Născut pe 29 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12.636 de români îşi sărbătoresc astăzi ziua de naştere. Zic despre ei că-s norocoşi. Că-s altfel decât ceilalţi. Că-s răbdători din naştere. C-au intrat în folclor. Şi-n

12.636 de români îşi sărbătoresc astăzi ziua de naştere.

Zic despre ei că-s norocoşi. Că-s altfel decât ceilalţi. Că-s răbdători din naştere. C-au intrat în folclor. Şi-n manualele de matematică: "De câte ori şi-a serbat ziua de naştere bunica Simonei, dacă s-a născut pe 29 februarie 1928?" Da, despre persoanele născute-n ani bisecţi e vorba.

Pentru ei, în Franţa, apare, din 1980, "La Bougie du Sapeur", o gazetă umoristică publicată o dată la patru ani, pe 29 februarie. Şi tot pentru ei, nişte americani au pus la punct site-ul www.leapyearday.com, un fel de club care adună "bisecţi" din toată lumea. Până zilele trecute, erau mai mult de 6.000 înscrişi, iar printre ei, şi vreo câţiva români.

Pe Livia Ostafie am descoperit-o pe www.leapyearday.com, la numărul 6.475. "M-am născut în 1988, în oraşul Dorohoi. Până acum am avut patru zile de naştere oficiale, anul ăsta împlinesc cinci ani. Când o să împlinesc şapte, o să pot merge şi la şcoală".

Livia glumeşte, evident: e deja la facultate, astăzi face 20 de ani. Un lucru e clar, gluma asta cu anii e preferata celui născut pe 29 februarie. Care, dacă detectează urme de neîncredere în ochii tăi, sare imediat să-ţi arate buletinul.


"În 2004, şi eu, şi fiică-mea am împlinit 10 ani"


Silvia Petre se amuză când povesteşte despre soţul ei, Daniel, născut în an bisect: "Ăsta era un mod... nu neapărat de-a agăţa fete, dar de a se da un pic important. Întreba: <> , fata răspundea, după caz, ba 18, ba 20, ba 22..., iar el se umfla în pene: <> . Oricum, replica <> a testat-o şi pe mine atunci când ne-am întâlnit".


Şi mai spune ceva Silvia, din biografia soţului: "Daniel s-a născut pe 29 februarie 1964, dar e trecut în acte ca fiind pe 28. Asta pentru că atunci când tatăl lui a mers să-l înregistreze, tipul de la primărie a zis că nu-l poate înregistra pe 29.

Şi să-şi aleagă: ori pe 28 februarie, ori pe 1 martie. Şi socrul meu a zis că mai bine pe 28, decât pe 1 martie, cu femeile...". Cea mai frumoasă aniversare a lui Daniel? Categoric în 2004. "Şi eu, şi fiică-mea am împlinit 10 ani". Păi da, fata împlinea, într-adevăr, 10 ani, iar el, 40 de ani, adică 10 ani bisecţi.
"E o zi pe care nu poţi să o uiţi"


Născută în 1960, tot pe 29 februarie, Mariana Rădoi îşi aminteşte că-n copilărie data naşterii era printre primele lucruri pe care le afla cineva despre ea. "Mă simţeam mândră deşi n-aveam niciun merit în toată treaba asta. Am foşti colegi de liceu care mă sună şi acum să-mi zică <> chiar dacă a trecut atâta vreme... E o zi pe care nu poţi să o uiţi".

Astăzi va ciocni un pahar cu soţul - "eu cu ceva foarte dulce, el cu ceva foarte slab... o palincă, adică" - şi-şi va aminti, râzând, de cerceii aceia de argint primiţi de ziua ei, cu mulţi ani în urmă: "Ei, uite că v-o spun şi pe-asta... După ce ne-am cunoscut, Lucian mi-a cumpărat de ziua mea o pereche de cercei de argint şi un medalion. Şi n-am purtat cerceii, că nu mi-au plăcut, şi-a trebuit să-i spun, că mă vedea că nu-i port.

I-am păstrat, că au valoare sentimentală, şi-l mai întreb şi-acum pe soţul meu, când dau de ei: <<Îţi mai aduci aminte de ăştia?>> După povestea asta, o perioadă a zis că n-o să-mi mai ia nimic, că-mi dă bani să-mi iau eu ce vreau".


Dilemă: şi eu când mă sărbătoresc?


În anii bisecţi, lucrurile sunt clare: petrecerea are loc pe 29 februarie. În
restul anilor, "bisecţii" se împart în două tabere: unii aleg să petreacă pe 28 februarie, ceilalţi pe 1 martie. Din motive întemeiate.


"Eu sunt născută iarna, nu primăvara, aşa că îmi sărbătoresc ziua pe 28 februarie. Plus că 1 martie e 1 martie, lumea acordă mai multă importanţă mărţişoarelor, iar eu vreau ca de ziua mea să mi se acorde mie atenţie", mărturiseşte franc Livia Ostafie.


Robert Hoidrag, născut pe 29 februarie 1980 la Botoşani, e la polul opus: "Aproape în fiecare an îmi sărbătoresc ziua de naştere pe 1 martie. 28 februarie e prea devreme, ziua mea e după 28".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite