Numaratoarea inversa pentru testele nationale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste cateva zile, cei aproximativ 300 de mii de absolventi ai claselor a VIII-a intra in focurile testelor nationale. Toate testele vor fi scrise si sunt programate dupa cum urmeaza: 14 iunie 2004 -

Peste cateva zile, cei aproximativ 300 de mii de absolventi ai claselor a VIII-a intra in focurile testelor nationale. Toate testele vor fi scrise si sunt programate dupa cum urmeaza: 14 iunie 2004 - Limba si literatura romana, 15 iunie - Limba si literatura materna, 16 iunie - Matematica si 17 iunie - Istoria romanilor sau Geografia Romaniei. Rezultatele finale, dupa contestatii, se vor afisa pe 22 iunie.
Subiecte cu nivel mediu de dificultate
Testele nationale vor fi elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE) tinandu-se cont de urmatoarele cerinte: sa aiba un nivel mediu de dificultate si sa poata fi rezolvate in doua ore. Prima parte a testului de limba si literatura romana va acorda o mai mare pondere componentei de intelegere a textului, cerintele vizand explicatii si interpretari notate cu cate 4 puncte, in loc de 2 puncte, cum se notau la Capacitate. In partea a doua a testului, pe langa redactarea unui text cu destinatie functionala (cerere, scrisoare, telegrama, invitatie etc.), elevii pot primi o descriere sau o naratiune. Spre deosebire de Capacitate, la testul de matematica din acest an, cerintele din partea a doua vor fi formulate pe pasi. "De exemplu, nu i se va cere elevului doar sa calculeze volumul unui corp geometric, ci vor fi mai multe cerinte, care il vor ghida pe elev in rezolvarea cerintei finale de calculare a volumului corpului respectiv: sa calculeze inaltimea, aria bazei etc.", ne-a declarat Adrian Stoica, directorul SNEE. La istorie si geografie, se vor acorda mai putine puncte pentru cerintele de transcriere si memorare.
Testele nationale se sustin intr-o singura sesiune
Spre deosebire de Capacitate, care se desfasura in doua sesiuni (iunie si august), testele nationale se vor desfasura intr-o singura sesiune. Accesul candidatilor in sali este permis pe baza buletinului/cartii de identitate (sau a certificatului de nastere, daca vreunul dintre candidati nu are buletin sau carte de identitate). De asemenea, elevii trebuie sa aiba asupra lor si legitimatia de testare. Se interzice intrarea in sali cu manuale scolare, materiale scrise sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. Deoarece, in acest an, perioada de desfasurare a testelor nationale se suprapune cu ultima saptamana de scoala a celorlalte clase, programul scolilor care sunt centre de testare va fi adaptat, in vederea desfasurarii cursurilor pentru celelalte clase, in afara programului prevazut pentru testele nationale.
Media de la test - 50 la suta din media de admitere
Evaluarea testelor nationale se face cu note de la 10 la 1. Nota minima de promovare a fiecarui test trebuie sa fie 5,00. Contestatiile se pot depune in data de 19 iunie pana la ora 18, zi in care se vor afisa primele rezultate. Ministerul Educatiei a anuntat ca se vor organiza centre pentru solutionarea contestatiilor la nivel regional. Nota acordata initial se modifica, prin crestere sau descrestere, daca intre nota initiala si nota acordata de comisia de contestatii se va constata o diferenta de cel putin 0,50 puncte. Daca diferenta este mai mica de 0,50 puncte, nota initiala ramane neschimbata. Pentru lucrarile care au primit, initial, cel putin nota 9,50, nota definitiva este nota acordata de comisia de contestatii. In acest an, media testelor nationale va avea o pondere de 50 la suta in media de admitere la liceu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite