Niculescu Duvaz si-a recitat realizarile, enervand sindicatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din raportul prezentat ieri se poate intelege ca numai nebunii mai fac greva

Bogdan Niculescu Duvaz, ministrul pentru relatia cu partenerii sociali, a prezentat ieri realizarile guvernarii PSD in domeniul sau de activitate. Conform statisticilor sale, numarul conflictelor de munca a scazut, de la 141, in 2000, la 70 in 2004, a fost asigurat cadrul normativ al activitatii de dialog social, directiile de munca s-au imbogatit cu atributii in prevenirea "situatiilor sociale cu potential conflictogen", a fost acordata o atentie prioritara identificarii de solutii si alternative sociale pentru zonele monoindustriale, s-au elaborat numeroase proiecte de acte normative cu impact social deosebit precum Codul Muncii, Legea patronatelor, a sindicatelor, Legea privind stimularea fortei de munca si protectia sociala a somerilor etc. Printre realizari se numara si reducerea ratei somajului, cresterea salariului minim pe economie, a venitului minim garantat, a pensiilor, a alocatiilor pentru copii, relaxarea impozitarii fortei de munca si multe altele pe care le gasim de altfel si in raportul privind succesele Ministerului Muncii. Dupa ce a numarat realizarile ca Pristanda steagurile, Duvaz a raportat ca n-are nici o neimplinire. Faptul ca salariatii trebuie sa faca greva pentru a impune respectarea de catre patron a Codului Muncii, iar functionarii Directiei de Munca dau neputinciosi din umeri spunand ca aceasta lege nu are prevazute si sanctiuni pentru incalcare, faptul ca la Consiliul de Dialog Social se dezbat legi care au fost deja adoptate de Guvern si altele sunt "amanunte" care nu apar in raport. Duvaz sustine ca "aprecierea comuna a partenerilor sociali (sindicate si patronate, n.n.) este ca procentul de realizare a obiectivelor prevazute in documentele parteneriale (acordurile sociale incheiate de Guvern, sindicate si patronate in ultimii 4 ani, n.n.) este de aproximativ 75 la suta, restul de 25 la suta reprezentand probleme care isi vor gasi rezolvarea pe termen lung". Asta in conditiile in care Cartel Alfa are cel putin o conferinta de presa pe luna in care se plange de politica sociala a Guvernului, iar BNS a ajuns sa reclame la Bruxelles incalcarea angajamentelor asumate de Romania in privinta fortei de munca. Pana si sindicatele din CNSLR-Fratia, "partener privilegiat" al PSD, au declansat greve la nivel national, lunile trecute.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa:
"Duvaz n-a intrebat nici sindicatele, nici patronatele cat sunt de multumite de realizarile acordurilor sociale"
Bogdan Hossu este de parere ca Duvaz a incurcat cifrele cand a prezentat bilantul. "O fi vrut sa spuna ca 75 la suta din prevederile acordurilor sociale nu a fost realizat. Daca ar fi fost indeplinite toate prevederile acordurilor, eram nebuni sa-l rupem pe cel semnat in 2002 si sa refuzam sa mai semnam altele? Oricum, n-a facut nici o monitorizare din care sa reiasa cifrele anuntate de el. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni si nici patronatele n-au fost consultate, ca ne-ar fi spus. Va enumar doar trei din "binefacerile" guvernarii PSD. Timp de patru ani, au refuzat sa aplice recalcularea pensiilor, desi era prevazuta de lege. Au facut-o pe sfarsit de mandat, dupa ce au observat ca prin simulacrul numit recorelare au tras de timp, probabil, ca sa moara cat mai multi pensionari, sa fie mai putini bani de dat. Tichetele de vacanta, proiect initiat chiar de parlamentarii PSD, zace la Guvern, desi introducerea lor ar fi insemnat un mare beneficiu atat pentru salariati, cat si pentru turism. Numai 63.000 de salariati isi permit in prezent sa se duca in concediu intr-o statiune. Salariul minim in 2004 ar fi trebuit sa fie echivalentul a 100 de euro pe luna, conform acordului social din 2002", a declarat Bogdan Hossu.
Dumitru Costin, liderul BNS:
"Aprecierile lui Duvaz sunt sfidatoare"
Dumitru Costin apreciaza ca singura realizare a guvernului PSD in domeniul social este adoptarea Codului Muncii dupa normele europene. "Nu putem vorbi de realizari dupa 2002, cand in urma unor mitinguri impresionante s-a reusit adoptarea Codului Muncii dupa normele europene. Insa, pentru a fi functionala, aceasta lege ar fi trebuit completata cu acte normative secundare, ceea ce, dupa mazilirea lui Marian Sarbu de la Ministerul Muncii, nu s-a mai intamplat. In ceea ce priveste situatia de anul viitor, observam ca reducerea fiscalitatii se face numai in interesul angajatorilor. Cresterea salariilor mici prin reducerea impozitului de la 18 la 14 la suta este o gogoasa, deoarece, prin inghetarea sumei deductibile, cresterea reala va fi de numai 1-2 la suta. Asta in conditiile in care preturile la utilitati vor creste intr-un procent mult mai mare. La gaze, de pilda, pretul se va dubla anul viitor, in dolari. Afirmatia lui Duvaz ca 75 la suta din acordurile incheiate cu partenerii sociali a fost realizat este sfidatoare", a declarat Costin.
Marius Petcu, liderul CNSLR-Fratia:
"Poate a vrut sa spuna 50 la suta"
Desi CNSLR-Fratia a semnat un "acord privilegiat" cu PSD si este una din confederatiile care au continuat sa semneze acorduri sociale cu Guvernul si dupa 2002, nici macar Marius Petcu, liderul acestei confederatii, nu este de acord cu declaratiile lui Duvaz. "Consider ca doar 50 la suta din angajamentele pe care si le-a asumat Guvernul au fost indeplinite. Printre nerealizari as putea enumera modificarea unor legi importante, precum cea a contractelor de munca sau a conflictelor de munca, ceruta de noi, salariul minim pe care au promis ca il vor majora la 100 de euro si locurile de munca pe care s-au angajat sa le creeze. Faptul ca rata somajului a ajuns la 6 la suta se datoreaza romanilor care au plecat la munca in strainatate, nu crearii de noi locuri de munca", a declarat Petcu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite