nu ştim. Erau nişte afişe pe panou, la şcoală, dar nu ne-a interesat prea mult şi nu le-am citit atent", a spus un elev.

"Nu ştiu ce a făcut Neniţescu. Nu mă pricep la istorie"

Nici la Grupul Şcolar de Chimie "Costin Neniţescu" din sectorul 3 situaţia nu este diferită. "Nu ştiu ce a făcut Costin Neniţescu. Nu pot să vă dau prea multe detalii, că nu mă pricep la istorie", ne-a spus un elev de clasa a XI-a. "Ştiu că a fost un chimist, doar atât. M-a interesat mai puţin liceul la care am dat.

Am intrat cu o notă mică, sub 7. Nu mi-am ales liceul pentru că poartă un nume celebru. Nici măcar nu m-am gândit la asta", ne-a explicat un elev de clasa a XI-a. Cronicarul Ion Neculce pare să le dea bătăi de cap şi unor elevi care studiază în liceul cu acelaşi nume.

Ion Neculce - "un faimos critic literar"

"Neculce a fost un cronicar. Mai mult de atât nu vă pot spune", a afirmat o elevă din clasa a XI-a. "Ion Neculce cred că a fost un faimos scriitor şi un critic literar", ne-a "informat" în grabă o elevă de clasa a IX-a, preocupată să se pună la curent cu ultimele bârfe din revista pe care o răsfoia cu interes.

Există totuşi şi elevi care salvează onoarea liceului la care învaţă: "Ion Neculce a fost un cronicar moldovean. Cea mai importantă lucrare a sa este <> ", ne-a spus foarte sigur pe el un elev din clasa a X-a, de la profilul uman.

>> Nu ştiu ce a făcut Costin Neniţescu. Nu mă pricep la istorie
Florin, Grupul Şcolar de Chimie "Costin Neniţescu"

>> La noi se intră cu notă mică, în jur de 7. Asachi nu ştim cine este, noi suntem de-abia în clasa a IX-a
Marius, Grupul Şcolar "Gheorghe Asachi"


>> Neculce a fost un cronicar. Mai mult de atât nu vă pot spune
Elena, Liceul Teoretic "Ion Neculce"

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite