Noul guvernator al Deltei, judecat pentru fraude - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa naţională de astăzi scrie despre noul guvernator al Deltei, Grigore Baboianu, cercetarea de marketing sau despre părerile ministrului transporturilor despre bugetul ministerului. Printre alte subiecte se mai numără şi activitatea inspectorilor ANI sau premiile Uniunii Cineaştilor din România.

Noul guvernator al Deltei, judecat pentru fraude. Grigore Baboianu, noul guvernator al Deltei Dunarii, a fost implicat in mai multe scandaluri privind gestionarea fondurilor publice si in derularea unor licitatii. El a coordonat controversatul program "Pelicanul cret" fiind suspectat ca nu ar fi respectat procedurile UE privind gestionarea banilor. Guvernul Boc a numit, la propunerea organizatiei PDL Tulcea, ca guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii o persoana controversata. De profesie inginer piscicol, guvernatorul Grigore Baboianu a lucrat pana la infiintarea ARBDD, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii. El este doctor in stiinte piscicole. Desi are reputatia unui specialist in chestiunile ecologice, Baboianu a devenit cunoscut si din cauza implicarii in mai multe scandaluri care au vizat activitatea sa ca director executiv adjunct al ARBDD, potrivit România Liberă.

Cercetarea românească are probleme "de marketing". Cercetarea româneasca produce, dar realizările nu îi sunt recunoscute în societate şi, de cele mai multe ori, nu ajung să îşi atingă scopul final: stimularea economiei. Cel putin aşa consideră noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Gerard Jităreanu. "Sunt de un optimism moderat pentru că ştiu că va fi greu de luat din alte părţi", crede Jităreanu, care cataloghează drept "periculoasă" reducerea bugetului pentru cercetare la 0.19% din PIB, în condiţiile în care anul trecut acelaşi sector primea 0,53%, anunţă Evenimentul Zilei.

Berceanu scoate la vopsea mia de kilometri de autostradă.
Promisiunile electorale vor fi îndeplinite „ceva mai greu“: Transporturile se angajează doar pentru 72 de km anul acesta - 42 pe Autostrada Transilvania şi 30 pe Bucureşti – Ploieşti. Berceanu îi ameninţă pe americanii de la Bechtel cu rezilierea contractului şi-i atacă pe cei care au încheiat contractul, dar şi pe cei care-l execută: „Dacă trăia Ceauşescu, îi spânzura pe toţi fără să clipească“. Cu buzunarele goale. Aceasta a fost impresia pe care a vrut s-o lase ieri ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, după ce bugetul ministerului a fost aprobat de comisiile de specialitate ale Parlamentului. Suma totală primită de la buget pentru minister şi companiile din subordine, de 10,6 miliarde de lei (1,8% din PIB), este considerată insuficientă, în condiţiile în care ministrul spune că a găsit datorii neachitate către constructori de 1,2 milioane de euro, scrie Gândul.

ANI a confiscat 5,5 milioane de euro din averi nejustificate. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au aplicat pâna în prezent, de la înfiintare, 2.500 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum maxim de 500 lei fiecare. În ce priveşte situaţia declaraţiilor de avere şi de interese, Agenţia a primit pâna în acest moment 478.000 de declaraţii de avere şi interese, după cum urmează: - 185.000 declaraţii de avere şi de interese depuse pentru anul fiscal 2007; - 293.500 declaraţii de avere şi de interese depuse în contextul alegerilor din 2008 (290.000 pentru alegerile locale şi 3.500 pentru alegerile parlamentare). Referitor la situaţia verificărilor efectuate de către Inspecţia de Integritate, în prezent se efectuează verificari cu privire la 1.919 de persoane (770 autosesizări şi 1.149 sesizări) şi se află în lucru 1.020 de dosare (770 autosesizări şi 250 sesizări). Până la acest moment 31 de dosare au fost înaintate spre soluţionare astfel: 3 dosare înaintate instanţei (în vederea confiscării averii), 19 dosare înaintate parchetului (în urma verificărilor rezultând indicii temeinice privind savârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevazută şi pedepsită de art. 292 Cod Penal), 9 dosare înaintate Comisiilor de disciplină (pentru cazuri de incompatibilitate sau conflict de interese), potrivit Gardianul.

Distincţii pentru cineaşti.
Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) a organizat ieri ceremonia de decernare a pre­miilor sale pe 2008, anul când s-au împlinit 45 de ani de la înfiinţarea acestei organizaţii. Astfel, împreună cu trofeul UCIN, câştigătorilor li s-a înmânat şi câte o medalie jubiliară. Academicianul Mihnea Gheorghiu, preşedintele UCIN, a venit la ceremonia de la Sala de Marmură a Uniunii Cineaştilor în "ţinuta de rigoare a Academiei Române", încercând să dea o atmosferă distinsă evenimentului, ca de altfel şi unele doamne, printre care şi actriţa Ioana Bulcă, cu prezenţa sa mai elevată. Înmânarea distincţiilor a avut loc fără multe discursuri, cea mai mare parte dintre premianţi lipsind motivat, scrie Jurnalul Naţional.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite