Neurostimulator care stopeaza tremurul din boala Parkinson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul costa intre 9.000 si 12.000 de euro, dar se fac si implanturi gratuite

Neurochirurgii de la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni din Bucuresti au realizat, ieri, in premiera in Romania, o interventie chirurgicala care consta in implantarea unui aparat neurostimulator la un bolnav de Parkinson. Directorul spitalului, prof. dr. Vlad Ciurea, a anuntat ca medicii romani vor opera impreuna cu o echipa de chirurgi austrieci, coordonati de prof. dr. Francois Alesch, de la Centrul de Neurochirurgie Stereotaxica si Functionala din Viena. Primii pacienti carora li se va implanta neurostimulatorul sunt doi barbati. Cei doi bolnavi si-au cumparat singuri neurostimulatorul, aparat al carui cost este cuprins intre 9.000 si 12.000 de euro. Mircea Cristea, pacientul care va fi operat miercuri, a spus ca, pentru a face rost de bani, si-a vandut apartamentul si s-a imprumutat de la prieteni. Directorul spitalului a adaugat ca va fi supus tratamentului chirurgical de neurostimulare si un al treilea pacient, acesta beneficiind gratuit de aparat. Prof. Ciurea a apreciat ca efectul implantarii aparatului este de stopare a tremurului si a fenomenului de blocaj muscular care apar in Parkinson. El a mai spus ca riscurile unei asemenea operatii sunt cele care pot aparea in orice interventie chirurgicala, adica posibile hemoragii sau infectii. Un risc specific tratamentului chirurgical de neurostimulare este cel al aparitiei unor eventuale tulburari de vorbire care pot fi evitate prin anestezie locala si prin dialogul cu pacientul, in timpul operatiei.
Criza de personal medical de garda
Din cauza reducerii numarului de paturi din spitale, si implicit a medicilor, multe unitati au probleme cu asigurarea garzilor. Aceasta problema a fost enuntata de mai multi directori de Directii Judetene de Sanatate din tara la videoconferinta tinuta ieri de dr. Ovidiu Branzan, ministrul Sanatatii. Unele judete au probleme si cu asigurarea numarului de medici de familie in teritoriu. De asemenea, multe judete se confrunta cu lipsa medicilor din ambulatoriile de specialitate si din ambulatoriile de spital. Sefii sistemului sanitar din tara se mai plang si de faptul ca medicii din ambulatorii nu pot prescrie medicamente compensate si gratuite sau unele investigatii paraclinice. Dr. Aurel Nechita, secretar de stat in MS, a declarat ca trebuie schimbate normele de reglementare referitoare la ambulatorii, astfel incat medicii din spitale sa fie motivati de Casele de Asigurari ca sa lucreze si in policlinici.
Spitalele au pierdut 1.000 de miliarde, pentru ca nu si-au facut planul la pacienti
Aproape jumatate dintre spitalele din tara nu au realizat in primele doua luni ale anului in curs indicatorii contractati cu Casele de Asigurari de Sanatate, a anuntat Cristina Barbuta, directorul financiar al Ministerului Sanatatii, in cadrul videoconferintei de ieri de la Guvern. "Din 458 de spitale, 206 nu au indeplinit indicatorii, astfel incat 1.080 de miliarde de lei vor fi folositi pentru plata datoriilor din 2002 ale spitalelor", a explicat directorul Barbuta. Oficialul din Ministerul Sanatatii a mai spus ca, dupa data de 15 aprilie, se vor revizui tarifele acordate spitalelor pe diferite proceduri medicale. La randul sau, dr. Ovidiu Branzan, ministrul de resort, a adaugat ca tot luna aceasta se vor face si regularizari la plata pentru spitalele care au avut mai multe cazuri rezolvate decat sumele alocate de Casele de Asigurari.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite